emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A legjobb önjáró fűnyíró

A fűnyírást ritkán sorolják az emberek a tíz legélvezetesebb kerti tevékenység közé, érthető módon: nincs önjáró fűnyírójuk!

Habár a fűnyírást általában kevés izgalmat tartogató, de legalább fárasztó és sokáig elhúzódó, „muszáj megtenni” kerti elfoglaltságnak szokták tekinteni, ez egyáltalán nem törvényszerű! Például ha valaki 100% környezetbarát és organikus módszerrel szeretné a gyepet karban tartani, vegyen pár birkát – ezek is önjáró fűnyírók, és élvezettel fognak legelni.

A viccet félretéve, léteznek kifejezetten környezetbarát, önjáró fűnyírók, amikkel élvezet a pázsit rendben tartása, továbbá még csak nem is potyogtatja össze a kertet, illetve nem kell elgondolkozzunk azon pár hónap után, hogy ki is nyírja le a „fűnyírónkat”.

Mik az önjáró fűnyíró előnyei?

Manapság is találkozni még sok helyen tisztán manuális fűnyíróval, nem csupán a nagyszülői háznál, a sufni mélyén, esetleg falusi múzeumban látni ilyet: az lényegében több hosszú, harántívesen rögzített késpenge csak akkor nyírja a füvet, ha megmozdítjuk a fűnyírót.

Az előnye az abszolút környezetbarát és majdhogynem zajmentes használata – a hátránya viszont az, hogy valakinek aztán tényleg bele kell vetnie magát a munkába, hogy egyenletesen nyírt, ápolt gyepe legyen!

Az önjáró fűnyíró ugyan nem egy drón avagy robotfűnyíró, hogy tényleg saját magától menjen és GPS koordináták alapján teljesen önállóan nyírja le a gyepet, viszont még így is hatalmas előnye, hogy az emberi erőfeszítés helyett saját hátsókerék- vagy összkerék meghajtása mozgatja.

Egy önjáró fűnyíró súlya ezáltal gyakorlatilag mellékessé válik, hiszen nekünk lényegében csak irányítanunk kell, az izommunkát a fűnyíró motorja végzi el.

További előnye éppen a motorizációból fakad: mivel a súlya nem számít túlzottan, ezért sokkal több kiegészítővel láthatjuk el, így a fűnyírás nem csak könnyeddé válik, de még plusz munkát se nagyon teremtünk magunknak, ha például van rajta gyűjtőkosár – kutyások esetében ez kész főnyeremény!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő önjáró fűnyírót?

Rögtön kétféle meghajtás közül választhatunk, ha úgy döntöttünk, elég volt az egész napos fárasztó fűnyírásból, és a telek van értünk – tehát be kell szerezni egy önjáró fűnyírót.

Elektromos vagy benzines: melyik önjáró fűnyírót válasszuk?

A benzinmotoros önjáró fűnyírók és az elektromos önjáró fűnyírók egyaránt rendelkeznek előnnyel a másikkal szemben. Általában azt mondhatjuk, hogy, hogy a benzines változatot a szintkülönbségekkel teli, lejtőkkel tarkított, közepes és nagy területekhez ajánljuk, míg az elektromos meghajtás az egyenletesebb, kisebb és közepes telekméret esetén az optimális választás.

Ugyanakkor nem elhanyagolhat el a környezeti- és zajterhelés kérdése sem, ahogy a mobilitás is fontos tényező lehet.

Egy benzines meghajtású önjáró fűnyíró általában zajosabb és jobban terheli a természetet a kipufogógázokkal, viszont nincs hálózathoz kötve, tehát addig tudjuk hajtani, amíg van hozzá üzemanyagunk.

A Hecht 543 SWE például egy 50 l-es textil gyűjtőkosárral felszerelt benzines önjáró fűnyíró, ami felszerelhető mulcsozó ékkel is, ha szeretné az apróra darált füvet inkább a talaj minőségjavítására használni és nem akarja zöldhulladékként kezelni.

Az elektromos (illetve akkumulátoros) önjáró fűnyíróknál a vezeték hossza, vagy az akkumulátor teljesítménye erősen limitálja a mozgásteret, ugyanakkor csendesebb és sokkal inkább környezetbarát választásnak számítanak.

A Riwall PRO RPM 5135 E elektromos indítású önjáró fűnyíró az új Euro 5 kibocsátási szabványnak megfelelő motorkonstrukcióval rendelkezik, és 4 az 1-ben funkcióval rendelkezik, mert egyaránt alkalmas fűgyűjtésre, mulcsozásra, továbbá hátsó- és oldalsó kidobásra.

A pormentességet és a fűgyűjtés gondtalanságát a különböző áteresztő rétegekből álló kosár anyaga biztosítja.

Nagyobb vagy kisebb vágószélességű önjáró fűnyíró?

A vágószélesség azt határozza meg, hogy egyszerre mekkora szélességben vágja a füvet a fűnyíró.

Ha a terület összefüggő fűvel borított, akkor érdemes nagy vágószélességű változat mellett dönteni, viszont ha sok fa, bokor és ösvény tarkítja a telket, akkor a kisebb vágószélesség lesz a nyerő választás, mert olyannal egyszerűbb a kerti tárgyak közötti lavírozás.

Fontos a (nagy) gyűjtőkosár?

A gyűjtőkosár majdhogynem kötelező tartozéka egy önjáró fűnyírónak – kivéve, ha valaki élvezi még a levágott füvet is külön összegyűjteni.

Érdemes ezért a telekméretnek megfelelő méretű gyűjtőkosarat választani, mert így csak a munka végén, egyszer kell ürítenünk a kosarat, egyébként meg nyugodtan gondozhatjuk a gyepet.

Mekkora motorteljesítményt válasszunk?

Az önjáró fűnyírók akkor tudnak igazán segíteni a kerti munkában, ha megspórolják nekünk a plusz izommunkát, ehhez azonban a terepviszonyokhoz kell válasszunk motorteljesítményt.

Általában azt mondhatjuk, hogy a sík, vagy közel sík terepen legalább 4,5 le teljesítmény, emelkedőkkel tarkított terepre viszont minimum 5 le teljesítményű motor fog kelleni.

Összességében elmondhatjuk, hogy érdemes körbenézni az Emaki.hu önjáró fűnyíró kínálatában, mert biztosan meg fogjuk találni a megfelelő eszközt – a megfelelő önjáró fűnyíró kiválasztásánál a telek mérete, a terepviszonyok és a mobilitás játsszák a legfőbb szempontokat.