emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A permetezés szabályai: kiskerti és motoros permetezés lakott területen

Arról még azoknak is vannak sejtései arról, hogy a permetezés alapvetően egy fontos kerti feladat, akik a gyümölcsöt évről-évre nem a fáról, hanem a boltok polcairól „szüretelik” le. Arról azonban, hogy a kiskerti és a motoros permetezésnek egyaránt bizony szigorúan betartandó szabályai vannak, még azok is keveset tudnak, akik – mondhatni – a gyümölcsfák alatt, permetezőtartállyal a hátukon születtek.

Fontos, hogy a permetezés szabályait lakott területen mindenképpen tartsuk be, az alábbiak szerint:

Akár kiskerti, akár motoros, nagyteljesítményű háti permetezőt használunk, a legfőbb szabály az, hogy a permetezést, (attól függetlenül, hogy milyen vegyszert, gyomirtót, rovarölőt, növényvédőt vagy épp növekedésszabályozó szert kívánunk kijuttatni) végezzük mindig nagyon körültekintően. Mire kell tekintettel lenni?

Nos, ebbe a kérdéskörbe a „ne permetezz széllel szemben, mert tele lesz a képed” baráti jótanácstól, a „csak a saját fáidat permetezd ebben a rekkenő déli hőségben, ha jót akarsz magadnak Öcsém” jellegű, miheztartás végett odadobott jószomszédi felszólításig minden beletartozik.

A felesleges viták valamint az esetleges önveszélyeztetés és károkozás gondatlan elkerülése végett tehát tartsuk magunkat az alábbiakhoz:

A motoros permetezésre is érvényesek a kiskerti permetezés legfontosabb alapszabályai

  • Ügyeljünk arra, hogy a permet egyenletesen borítsa be a növény minden részét. Ugyanakkor a hasznos bogarak, méhek védelme érdekében olyankor permetezzünk, amikor azok még nem, vagy már kevésbé aktívak a permetezendő területen (tehát kora reggel vagy sötétedés előtti órákban permetezz).
  • Ne permetezzünk se nyári hőségben, se akkor, ha fagypont közeli értékek várhatóak. A növényvédő szerek hatásfoka ugyanis akkor marad ideális, ha azt nem szórja szét a szél, nem mossa le idő előtt az eső, valamint, ha megfelelő a hőmérséklet a hatás kifejtéséhez. Ennek megfelelően érdemes eső- és locsolásmentes időszakban, azon belül is szélcsendes időben permetezni, a hűvösebb reggeli, vagy kora esti órákban, addig, amíg a hőmérséklet 10 és 25 fok között van.
  • A kertben végzett permetezési munkálatokat (kiváltképp, ha azok érinthetik a szomszéd ingatlan területén fekvő növényzetet), 1-2nappal előre jelezni kell a szomszéd számára, ha lehet, akkor írásban, ezzel is elkerülve egy esetleges károkozásból fakadó hosszabb pereskedést.
  • Lakott területen, a köztéri, motoros permetezést minden esetben be kell jelenteni valamint egy arra figyelmeztető táblát kell kihelyezni a kezelt területen, amely a hatóidőn túl tartalmazza a kijuttatott szer részletes leírását is.

A növényvédő permetszereken minden esetben jelezve van a szer veszélyességi foka

Ennek megfelelően láthatunk I. II. vagy III. kategóriájú szereket. A III. általános felhasználású, kiskerti szer és nem veszélyes a méhekre. Azonban a II. kategóriába sorolt, kontakt hatása miatt 6 órán keresztül is megőrizheti toxicitását, az I. pedig 12 órán át, így képes elpusztítani a méhek akár 100%-át.

Azonban nem csak a méhekre nézve lehetnek egyes szerek veszélyesek, hanem a vízi élővilágra és ránk, emberekre is. Így a csomagoláson feltüntetik azt, hogy milyen (védő)távolságra lehet használni az egyes permetszereket a környező élővizektől valamint, hogy milyen humán egészségügyi kockázata van (vagyis a szer a toxikológiai tulajdonságait, és hatásait). Tartsd be a csomagoláson található, felhasználási előírásokat!

Egyes szerek komoly egészségkárosodást okozhatnak még akkor is, ha azok csak a permetező kitisztítása során, véletlenül és erősen hígítva érintkeznek a bőrrel. Ez utóbbi esetben a szert bő vízzel azonnal le kell mosni az érintett bőrfelületről.

A kiskerti permetezés szabályai az eszközök permetezés előtti és utáni tisztántartását is érintik

Így a kiskerti permetezés szabályai közül nem hagyható ki az eszközök két permetezés közötti tisztántartása, valamint a különböző vegyszermaradékoktól való megtisztítása. Kiváltképpen fontos az alapos tisztítás, ha a permetezőt nem csak a megszokott növényvédő szerek, hanem alkalmanként gyomirtó kijuttatására is használjuk. Egy nem alaposan megtisztított tartály vagy cső komoly károkat okozhat a kert hasznos növényzetében.

A növényvédő szerek és gyomirtók tehát igen veszélyesek, így azokat csak felnőtt kelezheti és ő is csak megfelelő védőöltözetben!

Miként magát a permetezést, az eszközök tisztítását is védőfelszerelésben szabad csak végezni, így nem megfelelő ruházat hozzá a közkedvelt atlétatrikó-kertésznadrág-strandpapucs kombináció orr elé kötött zsebkendővel.

A háztáji kézi valamint a motoros permetezés szabályaihoz sorolható a megfelelő ruházat viselése is.

Milyen védőruházatot vegyél fel a permetezéshez? Mindenekelőtt

  • növényvédelmi (5 vagy 6-ops típusú) munkaruházatot,
  • hosszú szárú, PVC gumicsizmát,
  • PVC vagy nitril gumikesztyűt,
  • FFP2 részecskeszűrős maszkot/félálarcot
  • Védőszemüveget és védőkalapot

Minden esetben, bármilyen permetszerről is legyen szó, tartsd be az eredeti csomagoláson előírt keverési arányokat és a címkén megadott dózismennyiséget, továbbá a permetezést követően a jelzett élelmezésügyi várakozási időt! A te érdeked is.