emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Műrattan és fa kerti bútorok téli tárolása: hogyan érdemes csinálni?

A kerti bútorok értelemszerűen a kertbe vagy teraszra valók, ott tartjuk, ott használjuk őket. Ennek megfelelően az esztétikumon vagy épp a kényelmességen túl olyan feltételeknek is meg kell felelniük, mint a hosszú élettartam illetőleg az időjárás viszontagságaival szembeni ellenálló képesség.

Azonban nem minden kerti bútor bírja ki évekig a kertben egy kis dédelgetés, karbantartás nélkül

Sőt a fa kerti bútor sok ápolást igényel, ami nem csak időigényes, de hosszú távon igen macerás tud lenni, kiváltképp, ha a bútorunk festett felületű, hiszen ebben az esetben időről-időre a fedőfestés több rétegű pótlására is szükség lehet.

Azokra a kerti bútorokra tehát, amelyek fémből, vagy természetes anyagokból, pl. rattanból, fából készültek, sok figyelmet kell fordítani; érdemes őket évente többször is letisztogatni, több sorral átkenni védőolajjal a nedvesség okozta korrózió valamint a korai anyagrothadás megelőzése érdekében és megfelelő takarással ellátni, amikor éppen nem használjuk.

Mi több, a hosszú élettartamhoz a legtöbb kerti bútort elengedhetetlen zárt, száraz tárolóba tenni akkor, amikor már nem megfelelő az időjárás a nagy kertipartikhoz vagy túl hűvös az éjszakákba nyúló teraszon ücsörgésekhez.

Persze vannak olyan bútorok is, amelyek bár pont olyan esztétikusak, mint a természetes alapanyagokból készült kerti bútorok, de sokkal kevesebb gondozást igényelnek azoknál, mert lényegesen jobban tűrik a környezeti ártalmakat. Ilyenek a műrattan kerti bútorok is.

Milyen anyag a mesterséges- vagy műrattan?

A természetes rattan eredetileg egy olyan pálmafafajta, amely rugalmas és jól alakítható. A mesterséges rattan pedig megszólalásig hasonlít erre a pálmafajtára, de annál sokkal tartósabb és a kedvezőtlen időjárással szemben is ellenállóbb, mivel előállításához szintetikus anyagokat használnak.

A mesterséges, műrattan bútor tehát szintetikus műanyag alapanyagú, amelyből adódóan télen-nyáron, mind bel-, mind kültéren kiválóan megállja a helyét.

A műrattant kifejezetten a természetes rattan kiváltására tervezték

Tökéletesen utánozza annak megjelenését és a textúráját, ugyanakkor a természetesnél sokkal tartósabb és tovább ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Az esztétikus megjelenés és funkcionalitás mellet pont ezek azok a tulajdonságok, amik miatt ma az egyik legnépszerűbb a kerti bútor típus a műrattan.

Hogyan tároljuk a kerti bútorainkat télen?

A kerti bútor téli tárolása sokszor nehéz feladat, főleg azért, mert nem minden bútortípus esetében elég egyszerűen csak egy takaróponyvát borítani a székekre, asztalra, vannak ugyanis olyan bútorok, amelyeket fedett, víztől, fagyástól védett helyen szükséges tárolni ahhoz, hogy nem menjenek tönkre idő előtt.

Azonban sajnos ezzel a ténnyel a kerti bútor vásárlás alkalmával nem szoktunk számolni, csak utólag jövünk rá, hogy nem áll rendelkezésünkre az eltároláshoz szükséges szabad garázs vagy sufniterület.

A műrattan kerti bútor alapjában véve kevés törődést igényel

Bár a műrattan kerti bútor számára is jobb, ha télen egy kellemesen szellőző, száraz tárolóban pihen, de akkor sem lesz sok baja, ha belepi a hó, igaz, ezt a hosszú élettartam érdekében nem érdemes rendszerré fejleszteni.

A műrattan is kíván egy kis törődést annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig szolgálhasson minket.

Hogyan kell ápolni a műrattan kerti bútort?

Nos, a műrattan téli tárolásra való előkészítése egyszerű és gyors. Csak alaposan meg kell tisztítani mielőtt „pihenni” küldjük, természetesen figyelmet fordítva azokra a területekre, ahol használat közben különböző szennyeződések halmozódhattak fel.

Ehhez a legalkalmasabb egy nagynyomású mosó, majd elég pár órára a napon hagyni megszáradni.

A műrattan kerti bútorok téli tárolása nagyon egyszerűen és könnyen megoldható, ha…

van egy erős ponyvánk  . Ugyanis a műrattant télen elég egy vízhatlan, vastag bútortakaró ponyvával védeni a téli jeges, fagyos csapadékoktól.

A legjobb persze, ha olyan ponyvát választunk ehhez, ami kellően erős, hogy kibírja a téli, farkasordító szelet és hideget, valamint amelyet minden egyes bútordarabra, külön-külön fellehet rögzíteni zsinórral vagy egyéb rögzítőkkel.

Így ha esetleg egynek meg is bontja a szél a védőhuzatát, a többi bútorelem attól még biztonsággal átvészelheti a kellemetlen téli időjárást.

A tél folyamán pont emiatt jobb, ha rendszeresen ellenőrizzük azt, hogy a ponyva nem repedt-e fel, nem sérült-e meg és megfelelően takarja-e minden oldalról bútorainkat. Azt sem árt időről-időre megnézni, hogy azon nem gyűlt-e fel víz vagy hó, mert a csapadék súlya és a fagy együttesen kiszakíthatja a ponyva anyagát.

Szükség esetén természetesen orvosolni kell a problémákat; le kell takarítani a havat, segíteni kell a víz szabad lejutását és meg kell foltozni a szakadást.

Ha ezeket a lépéseket követjük, az segíthet megvédeni kerti bútorainkat a zord téli időjárástól, és biztosíthatja, hogy azok akár hosszú éveken át megőrizhessék újszerű megjelenésüket és képesek legyenek minket kiszolgálni kora tavasztól, késő őszig.