emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

A kamerás bébiőr előnyei

Nem mindenkinek van szüksége bébiőrre, de azért sok esetben még azok is elismerik, hogy jó, ha néha kéznél van egy ilyen praktikus kütyü, akik szeretik a nap 24 órájában maguk mellett (vagy akár magukon, hurciban), illetőleg szem előtt tudni gyermeküket.

Ugyanis több előre látott vagy pont nem látott esetben remek hasznát láthatjuk egy gyorsan beüzemelhető bébiőrnek, kiváltképp, ha az nem csak hangjelzést képes továbbítani, hanem egy kamerás verzió.

Míg ugyanis a kamerás bébiőrök egyik egysége (az adó) a gyermekünk szobájában, észrevétlenül a kiságy mellett-, addig a másik (a vevő) szülői egység a mi zsebebünkben lapulhat.

Milyen esetekben lehet hasznos számunkra egy bébiőr?

Például akkor, amikor épp egyedül vagyunk otthon, de mindenképpen ki kell mennünk a lakásból, mert

  • kiszaladt a kutyánk a postás után és már mindkettő a kanyarban jár, egyik csaholva, a másik egyre rojtosabban,
  • a délutáni altatás közben feltámadt a szél és össze kell szedni a kimosott pelenkákat a 120 négyzetméteres előkertből, valamint a szomszéd medencéjéből,
  • a szemben lakó Marika néni hozott egy kis süteményt fél órás jótanács áradattal körítve a babagondozás terén, de az istennek sem jönne beljebb a kertkapunál.

A legnagyobb előnye tehát a bébiőröknek, hogy miközben a segítségével akár folyamatosan rajta tarthatjuk a szemünket a gyermekünkön, ugyanakkor elegendő mobilitást is képes biztosítani a számunkra a mindennapok során. De ez csak egy előny a sok közül.

Egy jó bébiőr összes előnyét nehéz lenne felsorolni, de a teljesség igénye nélkül, megpróbáljuk a legmeggyőzőbbeket felsorakoztatni:

  1. A bébiőr zsebre tehető szülői egységét bárhová magaddal viheted a házban vagy épp a ház körül. Így a választott eszköz hatótávján belül bármikor egy mozdulattal ellenőrizheted, hogy alszik-e a gyermeked vagy netán már ébredezik.
  2. Egy interferencia nélküli, tiszta hang- és jó minőségű videokapcsolattal valamint kétirányú kommunikációs csatornával rendelkező bébiőr azt is lehetővé teszi számodra, hogy anélkül, hogy lélekszakadva becsörtetnél a szobájába a hangoddal megnyugtathasd és gyorsan visszaaltathasd a felriadt gyermekedet.
  3. A mozgás és hangérzékelő funkció valós időben jelez neked, ha a gyermeked szobájában aktív mocorgás, nyöszörgés támad, vagyis, ha a gyermeked esetleg rosszat álmodik, vagy épp ébredezik. Ezzel elkerülheted azt, hogy egy esetleges ellenőrző benyitásra, vagy ágyhoz lopódzásra a gyermeked felriadjon, hiszen tudni fogod, hogy mikor van rád szüksége a gyermekednek – illetőleg, hogy mikor/meddig nincs.
  4. Nyugodtan alhatsz egy másik szobában, a párod mellett, ugyanis a LED-es éjszakai fény funkció olyan jó láthatóságot biztosít számodra, amelyet még a saját szemed sem, sőt, ha egészen közelről akarod látni azt, hogy a gyermeked jól alszik-e, akár a kétszeres digitális zoomot is használhatod – a saját ágyadból.
  5. A bébiőr segítségével akár azt is kilesheted, hogy mit ügyködik életed fénye, amikor épp te nem vagy jelen a szobájában. Így könnyedén fény derülhet az olyan turpisságokra is, minthogy miképpen képesek szaporodni napjainkban egy macis falvédő alatt, a cro-magnoni szerű pálcikarajzok, valamint, hogy a popsikrém hogyan képes felkenni magát a kiságy rácsaira majd visszamászni a pelenkázó asztalra, mindezt egy rövid, délutáni szundi ideje alatt, minden nyom nélkül.

Egyes bébiőr gyártók úgy reklámozzák készülékeiket, hogy azok minden igényt kielégítenek

Ám ahányféle a szülő, szinte annyiféle igény merülhet fel – hiszen nem vagyunk egyformák. Válasszuk hát ki azt, amelyik a számunkra legmegfelelőbb.

Jó tisztában lenni azzal, hogy bár sok előnye van egy kamerás bébiőrnek, nem minden bébiőr típus tudja ugyanazokat az alapvető (és egyébként szükséges) funkciókat, amik miatt a megvásárlása mellett döntöttünk. Ilyen alapvető funkció lehet például a jó a digitális hang és képtovábbítás.

Egy szülői egységgel ellátott kamerás bébiőrbár valóban lehetővé teszi, hogy egy kis képernyőn a fenti esetekben is bármikor ellenőrizhesd, hogy a gyermekeddel minden rendben van-e a „távollétedben”, azonban egyes típusok kép- és hangátvitelének minősége nagyban eltérő lehet, ezért a bébiőröket érdemes a vásárlás előtt kipróbálni.

Azok, akik olyan helyen laknak, ahol eleve nagy a háttérzaj (sűrű utcai forgalom, ugató kutya, kukorékoló kakas, nyerítő hátasok, hangos szomszédok és egyéb állatfajták), valószínűleg el fogják várni a bébiőrtől, hogy az csak a szoba zajaira és csak akkor jelezzen, ha az valóban fontos, vagyis az érzékenysége beállítható legyen. Ez a funkció azonban sok készüléknél hiányzik.

A számunkra megfelelő bébiőr kiválasztásához érdemes a saját elvárásainkat szem előtt tartani

A fentebb említett funkciókon kívül ugyanakkor sok egyébet is találhatunk, amik szintén hasznosak lehetnek, csak nem biztos, hogy nekünk szükségünk van rájuk. Ilyen lehet az éjszakai fény funkció, a beprogramozott, gépi altatódalok lejátszása, a gyerekszoba hőmérsékletének mérése, a légzésfigyelővel való párosíthatóság vagy épp az automatikus szobapásztázás lehetősége.

Csak akkor érdemes tehát megvenni az első, nekünk megtetsző, cuki nyuszi formájú bébiőrt, ha az a dobozán felsorolt sok funkció mellett, valóban képes ellátni azokat a lényeges feladatokat, amelyeket elvárunk tőle.