emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Hogyan zajlik az indukciós főzőlap bekötése?

Az indukciós főzőlap egyre több konyhának alapvető része. Az indukciós főzőlap bekötése azonban legalább annyira bonyolult és sok kérdést felvető tevékenység, mint a hagyományos gáz, vagy gáz-elektromos tűzhelyek telepítése.

Egy elektromos főzőlap a sütőtől függetlenül is elhelyezhető a konyhapulton, feltéve, ha van a közelben a működtetéséhez megfelelő vezeték, amelyre teljes biztonsággal ráköthető. Az indukciós főzőlapok esetében is pontosan ez a helyzet.

Mennyire bonyolult bekötni egy indukciós főzőlapot?

Ettől függetlenül azért az indukciós főzőlap bekötése kicsit bonyolultabb annál, minthogy a vezetékét egyszerűen bedugjuk a konnektorba, vagy rákötjük egy épp kéznél levő vezetékre.

A bekötés lehetősége ugyanis függ a házban levő vezetékek fajtájától, számától, állapotától (korától) és a rendelkezésre álló Amper maximumtól. A légkondi, a hőcserélő vagy épp a víztárolós bojler mellett ugyanis az indukciós főzőlap lehet az egyik legnagyobb áramfogyasztó egy modern háztartásban.

Ellenőrizzük, hogy otthonunk kiépített hálózata el fogja-e bírni az új főzőlapunk áramfogyasztását

Az első, azonnal felmerülő kérdésünk tehát az, hogy elfogja-e bírni a villanyóra kismegszakítója illetőleg az otthonunk már kiépített elektromos hálózata a megvásárolandó új főzőlapunk extra fogyasztását?

Ezt ugyan megpróbálhatjuk mi magunk is kimatekozni, de a legbiztosabb mégis inkább az, ha áthívjuk a szomszédot. Vagy a szomszéd unokatestvérét.

Igazából mindegy is kicsodát, annyi a lényeg, hogy olyan embert, aki nem csak, hogy látott már falban futó villanyvezetékeket, de még villanyszerelő képesítése is van – ezért jó esetben lényegesen többet konyít az ilyesmihez, mint mi.

Csak az elektromos hálózat alkalmassága esetén szabad bekötni az indukciós főzőlapot

Egy villanyszerelő pontosan kiszámolhatja számunkra azt, hogy a lakásunkban használt elektromos eszközeink áramfelvétele összességében több-e, mint amit a kismegszakító névleges áramának maximuma megenged, vagy elégséges és el fogja bírni az új elektromos eszközt.

Ha ennyi szakszöveg már túl sok és háromszor kellett gugliznod hozzá, akkor jobb, ha eleve szakemberes beszerelésben gondolkodsz.

Ha az előzetes, szakszerű villanyszerelői felmérés azt mutatja, hogy a meglévő elektromos hálózatunk nincs megfelelően kiépítve, mert mondjuk még nem lett beépítve a főzőlap számára a kismegszakító vagy az összteljesítmény nem elegendő egy nagyfogyasztású indukciós főzőlap üzemeltetéséhez, akkor egy (életvédelmi relét) fi-relét kell beszereltetnünk vagy rosszabb esetben Amper bővítésére (teljesítménybővítésre) lesz szükség.

Utóbbi, vagyis a rendszer maximális Amperjének bővítése azonban engedélyköteles és az igénybenyújtás utáni bürokratikus elbírálás ámenjére előfordulhat, hogy akár hónapokat is várnunk kell.

Tehát amennyiben ragaszkodva eredeti terveinkhez egy új, elektromos, indukciós főzőlapra cseréljük a régi, gázüzemű tűzhelyünket, érdemes a fentiekről hetekkel előre tájékozódni. Ugyanakkor az is biztos, hogy a gázüzemű tűzhelyek ideje lassan lejár.

Az Európai Unió ugyanis arra készül, hogy betiltja a gáztűzhelyeket és gázkazánokat, így ezeket egy idő után nem hogy kapni nem lehet, de szerelő se fog igazán akadni hozzájuk. Érdemes tehát már most lecserélni indukciós főzőlapra a régi gáz-elektromos tűzhelyet.

Hogyan zajlik az indukciós főzőlap bekötése?

Az indukciós főzőlap bekötése gyorsan, olcsón és mérgelődés mentesen történik – és ahogyan a vicc is mondja: Ön ebből kettőt választhat. De tényleg egyszerűen nincs olyan lehetőség, hogy mindhárom feltétel egyszerre teljesüljön.

A jó hír viszont az, hogy természetesen annyi valóban igaz, hogy az indukciós főzőlap bekötése nem szükségszerűen jár bosszúsággal, idegeskedéssel és sok extra kiadással, legalábbis akkor nem, ha azt egy hozzáértő szakemberre, vagyis villanyszerelőre bízzuk. Ám, ha magunk próbálkozunk, annak sajnos több hátulütője is lehet.

Az elektromos, indukciós főzőlap, ha nincs jól bekötve nem csak a biztosítékot „csaphatja le”

Amellett, hogy a több áramot igénylő vagy nem szakszerűen bekötött elektromos főzőlap lecsaphatja a rendszert, könnyen a vezetékek és elektromos kötések túlmelegedésével, izzásával még lakástüzet is okozhat. Na de ki az, aki megkockáztatna egy esetleges elektromos lakástüzet akkor, amikor az egyszerűen, egy fél órás, szakszerű bekötéssel elkerülhető lenne?

Egyes gyártók ezért előre kikötik azt, hogy kizárólag az adott márka kiemelt szakszervize, vagy adott villanyszerelője kötheti be a terméküket.

Ha nem szakember köti be az elektromos indukciós főzőlapot, elveszíthetjük az arra járó garanciát

Amennyiben a szakember általi bekötés a megfelelően kiépített elektromos hálózatra rendben és szakszerűen zajlott le, a gyártó szavatolja, hogy nem fog a termék lakástüzet okozni és egyben a garancia is érvényes, a terméken illetőleg a lepecsételt munkalapon jelzett időintervallumon belül.

Az indukciós, elektromos főzőlap garanciális bekötését tehát jobb, ha inkább szakemberre bízzuk, ugyanis amellett, hogy az áram nem játék, egy hibás (vagy Mekk mester jellegű) bekötés miatt a készülék meghibásodása esetén elveszíthetjük a tűzhelyre kapott garanciát is.