emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen fűnyíró traktort vegyek, és mire figyeljek a használatánál?

Mindenkinek van egy olyan segítőkész haverja, öccse, bátyja, sógora vagy épp apósa, aki erre a kérdésre egy alapos hátba veregetés mellett nagyjából az alábbi választ adná: „Öcsém, nagyobbat vegyél, mint a szomszédé és csak arra figyelj, hogy mindig hideg legyen a sör.”

Mi az alábbiakban azért igyekeztünk ennél némileg konkrétabb és részletesebb válaszokkal szolgálni a fűnyíró traktorok típusaival és használatukkal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre.

Egy fűnyíró traktor vásárlása előtt ezeket fontos tisztázni

Legelőször viszont nekünk lesznek kérdéseink – amelyekkel a te döntésedet igyekszünk mederbe terelni. Tehát az elején kezdve: mi az a költségkeret, amiben gondolkodsz?

Ugyanis a felülős miniridertől, aminek a mérete és ára vetekedik egy nagyobb kaliberű, hagyományos önjárós fűnyíróéval a maxi komfortos fűnyíró traktorokig igen széles a választék.

Az tehát önmagában nem lesz elég a döntéshez, ha azzal az elképzeléssel kezdesz bele a válogatásba, hogy eleged van a sok tologatásból és sétálgatásból, a vezeték terelgetéséről már nem is beszélve.

Négy szempont a fűnyíró traktor vásárlása előtt

Vagyis legelőször pontosítanod kell magadban pár dolgot, mielőtt egyik vagy másik típus és márka mellett pálcát törsz, például az alábbiakat:

  1. Fűgyűjtővel vagy anélkül?
  2. Oldalkidobóst vagy hátsó kiszórásút netán magas ürítésűt?
  3. Frontkaszást vagy hagyományost?
  4. Vontatni képes legyen vagy olyan, amihez csatlakoztatni lehet egyéb funkcionális eszközöket?

Az olyan egyéb lényeges paraméterekről már nem is beszélve, mint a vágási magasság és a maximális munkaszélesség.

A legfontosabb, hogy a kerted, telked igényei szerint válassz kerti traktort

Mindezekről pedig csak úgy dönthetsz jól, ha végignézed a kerted adottságait, valamint azt is átgondolod, hogy milyen végeredményt vársz el majd új szerzeményedtől:

  • katonás rendű, rövid pázsitot, vagy
  • rendezett, egészséges és dús gyepet?

Míg előbbihez ugyanis igen alacsony vágásmagasságú gépre lesz szükséged, utóbbit általánosságban mindegyik fűnyíró traktor képes lesz teljesíteni.

Nagy, nagyobb és végtelennek tűnő, egyenes terepre

A végtelen hosszú, nyílt, szabályos területek rendben tartásához érdemes olyan fűnyíró traktort választani, amelyik legalább 110-120 centiméteres vágófelülettel rendelkezik.

Viszont a fűgyűjtő kollektoros kivitel nem feltétlenül lényeges abban az esetben, ha gyakran tervezed vágni a füves területet; így a szecskákra nyírt, kiszórt fű mulcsként funkcionálhat. Mindez pedig gyakorlatilag mindenkinek jó.

A kertnek azért, mert természetes anyagokat használsz a talaj számára, neked pedig azért, mert nem kell a zöldhulladékot elszállíttatnod.

Amennyiben azonban ritkábban lesz alkalmad a fűnyírásra, a nagyobb, hosszabb fűszálakat nem biztos, hogy jó szétteríteni, mert a gyepben gombásodást, elhalást is okozhat. Ebben az esetben egy méretes fűgyűjtővel rendelkező fűnyíró traktor lehet a nyerő.

Tereptárgyakkal és emelkedőkkel tarkított terepre

Az épített (magas ágyás, kerti kőszegély, stb.) vagy ültetett (pl. fák, bokrok, virágos cserjék) kerti tereptárgyak nehezíthetik a nyírást. A sok kanyargó vágás, a szinte folyamatos kerülgetés munka közben a nagyméretű fűnyíró traktorral lehetetlennek is tűnhet elsőre, azonban egy alacsony fordulási sugarú, fordulékony géppel bizony gyerekjáték is lehet.

A tereptárgyak kerülgetése még nem volna elég, ezt sok esetben változatos domborzat mellett kell megtenni.

A nagyobb méretű hátsó hajtókerekekkel és hatékonyabb, nagyteljesítményű motorral (négyütemű, 350 köbcentis) rendelkező fűnyíró traktorok azonban lejtőn és nedves talajon is biztonsággal és magas színvonalon képesek elvégezni azt a munkát, amit elvársz tőlük.

Léteznek egészen speciális igényeket kielégítő fűnyíró traktorok

A különleges elvárásaidat is jó végiggondolni, még mielőtt kiválasztasz egy adott fűnyíró traktor modellt. Olyanokra gondolunk itt, mint, hogy akarod-e vontathatásra használni.

Egyes hátsókerék meghajtású fűnyíró traktorokra ugyanis olyan vontatmányokat is rákapcsolhatsz, mint mondjuk a permetező, a lombseprű, az univerzális szórókocsi (vetőmag, műtrágya és téli só kiszóráshoz), vagy egy cefrés hordó szállítására is alkalmas acél utánfutó.

A csuklós frontkaszás fűnyíró traktorok összkerékhajtása előtt szinte nincs lehetetlen, az árokszél vágástól a nagyon szűk fordulókig bárhol, bármivel megbirkózik mi több, akár focipálya füvének rövidvágására is kiválóan alkalmas.

A jobb fűnyíró traktorokhoz kiegészítők is csatlakoztathatók

Ráadásul miként a hagyományos fűnyírótraktorokhoz, a frontkaszás gépekhez is csatlakoztatható eszköz, pl. tolólapát, hómaró vagy épp gyephenger.

Ezek azonban már egy igen magas árkategóriába esnek a fűnyíró traktor piacon, nyilván nem véletlenül. Azonban bármennyire is profi eszközök ezek, nem biztos, hogy egy 2-300 négyzetméteres hobbikert füvének alkalmankénti vágásához pont egy ilyen fűnyíró traktor volna az ideális választás.

Reméljük, hogy segítettünk közelebb vinni elképzelésedet a valósághoz és végiggondolva kerted jellemzőit, valamint saját elvárásaidat olyan fűnyíró traktort fogsz tudni választani, amely mindkettőnek egyaránt tökéletesen megfelel majd.