emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

A műanyag szennyvíz tartályok méretezése: mekkora kell?

Szennyvízzé válik az a víz, amely az általános háztartási (kommunális) vízfelhasználás során káros anyagokkal szennyeződött, minősége romlott, emberi fogyasztásra, háztartási célú felhasználásra már nem alkalmas.

Sokak számára a tény, hogy a szennyvíz a városi szennyvízhálózatba kerül olyan, mint a lélegzetvétel: magától értetődő.

De sok helyen ez a megoldási lehetőség nem értelemszerűen adott, vagy azért, mert azt a domborzati viszonyok nem teszik lehetővé, vagy azért, mert nincs kiépített csatornahálózat illetőleg a közműtől való távolság áthidalhatatlan. Ebben az esetben a szennyvíz átmeneti tárolására más egyéb módot kell találni. Ekkor kerül a képbe a műanyag szennyvíz tartály.

Mi az a szennyvíz tartály, mire szolgál?

A szennyvíztartály egy nagy, földalatti tartály, amelyet a szennyvíz tárolására és helyi kezelésére használhatunk. A szennyvíztartályok jellemzően a lakó-, kereskedelmi és ipari területeken az épületek és egyéb építmények által termelt szennyvíz tárolására valamint kezelésére szolgálnak.

A szennyvíztárolókba, szennyvíztartályokba összegyűlő szennyvíz jellemzően a WC-kből, mosdókból, zuhanyzókból és egyéb, a vízvezetékre kötött szerelvényekből, háztartási gépekből származó szennyvízből áll, így vegyi anyagokat és egyéb szennyeződéseket egyaránt tartalmazhat.

Ezért a szennyvíztartályok a világon mindenhol a szennyvízkezelési rendszer egy igen fontos részét képezik, hiszen segítenek megelőzni a természetes ivóvíz források szennyeződését valamint a betegségek terjedését.

A szennyvíztartályok jellemzően régebben betonból (betonülepítők) lettek kialakítva, a mai víztartályok azonban már inkább üvegszálas műanyagból készülnek, és úgy tervezik őket, hogy tartósak és hosszú élettartamúak legyenek. Mi több, ma már saját házi szennyvíztisztításra is van lehetőség.

Mekkora szennyvíz tartály kell, mi az ideális?

Mivel általában a föld alá temetik őket (a szagok kiszabadulásának megakadályozása, valamint a környező talaj és talajvíz szennyeződésének megelőzése érdekében), érdemes a lehetőségeinket még a tartály telepítése előtt felmérni, mind a rendelkezésünkre álló terület, mint a szükséges tartálykapacitást illetően.

Mivel a szennyvíztartályokat úgy tervezték meg, hogy azok a szennyvizet több napig vagy kár több hétig is tárolják, még mielőtt eltávolítanák és további feldolgozásra egy szennyvíztisztító telepre szállítanák, igen lényeges momentum a szennyvíztartály méretezése, vagyis a szükséges befogadó kapacitás minél pontosabb meghatározása.

A szennyvíztartály méretét elsősorban az adott vízhálózat felhasználóinak száma és vízfelhasználási szokásai határozzák meg: egy 4 tagú család, mosó és mosogatógéppel, rendszeres fürdéssel, öblítős wc használattal átlag havi 4-5m3 meleg és 2-3m3 hideg vizet fogyaszt el. Ehhez érdemes minimum kb. 25% ráhagyással számolni a tartály méretét, hogy véletlenül se csordulhassunk túl abban az esetben, ha netán valamilyen okból egy szippantás kimarad.

Szerencsére ma már műanyag szennyvíztartályokból nincs hiány, a 3m3 űrtartalmú kisebb tartályoktól a több tízezer liter folyadék befogadására alkalmas, óriás szennyvíztisztító tartályokig elég széles a kínálat. Igaz, minél nagyobb, annál több a bekerülési költsége és annál nagyobb helyet is igényel a telepítése.

Miért érdemes műanyag szennyvíztartályba beruházni?

A beton esővíztartályok és házi szennyvízülepítők építése évtizedeken át megfelelő tárolási módnak bizonyultak, ám ma már tudjuk, hogy a home made készült, ellenőrizetlen kialakítású betonmedencék esetében igen nagy a veszélye annak, hogy szivároghatnak.

Egyes esetekben ráadásul olyan mértékben, amellyel már a természetes, tiszta talajvizet is veszélyeztethetik. Többek között emiatt is érdemes helyettük inkább a műanyag szennyvíztartályok mellett voksolni, valamint azért mert a műanyag tartályok

Tartósak

A műanyag a szélsőséges környezeti feltételeket is képesek elviselni, beleértve a nagy hőingadozást, a fagyásnak vagy épp az erős napfénynek való kitettséget.

Korrózióállók

A fémtartályok rozsdásodhatnak, míg a műanyag tartályok rendkívül ellenállóak a korrózióval szemben, ezért ideálisak a szennyvíz tárolására.

Ellenállnak a maró hatású anyagoknak

A mai műanyag tartályok élettartama igen hosszú, mivel kialakításukból adódóan nem repednek, nem hasadnak fel és nem bomlanak le még akkor sem, ha durva, maró hatású vegyianyagoknak vannak kitéve.

Alacsony a karbantartási igényük

A műanyag tartályok más anyagokhoz, például a betonhoz vagy acélhoz képest nagyon kevés karbantartást igényelnek. Tulajdonképpen a telepítést követően a párévenkénti takarításon és átmosáson túl egyéb karbantartásra szinte nincs is szükségük. Ezzel pedig igen sok időt és pénzt spórolnak meg számunkra.

Könnyű önsúly

A műanyag tartályok könnyűek, ez nem csak a szállításukat és a telepítésüket könnyíti meg, de kisebb valószínűséggel okoznak szerkezeti károkat besüllyesztésük esetén a talajban vagy épp abban az alapozásban, amelyre a felszínen telepítik őket.

Költséghatékonyak

A műanyag szennyvíztárolók általában sokkal olcsóbbak, mint az acél vagy beton alapanyagból készült tartályok. Ez könnyebben megfizethetővé teszi őket, ráadásul egy kisebb, saját szennyvíztisztítóra való beruházásra is maradhat keretünk.

A műanyag szennyvíztartályok tehát egyértelműen ideális megoldást jelenthetnek számunkra, legyen szó akár szennyvíztárolásról, akár szennyvízkezelésről. A választásunkat ráadásul az is megkönnyíti, hogy sokféle méretben és formában kaphatóak, így minden háztartási igényhez találhatunk ideális befogadó mérettel rendelkező tartályt, olyat, ami megfelel a rendelkezésre álló hely egyedi paramétereinek is.