emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Fűnyíró traktor karbantartása és ellenőrzése

A traktorokat sem árt időről-időre átnézni, műszakilag ellenőrizni, ha lehet még azelőtt, hogy valamilyen probléma lépne fel a működésében.

Legyen szó akár hobbikerti kis fűnyíró traktorokról, vagy komolyabb gazvágó asztalos netán nagyteljesítményű gazvágó traktorokról, az önjáró benzines, elektromos és akkus fűnyírókhoz hasonlóan érdemes bánni velük.

Mivel jár a fűnyíró traktorok karbantartásának elhanyagolása?

A fűnyíró traktor rendszeres karbantartásának elmulasztása ugyanis megnövekedett üzemanyag-fogyasztáshoz, csökkent motor- és menetteljesítményhez vezethet.

Tovább akár komolyabb alkatrész vagy motor meghibásodásokhoz is, ami egyben mélyebb zsebbenyúlást igénylő, szakszervizi javítás szükségességét vonhatja maga után.

Ha tehát határozottan úgy érezzük, hogy nem szeretnénk megkockáztatni fűnyíró traktorunk meghibásodását és/vagy nem elég mély a zsebünk, na meg a szomszédban sem bízunk meg annyira, hogy rábíznánk féltett kerti játékszerünk testi-lelki épségét, akkor az általános optikai tisztogatásokon felül az alábbiakat is érdemes legalább negyedévente szorgosan és alaposan saját kezűleg elvégezni.

Így gondozza a traktorát

Minimum ezekből a lépésekből kell, hogy álljon fűnyíró traktorunk általános karbantartása és ellenőrzése:

  1. Általános tisztítás – mossa le a traktort szokásos módon, majd térjen át annak alapos átvizsgálására.
  2. A nyomás ellenőrzése a kerekekben – Ellenőrizze a levegőnyomást és a kerekek épségét, állítson be rajtuk a terepnek megfelelő, vagy, ha ehhez nincs elég tapasztalata, akkor a gyári értékek szerint megadott/ ahhoz közeli nyomásértéket.
  3. A védőburkolat épségének ellenőrzése – a védőburkolat sérülése, hibája, vagy netán hiánya kifejezetten balesetveszélyes. A védőprofilok cseréje szakszervizben pár, ám némileg költséges perc alatt megoldható.
  4. A vágóasztal megtisztítása – a fűmaradványoktól épp, mint a fűnyírót, minden használat után alaposan tisztítsa meg egy műanyag kaparóval és végül mossa át nagynyomású gőzborotvával vagy erőteljeses vízsugárral.
  5. A vágóasztal és a kések ellenőrzése – Amennyiben azt tapasztalja, hogy sérült a vágóasztal, vagy a vágókések életlenek, kicsorbultak, a sérült eszközt tovább már ne használja, ugyanis az nem csak a füvet tépheti csúnyán, de vibrációt is okozhat a szerkezetben, további károkat okozva. Cserélje ki a sérült kést, a csavaroknál vigyázva arra, hogy az jobb vagy balmenetes, mert géptípustól függően eltérhet.
  6. Ékszíj (ékszíjak) feszességének és szíjtárcsák épségének ellenőrzése – ha az ékszíj túlnyúlt vagy repedezett, azt mindenképpen cserélni szükséges. A késmeghajtó szíjak átlag élettartama egy év, azonban a fűnyíró traktor nem megfelelő használata (pl. rendszeres, a maximális vágóasztali magasságon felüli méretű fű és gazvágás) az ékszíjak korai túlnyúlását, csúszását okozhatja.
  7. A benzin és a kenőolaj minőségének ellenőrzése – csak jó minőségű, friss benzint és minőségi kenőolajat használjunk benzines fűnyíró traktorunkban, illetőleg a régi benzint és az elöregedett olajat időről időre cseréljük le.
  8. A levegőszűrő megtisztítása – az elporosodott koszolódott levegőszűrő nem tudja biztosítani a szükséges levegőmennyiséget a traktor üzemanyag-levegő keverékének optimális égéséhez így a motor fogyasztása megnövekedhet. Az elhasznált, nem tisztítható légszűrőt cserélni szükséges!
  9. Az olajszint ellenőrzése a meghajtóműben – típustól függően az alkatrészek védelme érdekében nagyjából 100 üzemórát követően érdemes végezni olajcserét. A legtöbb olajnak ugyanis a rendszeres használat során csökken a kenőképessége így az alkatrészek megszorulhatnak, vagy idő előtt kopásnak indulhatnak.
  10. Akkumulátor, akku kábelek és kábelcsatlakozók átvizsgálása – az akkumulátoros fűnyíró traktor akkumulátorának töltésállapotát is érdemes nem csak az ősszel vagy az első üzembe helyezés előtt tavasszal, hanem évközben is néha ellenőrizni és a megfelelő amperrel feltölteni, ha szükséges. Zsírozza át kenőzsírral a sarukat és kábelcsatakozásokat így azok kevésbé fognak korrodálódni.
  11. A kormány és a fékek ellenőrzése – ha finom mozgatásra „kotyog” a kormány vagy a kerekek nem reagálnak az elfordítása esetén azonnal, mindenképp ajánlatos szakszervizi átvizsgálást kérnie. A nem megfelelően fogó fékek is balesetveszélyesek.

Minden mást (pl. gyertya csere, mozgó alkatrészek cseréi) a traktorunk márkája szerinti, illetékes szakszervizben érdemes elvégeztetni, kiváltképp a garancia időn belüli meghibásodások esetén.

A fűnyíró traktorok is meghálálják a gondoskodást

A fűnyíró traktor tehát egy olyan kormánnyal, fékekkel valamint kapcsolókkal és karokkal rendelkező hatékony kerti kis játékszer, amely a tökéletes működés és a minél hosszabb élettartam érdekében bizony rendszeres és alapos tisztítgatást, ellenőrzést, átvizsgálást valamint olykor-olykor karbantartást vagy akár javítást is igényel.

Értelemszerűen pedig, ha több és alaposabb az előbbi, akkor remélhetőleg lényegesen kevesebb az utóbbi. Jó fűnyíró időt, szép gyepet és élményekkel teli traktorvezetést kívánunk!