emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Fa, fém, vagy műanyag kerti szerszámos ház: melyikkel járok jobban?

Egy mobil kerti szerszámos ház legnagyobb előnye attól függetlenül, hogy fából, fémből vagy műanyagból készült az, hogy bármely évszakban, szinte bármilyen újonnan vásárolt kerti szerszámot, barkácsgépet, vagy épp horgászfelszerelést elrejthetünk benne a feleségünk rosszalló és a kíváncsi szomszédok vizslató tekintete elől.

Megértjük, és szilárdan hiszünk abban, hogy minden kerthez létezik egy tökéletes fészer. Amikor úgy dönt, hogy beszerez egy fészert, az egyik első nagy döntés, amit meg kell hoznia, hogy fém vagy fa szerszámos házat választ. A fészerekhez három gyakori anyagot használnak: műgyanta, fa és fém.

Persze az sem utolsó szempont, hogy ha lesz egy kerti szerszámos házunk, akkor végre kiköltöztethetjük a garázsból a kerti bútorokat, a létrákat, a fűnyírót, a locsolótömlőt kiskocsistól és akár a bicikliket is, hiszen rengeteg extra tároló helyet nyerhetünk általa.

Egy mobil szerszámos ház nagyon könnyen telepíthető

Amennyiben tehát olyan kerttel rendelkezünk, amelynek az egyik sarkában, végében, oldala mellett vagy akár a közepén kényelmesen elfér egy kerti szerszámos ház, nem is érdemes sokat gondolkodni a telepítésén.

Kérdés csak az, hogy milyen anyagból legyen: fa? Fém? Esetleg műanyag? Melyik illik jobban a házhoz és a kertbe?

Milyen szempontok alapján érdemes választanunk, ha kerti szerszámos házat akarunk venni?

A kerti házak piacán ma már igen széles a választék mind anyag, mind méret, mind felszereltség tekintetében.

A méret

Elsődleges talán a méret ugyanis ezt két dolog is meghatározhatja: a rendelkezésünkre álló hely, valamint az, hogy mit is szeretnénk benne tárolni?

Értelemszerűen, ha csak pár kézi szerszámot akarunk benne tárolni, esetleg két-három biciklit, vagy, ha egy nadrágszíj parcellára tervezünk kerti házat telepíteni, akkor érdemes egy kisebb alapterülettel rendelkező szerszámos házban gondolkodnunk.

A kivitel

Ma már készülnek kerti szerszámos házak egy és kétajtós, ablakos, szellőzőrácsos, sárfogós, küszöbös és küszöb nélküli valamint aljjal rendelkező és beton alapra építendő kivitelben is.

A küszöb nélküli illetőleg kétajtós kivitel megkönnyíti a kihajtást például a fűnyíró kistraktorral vagy a kis biciklivel, ugyanakkor, amelyik rendelkezik szellőzőnyílással, abban télen-nyáron kellemes lehet a klíma, vagyis nem dohosodik be és nyáron nem forrósodik fel.

Érdemes tehát több szempontot is mérlegelni a típus kiválasztása előtt.

A tartósság

Természetesen a többség olyan kerti tárolóban gondolkodik, amelyik hosszú éveken vagy akár évtizedeken át is képes ellátni a funkcióját. Ám ez többnyire alapanyag függő. Ugyanis míg egy silányabb kivitelű, rossz fémötvözetből készült kis kerti ház is tönkre mehet pár év alatt, addig egy alapvetően minőségi fa szerszámos ház is juthat hasonló sorsra, ha nem megfelelően gondozzuk.

Az alapanyag

Az alapanyagnál nincs is fontosabb tényező, hiszen a kiszemelt szerszámos háznak bírnia kell az időjárás viszontagságait, emellett azonban a karbantartási igénye sem elhanyagolható.

Mi tehát az ideális döntés? Mindenkinek más.

A fa szerszámos ház

Azok számára, akik szeretnek tenni-venni a kertben, barkácsolni, kerítést festeni és eleve igényesebbek a környezetükre, egy télen-nyáron jó szolgálatot tevő, ám több karbantartást (színre festést, fakezelést, ápolást) igénylő, fa (akár északi lucfenyőből készült) kerti szerszámos ház lehet a legjobb választás.

Azonban tudni kell, hogy ez a szerkezet minden esetben beton alapra készül, vagyis a telepítését gondosan elő kell készíteni.

A fém szerszámos ház

Egy erősebb és robosztusabb tárolási megoldás a fém szerszámos ház. Bár a telepítése lényegesen gyorsabb és könnyebb is összességében, mint egy fa szerszámosé, ez is képes hosszú évekig ellenállni a szomszédok érdeklődő tekintetének, na meg az időjárás viszontagságainak.

Így garantált védelmet tud biztosítani a szabadidős sporteszközeink, kerti szerszámaink, barkács eszközeink vagy épp a féltve óvott kerti grillünk számára az UV sugárzással, az esővel, a hóval, a rágcsálókkal és más kártevőkkel szemben.

Ugyanakkor miként a fa szerszámos házak esetében a fémet is lehet festeni, fúrni, vágni és a fém szerszámos házra is ráfér évről-évre egy kis karbantartás vagy épp pár ecsetvonásnyi, gondoskodó korrózióvédelem.

A műanyag szerszámos ház

Ez általában a legkompaktabb, a legkönnyebben összeszerelhető és egyben a legkönnyebben tisztántartható formája is a kerti szerszámos házaknak. Takarításához ugyanis elég egy kerti slag vagy magasnyomó, esetleg egy lavór, vizes ruha és forró víz kombója.

Nem szükséges sem impregnálni sem festegetni és az összeszerelést követően rendkívül könnyen karbantartható.

A legtöbb műanyag szerkezet ráadásul ma már képes tartósan ellenállni az UV sugárzásnak, illetőleg a hőingadozásnak, valamint téli-nyári csapadéknak, legfeljebb a színe lesz némileg fakóbb, vagy még az sem.

Igaz, túl nagy alapterületű műanyag szerszámos házakat nem érdemes keresni, mert ebből az anyagból inkább csak a kisebb vagy közepes méretű szerszámos házak készülnek. Tehát, ha számodra a méret a lényeg, akkor te nem ezt a szerszámos házat keresed – hanem a fa vagy a fém lehet számodra a nyerő.