emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Játékok

Akkumulátoros kisautó gyerekeknek: mit kell róla tudni használat előtt?

A baleseti sebészeten bizony sok olyan gyerek megfordult már, akiknek a szüleik nem-, vagy csak igen felületesen olvasták el a lelkesen megvásárolt új játék kezelési leírását, esetleg a gyerekre hagyták a működésének felfedezését.

És bár ezek az akkumulátoros, mini autócsodák sem balesetveszélyesebbek egy egyszerű kerti hintánál, nem árt átgondolni pár dolgot, mielőtt egyik vagy másik akkumulátoros kisautó típus megvásárlására adnánk a fejünket.

Az akkumulátoros kisautó gyerekeknek készült – így léteznek kifejezetten kisebbeknek készült egyszerűbb valamint nagyobb gyermekek számára kifejlesztett, összetettebb kezelési/technikai kivitelű modellek is.

Az akkumulátoros kisautók kezelése komoly gyerekjáték!

Pár dolgot ezért érdemes fontolóra venni, mielőtt nemes egyszerűséggel átengednénk az akkumulátoros kisautó kicsi kormányát egy bele illő vagy épp nem illő Minimanónak.

A 2-4 éves gyermek számára a tolókaros vagy épp lábbal hajtható, zenélő, pedálos műanyag kisautók után átülni egy, az igazi autókhoz audiovizuálisan szinte megszólalásig hasonlító, akkumulátoros kisautóba majdnem olyan, mint 20 éves fejjel a pedálos, családi Bringóhintó után egy elektromos meghajtású BMW iX3-ast vezetni: igazán felvillanyozó!

Mit kell tehát tudnunk róla még azelőtt, hogy gyermekünk használni kezdené az ajándékba kapott, szuper vagány, akkumulátoros kisautóját?

Képzeljük tehát el egy pillanatra: Gyermekünk tehát megkapja az új szuperjárgányt, amibe mi szépen beültetjük, majd innentől egyedül irányíthatja az autót: tolathat, kanyarodhat, 3 fokozatban 11km/h-ra növelheti a sebességet, vagy épp hirtelen nullára vészfékezhet és mindezt akár 4x35Watt, vagyis 4×4 kerék meghajtással.

Még belegondolni is hajmeresztő, legalábbis akkor, ha használat előtt mi szülők, nem tájékozódunk alaposan az akkumulátoros kisautókról és vesszük kezünkbe az irányítást már az első percektől, hogy gyermekük biztonságos keretek között élvezhesse a szabad játékot.

1. A távirányító közel 20 méterig biztosítja a mini gépjármű felett a maximális szülői felügyelet

Ez annyit jelent, hogy a gyermekünk biztonságát garantálhatjuk azzal, hogy egy gombnyomással minden vezetési funkciót átvehetünk tőle, vagy kezelhetjük helyette mindaddig, míg bele nem tanul. A távirányíthatóság különösen hasznos, ha hirtelen meg kell állítani a kisautót, mert gyermekünk útját egy akadály vagy épp úttest keresztezi – ez esetben segít a vészfékezés funkció.

2. Általában véve a 4,5-10Ah teljesítményű akkumulátorokkal felszerelt kisautók 1,5-4 órán át képesek üzemelni

Tehát ennyi ideig kocsikázhat a gyermek szabadon vagy akár folyamatos felügyelet mellett az autóval, ami átlag 5km/h sebességgel alkalmanként 20 kilométer megtételére is elég lehet. Magyarországi viszonylatban, felügyelet nélkül ez pont kitartana a szomszéd faluig.

3. A 3 vagy 5 pontos biztonsági öv használata a gyerekek esetében nem opcionális

Nem csak a játék kedvéért van az akkumulátoros kisautókban biztonsági öv, főleg nem az 5pontos: javarészben ugyanis a biztonsági öv garantálja gyermekünk számára a balesetmentes vezetést, vagyis a biztonságos játékot.

4. A világító LED fényszórók nem csak dizájnelemek

Vagyis, a fényszórók és a hátsó lámpák sem csak dizájn elemként vannak rajta a gyermekünk új, mini járművén, hanem azért, hogy segítsék az akkumulátoros kisautók láthatóságát az esti órákban.

Persze nagyon jól mutatnak, egyben azonban a gyermek biztonságát is garantálják olyankor, amikor mi már az orrunkig sem látunk, de a gyermekünk hol előttünk, hol mögöttünk 10-20 méterrel autókázik, kacsázva az úttest melletti járdán.

5. A pedál, ha csak egy darab van, egyben gáz és fékpedál is, a gyermeknek a pedál kezelését meg kell tanulni

A pedál lenyomásával az akkumulátoros kisautó elindul, a felengedésével pedig leáll. Ezt a legkisebbeknek időbe telik elsajátítani, ugyanakkor egy pedál csak az alapmodellekben van.

A jobban felszerelt kisautókban már két pedál található, egy a haladáshoz és egy külön a fékezéshez – a kettőt nem jó összekeverni. Utóbbit ezért inkább a tapasztaltabb és nagyobb, (legalább 7-9 éves gyermekek) számára ajánljuk.

6. Az automata sebességváltóval csak a nagyok boldogulnak, de ők sem azonnal

A három előre és akár három hátrameneti sebességfokozatot lehetővé tevő sebességváltó kezelése senkinek sem megy kisujjból, bár tény, hogy viszonylag könnyen belejönnek a nagyobb gyerekek.

Azonban mindaddig, amíg az elektromos kisautót nem tudják rutinosan jól vezetni és kezelni, jobb, ha nem vezetik azt felügyelet nélkül. Ugyanis minél erősebb a motor, minél erőteljesebb a meghajtás, az autó annál gyorsabban képes haladni. Szerencsére egyes modellek lehetővé teszik a magasabb sebességfokozatok igény szerinti blokkolását.

Az elektromos kisautók önálló, de felügyelet melletti kezelése azonban igen jó hatással lehet a gyermekek fejlődésére, mind a motorikus képességek, szem-kéz, kéz-láb mozgáskoordináció, mind a egyensúlyérzék, térérzékelés és problémamegoldó képesség szempontjából. A felhőtlen szórakozás közben pedig játékos formában segít elsajátítani a gyermeknek a közlekedés alapvető szabályait.

7. Az akkumulátoros kisautók esetében nem a nagy, közismert márkanév, hanem a CE vagy a TÜV tanúsítvány megléte az, ami igazán számít

Ez a két tanúsítvány ugyanis a garancia arra, hogy az akkumulátoros kisautó megfelel az Európai Unió egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi követelményeinek.