emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Fűmagok

Fűmag fajták: szárazságtűrő, sport, árnyéktűrő, vagy gyeppótló fűmagot válasszak?

Sokak szemében a precízen rövidre nyírt, sűrű, zöld fű a kert féltve óvott dísze. Míg mások kifejezetten olyan fűre vágynak, amelyen ahogy beköszönt a jó idő bátran lehet focizni a gyerekkel, napozni és piknikezni a barátokkal, vagy akár birkózni a kutyával, mert jól bírja a gyűrődést. Ennek megfelelően fű és fű között ég és föld lehet a különbség.

Nem mondjuk meg hát a tutit, vagyis, hogy melyik a legjobb fűfajta vagy, hogy Te milyen fűmag fajtákat válassz, ám amennyiben tovább olvasol, meg fogod tudni, hogy melyik az a fűmag vagy magkeverék, amelyik a legjobban szolgálja majd a céljaidat. Fentiekből kiindulva az alábbi szempontok szerint csoportosítottuk számodra a fűmagokat, a döntést pedig rád bízzuk:

Sajnálod, hogy a nap nem 28 órából áll? Általában kevés időd van bármire IS? (Szárazságtűrő fűmag lesz nálad a nyerő.)

Amennyiben nagyon elfoglalt vagy, folyton rohansz és időhiányban szenvedsz, várhatóan a kertre, a locsolgatásra és fűnyírásra sem fogsz tudni rendszeresen időközönként figyelmet fordítani.

Sajnos itt az a mondás nem áll meg, hogy a „gazda szeme hízlalja a jószágot”, ha szép füvet akarsz, azért a hétvégi, fáradt szemlegeltetésnél sokkal többet kell tenni, vagy okosan kell fűmagot választani. Amennyiben tehát mindennek ellenére azt szeretnéd, hogy mégse legyen kopár az udvarod, akkor a szárazságtűrő fűmagkeverékeket kifejezetten neked találták ki.

A szárazságtűrő fűmag (mint pl. a pusztai és a nádképű csenkesz) speciális tulajdonsága, hogy társaival ellentétben egészen jól bírja a tűző napot illetőleg a hosszabb, vízhiányos időszakokat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha elültetted a szárazságtűrő fűmagot, onnantól mehet neki a több hónapos szaharai kiképzés és egyáltalán nem kell gondot fordítani rá, mert nem igényel vizet. Hanem azt jelenti a szárazságtűrés, hogy ezt a fajtát nem szükséges naponta kétszer alaposan meglocsolni ahhoz, hogy gyorsan és egészségesen fejlődjön.

Annyira imádod a fákat, hogy szinte már egy erdőben laksz egy apró tisztáson? (Az árnyéktűrő fűmag jól fogja érezni magát nálad.)

Ez az aljnövényzet és a fű szempontjából szinte egyre megy. Ha sok a fa a kertedben az egyrészt gyönyörű, másrész viszont azzal jár, hogy az árnyékukban bizony növény kell legyen a talpán az a fű, ami sokáig bírja.

Ugyanis nem csak a legtöbb fajta kerti virág és dísznövény igényel napfényt az egészséges növekedéshez, hanem a fű is. Ám akadnak olyan speciális fűfélék, amelyek jól elvannak akkor is, ha folyamatosan csak szűrt fény vagy alig pár óra közvetlen napfény éri őket. Ezek az árnyéktűrő fűmagok.

Az árnyéktűrő fűmag (pl. a juh csenkesz) gyakorta a sanyarúbb, öntözésmentes periódusokat is sokkal könnyebben elviseli, mint napimádó társai. Kiváló választás akkor is, ha nehezen öntözhető vagy északi fekvésű a telek, amelyet hosszú távra szeretnél füvesíteni.

Ha tarackos jellegű árnyéktűrő fűmagot választasz (pl. a vörös csenkesz), akkor az akár még a tiprást sőt, a kaparást, ásást és megrágást is könnyedén elviseli, így aktív kerti életet élő kutyák és gazdák mellett is bátran vethető.

Ha már saját focipályád nem lehet, focipálya minőségű gyepre vágysz otthon, a hátsókertben? (A sport fűmaggal nem lőhetsz mellé.)

A sport fűmag jelzés még önmagában nem garantálja a tökéletesen rövidre vágható, jó megújuló képességű, sűrűn bokrosodó, zöld gyepet. Azonban egy, az adott terület általános jellemzőinek (talaj minősége, klíma, ökoszisztéma) leginkább megfelelő gyeptársulással (fűmagkeverékkel) jó eséllyel egységes, összefüggő összképű füves területet hozható létre.

A gyepszőnyegszerű kinézetet általában a sport fűmag esetében általában 3-4, eltérő tulajdonságokkal rendelkező fűfaj alapozza meg. Olyanok például, mint a réti perje, ami jól bírja a taposást, a vörös csenkesz, ami kitűnően viseli a rövidre nyírást, vagy épp a lassan növő tarackos tippan, amelyet golfpályák füvesítésére is gyakorta alkalmaznak finom szálú, sűrű levelei miatt.

Profi sport fűmagokkal bárkinek saját focipályája lehet a kert végében, már, ha azt a kert méretei is megengedik. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy az ilyen jellegű fűmag keverék többnyire nagyon gondos nyírást és ápolást, vagyis rendszeres tápanyag-utánpótlást és napi szintű áztató locsolást igényel.

Kikopott a fű a kezdőrúgás köréből? Vagy a kutya mindig csak egy már jól kijárt úton megy a saját feje után? (A gyeppótló fűmag lehet a kerted megmentője.)

Ha már csak álom a szőnyegszerűen sűrű szép gyep a kertedben, jó, ha tudod: a gyep rehabilitációjához, másod- és felülvetéséhez létezik speciális gyeppótló fűmag illetőleg fűmag keverék. A gyeppótló fűmaggal érdemes tavasszal vagy ősszel a rendszeresen és/vagy tartósan igénybevett, kifoltosodott területeken felülvetést végezni.

Ám a gyeppótló fűmagkeverék faj és fajtaösszetételét is a felhasználás és az igénybevétel függvényében szükséges kiválasztani, hogy ne kelljen szezonról-szezonra már-már megszokott rituáléként a gyep felülvetésével kezdeni a kerti munkálatokat.

Figyelem! Minden esetben érdemes biztonságos forrásból származó, minőségi fűmagokat választani ugyanis csak ez garantálhatja a magas csírázóképességet és a betegséggel szembeni ellenálló képességet.

A gyenge minőségű, netán beteg magok miatt kifoltosodhat a fű és elégtelen növekedésű gyökérzetet nevelhet, és a fű rövid idő alatt kikophat, újra- meg újra gyeppótlást, újravetést igényelve. Így végül az olcsóbb, ám nem elégséges minőségű fűmag hosszú távon sokkal többe kerülhet, mint egy magasabb árkategóriába tartozó, minőségi fűmagkeverékbe való egyszeri beruházás.