emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Grillsütő

Smoker grill használata: így készül a mennyei oldalas

A smoker vagy szmóker grillek egyre népszerűbbek hazánkban is, főként az egész napos összejöveteleken, hiszen ez pont az az eszköz, amit nem a rohamtempóban készülő ételekhez találtak ki. Ellenkezőleg: egy profi smoker grillel akár 7-8 óráig is, sőt az igazi ínyencek 15 órán keresztül is füstölhetik-grillezhetik a jól bepácolt, sok kilós húsdarabokat.

A barbecue (bbq) és a grillezés között a sebesség az egyik legfontosabb különbség: a barbecue célja, hogy lassan, alacsony hőfokon süssük a húst és a zöldségeket, így azokat teljesen átjárja a pác, és remélhetőleg, illetve a házigazda ígéretei szerint, elképesztően zamatos ebédet vagy vacsorát költhessünk el.

Mi az a smoker grill?

Ezzel szemben a grillezés az „együnk gyorsan, mert mindjárt éhen halok” megfelelője. De akkor a szmóker grill hova tartozik?

Valójában ez is barbecue eszköz: gyakorlatilag egy zárható „kapszula”, amelyben állandó alacsony, 110-120 °C-os hőfok biztosítható és szabályozható a füst mennyisége is, azért, hogy a behelyezett húson sült kéreg alakuljon ki, és alatta elképesztően szaftos maradjon a hús.

A smoker grilleknek több fajtája is elérhető a piacon: az offset hordó szmókerek (offset barrel smoker), a vízszintes smokerek vagy a cső szmóker grillek mindegyike azonos elven, csak kissé eltérő módon füstölik és sütik meg a behelyezett, alkalmanként több kilónyi húst.

Létezik mozdony szmóker grill is

A mozdony típusú smoker ugyanakkor az alakjából adódóan egyaránt ideális a grillezéshez, a füstöléshez, a sütéshez, a lassú főzéshez és a melegítéshez egyaránt. A szmóker grillek általában amúgy is olyan kialakítással bírnak, hogy hosszú, vízszintes kamrában füstöljük és sütjük bennük a húst, a hőforrás mellé helyezve, nem pedig közvetlenül fölé.

Miért szeretjük a smoker grillt?

Az Activa Springfieldhez hasonló szmókerek sokkal könnyebbé teszi a hő beállítását és a tüzelőanyag utántöltését, mert nem kell kiszedni az ételt a szén vagy fa hozzáadásához. Az egyik oldalra rögzített tűztér füstöt juttat a főzőkamrába, és ez a füst az, ami a húsnak olyan gazdag ízt, belül omlós puhaságot, kívül pedig ropogós kérget ad.

Hogyan használjuk a smoker grillt helyesen?

Bárki is gondolkodik egy barbecue sütő beszerzésén, azonnal észreveszi, hogy a szmóker grill jóval összetettebb, mint egy bográcsos grillsütő, és csak akkor érhetünk el vele nagyszerű eredményeket, ha tudjuk, hogyan kell helyesen használni.

Ezért most lépésről lépésre bemutatjuk az amúgy egyszerű tennivalókat, hogy akár már elsőre is egészen ízletes oldalast készíthessen az Emaki.hu-nál vásárolt smoker grilljével!

1.      Készítsük elő a húst

Habár furán hangozhat, hogy egy szmóker grillsütő használatát a hús előkészítésével kezdjük, mégis ez az egyik legfontosabb lépés, hiszen a pácnak idő kell, mire kellőképpen felszívódik a húsban.

Természetesen a pác típusától, a hús fajtájától és mennyiségétől függ, mennyi időre lesz szükség, ám az mindegyik esetében igaz, hogy a hideg hús jobban felszívja a füstöt, mint a szobahőmérsékletű, ezért a sütés-füstölés kezdete előtt érdemes alaposan lehűteni a húst.

2.      Így gyújtsuk be a szmókerünket

Amikor a húsunk készen áll a sütésre, itt az ideje begyújtani a szmóker grillünket. Kezdjük azzal, hogy meggyújtunk egy adag szenet, és várunk, amíg csak nem kezd el hamvadni (ez körülbelül 15 percet vesz igénybe).

Az ínyencek hozzáadhatnak aromás fadarabokat is, hogy különleges illata-zamata legyen a húsnak. Mindenképpen (grill)szenet érdemes elsődleges tüzelőként használni, mert sokkal egyenletesebb a hőleadása. A fa esetében nem lehet biztosítani az állandó hőmérsékletet, és könnyen elronthatják a húst a túl sok füsttel, korommal vagy hamuval.

3.      Adjunk utat a friss levegőnek

Az égéshez oxigén kell, ezért a grill szellőzőnyílásain keresztül történő oxigénbevitel szabályozása által a sütési hőmérsékletet is befolyásoljuk. Az elején nyissuk ki az összes szellőzőnyílást, és majd később, a smoker felmelegedése után állítsuk be a szívóteret.

Jöhet a friss parázs! Várjuk meg, amíg a szmóker grill eléri a kívánt hőmérsékletet (a legtöbb lassan füstölő grill esetében ez 110-120 °C között mozog), mielőtt hozzáadnánk a húst a szmókerhez.

Ügyeljünk arra, hogy a szmóker ajtaja zárva legyen! Amikor a hőmérő azt jelzi, hogy a smoker elérte a kívánt hőmérsékletet, tegyük be a húst a szmókerba, és csukjuk be ismét az ajtót.

4.      Tartsuk egyenletesen a hőmérsékletét

A smoker hőmérsékletének egyenletes szinten tartása az egyik legfontosabb tennivalónk! Ezen a ponton érdemes beállítani a légterelőt, hogy mennyi levegő áramoljon a szén felé.

Egyelőre tartsuk nyitva a kéményterelőt, és fokozatosan állítsuk be a légáramlást, amíg a hőmérséklet a szmóker forró oldalán a 110-120 °C közötti tartományban stabilizálódik. Természetesen a szén folyamatos égésével idővel csökken a hőmérséklet, ezért a tüzelőanyagot szükség szerint pótoljuk után.

5.      Szükség szerint pótolhatjuk a nedvességet is

Mivel minden oldalas egy kicsit eltérő mértékben tartalmaz vizet (ami függ magától a hús eredeti víztartalmától és a pác mennyiségétől is), ezért időről időre érdemes ellenőrizni az oldalas állapotát.

Ha kicsit szárazabbnak tűnik a hús, érdemes egy kevés vízzel vagy almalével meghinteni, de óvatosan, nehogy lemossuk a füstkérget!

6.      Adjunk időt az oldalasnak

Az igazi barbecue időigényes, ezért érdemes eleve úgy készülni, hogy jó pár óráig, akár egy fél, vagy teljes napig eltart, mire a tökéletes oldalas elkészül a szmókerben. Mindez függ a hús mennyiségétől, minőségétől, vastagságától és persze a páctól is.

A legjobb oldalas elkészítéséhez időre és gyakorlásra van szükség, ám aki egyszer rákap a smoker grillben készült húsok ízére, elképzelni se tudja majd, hogy visszatérjen a hagyományos grillekhez!