emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Benti játékok, otthoni játékötletek gyerekeknek

A gyerekek imádnak kint játszani a lakáson kívül – feltéve, ha van rá lehetőségük. Mivel jelenleg a koronavírus miatti járvány a csoportos megbetegedések szakaszában jár, nem ritka, hogy az egész óvodai csoport vagy osztály kerül karantén alá.

Mindegy, hogy kontaktként nem hagyhatják el az otthonukat, vagy azért, mert a kisgyermek tényleg meg is fertőződött, most muszáj otthon, négy fal között tölteniük a kötelező karantént. Nehéz időszak ez szülőnek, gyermeknek egyaránt, azonban ez az időszak bizonyos benti játékokkal könnyebbé, elviselhetőbbé tehető.

Mit tehetünk, ha kisgyermekünkkel kerülünk karanténba? Játsszunk sokat!

A szülő tehát ilyen és hasonló esetekben elgondolkodik és tartalmas időtöltést biztosító játékok után néz. Vagyis legtöbbször csak nézne, mert gyakorta szembesül azzal a reménytelennek látszó helyzettel, hogy a hatalmas játékkínálat özönében végül semmi értelmeset nem talál.

A mennyiség ugyanis gyakran megy a minőség rovására. Azok a szülők tehát, akik törekednek rá, hogy gyermekeiket ebben a nehéz időszakban értelmes és tartalmas játékokkal segítsék, kénytelenek feltúrni az internet virtuális boltjait, hogy jó játékokat találjanak.

Tartalmas, fejlesztő és még szórakoztató is: ilyen játékokat keresünk

Valószínűleg minden szülő olyan játékokat akar a karantén végtelenbe nyúló napjaira, amelyek nem csak, hogy hosszú időre képesek a gyerekeket lekötni, hanem a csemeték szórakozva fejlődnek és észrevétlenül tanulnak általuk.

A következőkben ezért olyan játékokat sorolunk fel, amelyek megfelelnek a fenti elvárásoknak, és segítenek nem csupán túlélni a karantént, de olyan élményekkel gazdagítani közben aprókat és nagyokat, hogy észrevétlenül telnek el a napok!

Milyen játékokat válasszunk karantén idejére?

Azok számára, akiknek fontos, hogy mivel játszik a gyermekük, és akik tudják, hogy a magas árkategória még nem jelenti azt, hogy az adott játék a gyermek fejlődése szempontjából értékes, van egy jó hírünk!

Az olyan, szerepjátékra és együttműködésre lehetőséget adó, megbízhatóan jó minőségű gyerekjátékok, mint az Emaki.hu kínálatában kapható szépségpult, a minikonyha, vagy a barkács és szerelőműhelynek is helyet adó, teljesen felszerelt munkapad, ár-érék arányban épp úgy jó döntést képviselnek, mint a drága, környezetbarát technológiával készült öko és bio fejlesztőeszközök.

A több képességet (társas kapcsolatok, kommunikáció, szándékos figyelem és kézügyesség) is fejlesztő játékokkal az idő szinte szalad miközben a gyerek játszva tanul és készségei fejlődnek.

Miyen játékot válasszunk, ha nagy az életkori különbség két testvér között?

Minden otthonban, mind a kicsiknek, mind a nagyobbaknak szükség van csendespihenőre. Azonban míg a kisebbek alszanak, addig a nagyoknak szükségük van elfoglaltságra, lehetőleg olyanra, amelyet akár egyedül is szívesen végeznek.

A szülők többsége általában ezt az időszakot szokta kihasználni arra, hogy elvégezze a felhalmozódott otthoni munkákat, vagy amennyiben otthonról dolgozik, ilyenkor van alkalma a videó hívások, meetingek lebonyolítására.

Hogyan köthetik le magukat a kreatívabb gyerekek?

Ezekre az órákra a legjobb, ha valamilyen kreatív foglalatosságot keresnek a gyermek számára, olyat, amely akár többször, többféle módon is játszható, szétszedhető és újraépíthető.

Ilyen újrajátszható játék például az Emaki.hu webáruházban kapható mágneses építőkészletek remekművei, vagy a betűket és számokat is tartalmazó, mágneses rajzolótábla.

Mit tegyünk, ha a gyermekünk inkább örökmozgó típus?

Akadnak azonban olyan gyermekek is, akiket nagyon nehéz hosszabb időre asztali, vagy kreatív játékokkal lekötni. Számukra érdemes olyan játékokban gondolkodni, amelyekkel sokat mozoghatnak, azon belül is főleg lendületes nagymozgásokat, hintázó mozdulatokat, ugrásokat, mászásokat végezhetnek.

Persze ezt mind a legjobb lenne a szabadban kivitelezni, a jó levegőn, azonban például egy esős délutánon bizony ez a szabad ég alatt semmiképpen sem megoldható.

Ebben az esetben érdemes egy hatalmas, 15-20 perces szellőztetést követően elővenni a rejtett tartalékot, a kint és bent egyaránt jól használható, kisebb szobákban is jól elférő, vászonból készült indiánsátrat, vagy a nagy nappallikba termett trambulint.

Ezekkel garantáltan le fogják tudni vezetni a gyerekek a kieső, óvodai, iskolai mozgásból, tornaórákból vagy épp az elmaradt délutáni játszóterezésből adódó, fölösleges energiájukat.

Társasjátékokkal a közös kikapcsolódásért

Pihenésképp egy közös, késő délutáni társasjátékozást is megejthet a család apraja-nagyja az olyan társasjátékokkal, amelyek mind a kisebbek, mind a nagyobbak számára szórakoztatóak lehetnek, mint például a pörgős szakács társasjáték, vagy a számolásra tanító, „Calculation game”, amellyel az iskolai esetleges elmaradásokat is játszva behozhatják a kisebbek.

Egy otthoni, mozgalmas, végig hasznos, fejlesztő játékokkal eltöltött nap végén a legjobb választás lehet egy könnyed verseny, apával, fej-, fej mellett, amely során már nem szükséges ugrálni, sem fejet törni, elég csak élvezni az együtt töltött időt, a közös játékot és várni, hogy elkészüljön a vacsora, vagy épp a fürdővíz. Kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!