emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Harcsázás bojlival: tippek a harcsa fogáshoz

A bojlis harcsázás kis hazánkban még igencsak gyerekcipőben jár, azonban angol és spanyol vizeken már régóta sikerrel alkalmazzák ezt a módszert. Lényeg itt is az, ami a bojlis pontyhorgászás esetében, hogy a csalit jókor, jó helyen kínáljuk fel, vagyis olyankor, amikor a harcsák a legaktívabbak.

Azonban a harcsák igen szeszélyes, mi több, szinte kiismerhetetlen, rafinált jószágok. Ennek tükrében az alábbiakban megosztott harcsafogási tippjeink inkább nevezhetőek sporttársi jótanácsoknak, mintsem kőbe vésett, 100%-ban pontosan követendő szakmai tippeknek.

Bojlival még a harcsák téli vermelése előtt is érdemes próbálkozni

Ez azonban senkit se tartson vissza attól, hogy megpróbálkozzon a mostani, már lehűlő vizekben is még egy utolsó, bojlis harcsázással. Így a téli vermelés előtt ugyanis, a kishalakkal ellentétben nagyon könnyen megszerezhető, ínycsiklandó, kalóriadús eleségnek még a legöregebb, sokat látott harcsák sem tudnak ellenállni.

Bár a harcsák is készülve a télre egyre kevésbé mozgolódnak, de még mindig a sötétség beálltától hajnalig a legaktívabbak.

Első feladat ilyenkor megtalálni téli vermelő helyüket. amennyiben már sejtjük annak elhelyezkedését, érdemes annak környékét természetes, hal-, máj-, vér és növényi lisztekből álló pellettel, növényi, állati eredetű kivonatokkal átitatott bojlival felkínálva meghorgászni.

A meder felett lebegtetett bojlikkal garantált a siker

A recept egyszerű: egy szem zamatos bojli a horogra, egy marék bojli pedig a vízbe, etetésként. A bajszosok táplálkozási kedvének ingerlésére a legalkalmasabbak a meder felett lebegtetett, intenzív színű és aromájú bojlik.

Ezek ugyanis képesek táplálkozásra ösztönözni a már csökkent reakciójú, télre készülő egyedeket is. Egy-egy erőteljes aromájú olajjal átitatott bojli, aminek illatanyaga még a lehűlt vízben is erőteljesen képes szétterjedni, akár több méterről és a víz bármely rétegéből előcsalogathatja a bajszosokat.

Legyen a bojli a harcsa számára zamatos és ínycsiklandó

A jó bojli az, ami a hidegebb vízben is jól hatásfokkal oldódik, ugyanakkor egyaránt illatos és zamatos (ízletes) a harcsa számára.

Hogyan készül ez az igazán ínycsiklandó bojlivacsora?

Az előre elkészített, vagy készen vásárolt pl. vérbojlikat egy megfelelő méretű etetőkeverőbe helyezzük, majd belocsoljuk egy kevés hal-, vér- vagy fűszeres máj liquiddel. Hagyjuk fél- vagy maximum egy órát állni a folyadékban, és amikor a bojli már annak nagy részét magába szívta, mehet is a horogra, na meg beetetni.

Mivel tél felé közeledvén a harcsa egyre kevesebbet és egyre ritkábban táplálkozik, érdemes egy jól behatárolt, mégis nagyobb területet megszórni bojlikkal.

A legjobb ha, az a harcsa számára ínycsiklandó zamat- és illatanyagokon felül a bojlink olyan élénk színekkel is rendelkezik, amelyek a ragadozó ösztöneit is képesek felkelteni. Ha a bojlink minden szempontból megfelelő, a hatás nem marad el.

A bojlik tartalmazzanak a harcsa szervezetének fontos nyomelemeket és ásványi anyagokat

Bojliból sincs igazi csodacsali. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy azok a bojlik, amelyek az illatanyagokon kívül megfelelő nyomelemeket, ásványi anyagokat valamint vitaminokat is tartalmaznak, a télre készülődő harcsák számára sokkal étvágygerjesztőbbnek bizonyulnak olcsó, illatanyagos mű társaiknál.

A kiemelt emészthetőségű, fűszeresen erős, kiegyensúlyozott fehére és szénhidráttartalommal, valamint nagy proteintartalommal rendelkező bojli egy olyan kulcs a harcsák gyomrához, amely még a kora téli időszakban is sikerrel kecsegtethet.

A bojliknál bizony a méret is számít

Míg a kisebb, beetetésre szánt bojlikat az aljzat iszapjában turkáló pontyok is előszeretettel szedegetik fel, addig a 15-24 miliméteres, feltűzött, lebegtetett bojlikra már kifejezetten a nagyobb szájmérettel rendelkező harcsák kapását várhatjuk.

Igaz, még ennél a méretnél is előfordul, hogy egyszer-egyszer egy nagyobb méretű ponty az, ami felszedi az aljzathoz közel került, olajjal felturbózott ízletes harcsacsemegét.

Édesvízi nagyhal horgászathoz az sem árt, ha a bojlin túl van kéznél egy megfelelő orsó is

Egy 8000-10 000-es, nyeletőfékes orsóval is sikert érhetünk el, főleg, ha abból mélydobos kivitellel rendelkezünk, amin akár 300-350 méter zsinór is rendelkezésünkre áll, ha épp a szükség úgy hozza.

Ettől függetlenül a fék típusa nem egyértelműen meghatározó szempont, válasszunk olyat, amit megfelelően tudunk kezelni és számunkra hatékony.

Távoli harcsahorgászathoz ennek megfelelően egy Long-Cast orsó is jó lehet, ám az igazi harcsázó orsók a pergetők, ezek közül is főleg azok, amelyek a 8000-14 000-es tartományba esnek. Ezek ugyanis kifejezetten a nagyobb, vagy az akár extrém tömegű és méretű halakhoz, többnyire 5-9 golyós csapággyal kerülnek forgalomba.

Mi több, a pergetőket kifejezetten távdobáshoz és nagy zsinórkapacitási igényre fejlesztették ki, ami bizony jól jön, ha hébe-hóba egy vastagabb, fonott zsinór eltárolását is elvárjuk tőle.

Érdemes tehát a fentieket követve még egyszer próbát tenni a tél beállta előtt és a hideg idővel dacolva, kipróbálni a bojlis harcsahorgászatot

A módszer ugyanis bátran állíthatjuk, hogy nagy hatásfokkal működik. Persze akkor sem kell elkeserednünk, ha harcsáink már az elkövetkező hónapokra idő előtt elvermelték magukat.

A legfontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló horgászidő alatt jól érezzük magunkat, élvezzük azt, hogy a vízparton vagyunk, és azt csinálunk, amit szeretünk. Ha pedig sikerül ebből az időből a lehető legtöbbet kihoznunk, az csak hab a bojlitortán.