emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerékpár

Milyen elektromos kerékpárt vegyek?

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek, hiszen jogosítvány nélkül is használhatók, mégis rendelkeznek motorral, ami megkönnyítik a biciklizést. Amíg ugyanis a motor nem vezérelhető közvetlenül és a teljesítménye kisebb 250W-nál, addig bárki ugyanúgy biciklizhet egy elektromos kerékpárral, mint egy hagyományos biciklivel.

Viszont ahogy egyre több gyártó egyre többféle e-kerékpárt tol be a piacra, úgy válik nehezebbé a döntés, hogy melyiket érdemes megvásárolni. Szerencsére elég pár szempontot figyelembe venni, mert az emaki.hu kínálatába kapható elektromos kerékpárok mindegyike igazán minőségi darab.

Fogadd meg a tanácsainkat és bizonyosan a neked leginkább megfelelő e-biciklit fogod megtalálni!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos kerékpárt?

Rögtön az elején tisztázzuk, meddig beszélhetünk elektromos kerékpárról és mikortól robogóról. Az előbbihez ugyanis nem kell jogosítvány vagy kötelező felelősségbiztosítás és lakott területen kívül is csak akkor kell bukósisakot viselni, ha 40 km/h sebességnél gyorsabban közlekednénk.

Az elektromos kerékpár legnagyobb haszna, hogy a motor rásegít a pedálozásra egészen 25 km/h sebességhatárig, így dombon felfelé, vagy hosszú úton sokkal kevésbé fárasztó biciklivel közlekedni. Idősebb emberek éppen úgy örömmel használják, mint azok az irodai dolgozók, akik kevéssé akarnak lefőve beérni a munkahelyükre, de mégis kerékpározni szeretnének.

Mitől elektromos kerékpár és mikortól robogó?

A hatályos KRESZ értelmében egy kétkerekű jármű akkor kerékpár, ha emberi erő hajtja, „és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.” Azaz két lényegi szempontnak kell megfeleljen:

  1. emberi erő hajtsa, tehát kelljen pedálozni,
  2. a motor teljesítménye nem lehet több 300 W-nál.

Minden esetben, amikor a motort közvetlenül is lehet vezérelni például gázkarral, gombbal, fogantyúval, stb. már robogóról, segédmotoros kerékpárról beszélünk.

Az a probléma, hogy nem csak mi gondoljuk így, hanem a rendőrök is. Ők pedig egyrészt szigorúan veszik a közlekedésbiztonságot, másrészt nem hatja meg őket, hogy esetleg a motor teljesítménye kevesebb, mint 300 W.

Nem érdemes tehát kibúvókat keresni – helyette inkább vegyél egy minőségi elektromos kerékpárt, vagy tedd le a jogsit robogóra.

Városi elektromos kerékpár idősebbeknek és rövidebb utazásokhoz

Amennyiben egyre inkább a szépkorúak táborát erősíted, vagy csak rövidebb, épített utas távokon kerekeznél, akkor a városi közlekedésre optimalizált elektromos kerékpárokat javasoljuk.

Ezekre az alábbiak jellemzők:

  • alacsony vázszerkezet (hogy könnyű legyen felszállni rá),
  • gazdag felszereltség (elsősorban városi közlekedési viszonyokhoz igazítva),
  • sokféle kiegészítő (sárvédő, kosár, stb.).

A városi elektromos kerékpárok, a vázszerkezetük kialakításának és a kiegészítőiknek köszönhetően hatékonyabban használhatók városi környezetben. Ha sokat tekersz az utcákon, könnyebben akarsz eljutni a munkahelyedre, vagy a napi kiruccanás végére nem feltétlen akarod teljesen kihajtani magad, mindenképpen ezt ajánljuk!

Trekking elektromos kerékpár könnyű terepre és hosszabb utazásokhoz

A trekking elektromos kerékpárok lényegében annyiban különböznek a hasonló mechanikus bicikliktől, hogy a motor segít a tekerésben. Nagyobb akkumulátor kapacitással, erősebb vázzal és mérsékelt terepviszonyokhoz kiképzett abroncsokkal rendelkezik.

Elsősorban akkor válaszd ezt a típust, ha többet kerékpározol, illetve kirándulni is gyakorta mész – vagy mennél – két keréken, viszont nem akarsz lezúzni a hegyoldalban vagy nyeregben teljesítménytúrázni. Családi kirándulásokhoz is ideális, főként a kevésbé edzett családtagoknak, hogy ők is könnyedén lépést tudjanak tartani a csapattal.

Elektromos hegyi kerékpár, ha tényleg kell a teljesítmény

Amennyiben ki akarod hozni a maximumot a biciklidből, és bár használnád városban is, elsősorban terepen, hegyen völgyön, járatlan utakon kerekeznél, akkor válaszd az elektromos mountain bike-ot.

Ennek a típusnak a legerősebb a motorja, a legnagyobb teljesítményű az akkumulátora, és a váz, az abroncsok, az egész kerékpár hegyi túrákra lett tervezve. A motor persze segít abban, hogy akkor is sebesebben haladhass, ha már alig bírod a lábad mozdítani.

Figyeljünk az akkumulátor teljesítményére és élettartamára is

Amikor az ideális elektromos kerékpárt keresed, mindenképpen hasonlítsd össze az akkumulátorok teljesítményét. Aligha szükséges kiemelnünk, hogy a nagyobb teljesítményű akksi hosszabb üzemidőt biztosít azonos motorteljesítményhez, vagy azonos üzemidőt nagyobb motorok esetében.

Az akkumulátor teljesítménye meghatározza a távot

Persze attól is függ a tényleges teljesítmény, hogy milyen módon használod, milyenek a terepviszonyok, mekkora sebességet diktálsz. Pontos számokat ezért nem lehet előre kijelenteni, ám megannyi visszajelzés alapján, általánosságban azt mondhatjuk, hogy 1Ah érték 20 km-es távra elegendő.

Azaz egy 10Ah-s akkumulátor kb. 70-80 km-re, egy 15Ah-s akksi viszont már akár 120 km-es távot is bír.

Az akkumulátor hosszabb élettartama a pénztárcát is kímélheti

Mint minden akkumulátor, az elektromos-kerékpároké is limitált élettartammal bír. Ez részben függ gyártótól, sokkal lényegesebb, hogy mennyiszer töltöd fel és milyen gyakran meríted le.

A legtöbb mostani e-kerékpárt lítiumos akkumulátorokkal látják el, ezért kiemelten fontos, hogy sose merítsd le teljesen (mert az gyilkolja az akksit), és elsősorban töltési ciklusokban mérhető az élettartamuk, akár a mobilok esetében.