emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Melyik a „legjobb” elektromos fűnyíró márka?

Az elektromos fűnyíró a környezettudatos kerttulajdonosok egyik leghasznosabb szerszáma. Az elektromos áram előállítása ugyan jár némi környezetszennyezéssel, de maga a fűnyírás mentes mindenféle károsanyag kibocsátástól.

Azért van kertünk, telkünk, hogy a friss levegőt élvezzük – miért akarnánk kipufogófüstöt és benzingőzt szagolni, miközben egyenesre nyírjuk a füvet és ápoljuk a gyepet? Az elektromos fűnyírókat pontosan azoknak találták ki, akik a jó levegőn való egészséges testmozgást tényleg jó levegőn akarják végezni.

Az egyes elektromos fűnyírók különbségei azonban elég tág határok között mozognak. A néhány tízezer forintos eszköz és a százezer feletti fűnyíró egyaránt szépen lenyírja a füvet – ám ennél sokkal több és fajsúlyosabb eltérés található közöttük.

Melyik a „legjobb” elektromos fűnyíró márka?

Egyáltalán: létezik olyan, hogy legjobb elektromos fűnyíró márka? Ugyan az egyes márkák elkötelezett hívei garantáltan a kedvencükre esküsznek (és ilyen téren mindegy, hogy autókról, borokról, cipőkről vagy fűnyírókról beszélünk), de melyiküknek van igaza?

Érthető módon, ha már százezreket, sőt akár milliókat költünk arra, hogy a telkünk, kertünk a saját elvárásainknak és igényeinknek megfelelő legyen, akkor pont nem a fűnyíró az, amin spórolni érdemes – de mi van akkor, ha egyszerűen csak egy nyírt kertet akarunk, minden extra nélkül?

Az Emaki.hu kínálatában megannyi elektromos fűnyírót találunk, így viszonylag egyszerű megtalálni a „legjobb” fűnyíró márkát – mert a megoldás az, hogy mindenkinek mást jelent a legjobb kifejezés!

Fullosan felszerelt elektromos fűnyírók azoknak, akik a legjobbat akarják a kertjüknek

A csúcskategóriás elektromos fűnyírók között négy márka is képviselteti magát: a Riwall, a Gardena, a Hecht és a WOLF-Garten egyaránt rendelkezik olyan eszközzel, amely helyet kell kapjon a kertfanatikusok fészerében.

A Riwall PRO RPM 5135 egyértelműen csúcskategóriás elektromos fűnyíró, amelynek már a burkolata is úgy lett kialakítva, hogy a szegélyek közvetlen közelében is tökéletes a fű vágásához és összeszedéséhez.

Kifejezetten hosszú élettartamú fűnyíró, ami a vágott anyag kezelésében 4 az 1-ben funkcióval bír, mert egyaránt kiválóan megfelel a fűgyűjtésre, a mulcsozásra, illetve a hátsó és oldalsó kidobásra. Természetesen ezért az árért az oldalsó terelő és a mulcsozó dugó az alapcsomag részeként érkezik.

A Gardena PowerMax™ 1800/42 a kifejezetten nagy gyepterületek gondozására született fűnyíró, amelynek speciálisan megedzett DuraEdge kése hosszú éveken át fogja egyenletesre nyírni a gyepet, akár ötféle vágási magasságban is, hála a QuickFit Plus funkciónak.

A burkolatát ennek a fűnyírónak is úgy alakították ki, hogy egyszerű legyen a fűnyírás a falak és a szegélyek mentén is a burkolat oldalán elhelyezett terelőfogak révén.

A HECHT 1846 4 IN 1 szintén a legjobbak közé tartozó, multifunkcionális elektromos fűnyíró, kiváló felszereltséggel. A műanyagot előnyben részesítő márkákkal szemben a Hecht 1846 alapja egy erőteljes fém ház, ami a masszivitásának hála kifejezetten ellenállóvá teszi a fűnyírót, emellett a kialakításának hála a kés által feldobott tárgyaktól is védi a gép kezelőjét.

Az acél késeknek és az 1800 W teljesítményű elektromos motorjának hála ez a fűnyíró könnyedén megbirkózik akár 1000 m2-es kert rendszeres nyírásával is. Ráadásul hétféle vágási magasságot is beállíthatunk rajta központilag, így a gyepet 25-75 mm közötti tartományban nyírhatjuk vele.

A WOLF-Garten EXPERT 40 EA elsősorban ház körüli munkákra lett kitalálva. A motorjának valamivel kisebb a teljesítménye, de az 1600 W így is rendkívül erőteljes, és egyaránt alkalmas fűnyírásra, gyűjtésre és mulcsozásra. Öt vágási fokozatot állíthatunk be rajta, így 20-60 mm között nyírhatjuk kedvünkre a gyepet.

Az ergonomikusan tervezett, kényelmes markolat, a csapágyazott kerekek, a fűgyűjtő telítettségjelző mind olyan jellemzők, amiknek köszönhetően ezzel a fűnyíróval kifejezetten kényelmes a kert gondozása.

Strapabíró középkategóriás elektromos fűnyírók azoknak, akiknek a teljesítmény számít

Természetesen sok olyan kerttulajdonos is keres magának fűnyírót, akinek nem kell, hogy szinte megszólaljon a gépe, viszont évtizedekre akar magának egy megbízható elektromos fűnyírót, ami „megy és teszi a dolgát”.

Az Al-ko Classic Plus 3.87 E legjobban a ház körül teljesít. A kifejezetten halk elektromos motorja teljesítménye 1400 W, a gép maga pedig gyűjtős rendszerű, egy könnyedén kezelhető fűgyűjtővel.

Mivel a borítása műanyagból készül, és ahol lehet, könnyű anyagokat használt a gyártó, a fűnyíró alig 12 kg súlyú, és a fűnyírás rendkívül kényelmes vele, pláne az ergonomikusan formált állítható tolókarjának köszönhetően.

Az amerikai MTD OPTIMA 38 E valamivel erőteljesebb, 1600 W-os motorral felszerelt elektromos fűnyíró, és öt vágási fokozatot is beállíthatunk rajta, így 25-65 mm között nyírhatjuk vele a füvet a kertben. A súlya se sokkal több, nincs 13 kiló, ezért a munka is könnyű vele, sőt a tárolása is egyszerű, mert a váza teljesen összecsukható!

A felsorolt fűnyírók egy-egy márka kiváló példái. Az, hogy melyik a legjobb közülük, igazából mindenki maga tudja eldönteni, hiszen egy kifejezetten nagy teljesítményű eszköz nem a legjobb választás egy kis kertben, viszont a legjobb a nagy telkeknél!