emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Benzines vagy elektromos láncfűrész: melyik a „legjobb”?

Aki dolgozott már órákon keresztül kézi lapfűrésszel vagy keretes fafűrésszel, minden bizonnyal elgondolkodott azon, hogy vajon melyik a legjobb láncfűrész és, hogy miért is vigyorgott vajon olyan széles mosollyal az apósa, amikor kölcsönadta önnek az ő régi, „jól bevált” fafűrészét az ágaprításhoz.

Mi több, biztos, hogy a munka végeztével megfordult az is többeknek a fejében, hogy vajon benzines vagy elektromos láncfűrészt vegyen másnap a boltban – vagy legalábbis akkor, amikor a karja már kevésbé sajog, és az ujjai sincsenek görcsbe merevedve.

Melyik a legjobb láncfűrész?

Erre nem lehet azonnal kielégítő választ adni. Az ugyanis, hogy melyik a legjobb benzines láncfűrész vagy, hogy melyik a legjobb elektromos láncfűrész fontos tényezőtől függ. Ennek megfelelően talán az sem csoda, hogy a piacon ma a láncfűrészek számos típusával találkozhatunk, az akkus ágvágótól és mini láncfűrésztől egészen a nagy teljesítményű akkus, elektromos vagy benzines láncfűrészekig.

Mi szerint érdemes dönteni, ha láncfűrész vásárláson gondolkodunk?

1. Elvárt teljesítmény és elvégzendő feladatok – gallyazás, ágaprítás vagy tereprendezés és fakivágás?

Elsődleges szempontként azt tudnánk javasolni, hogy az elvárt teljesítményt vegyük figyelembe, vagyis azt, hogy milyen gyakorisággal, mennyi ideig és milyen jellegű munkavégzésre szeretnénk használni majd a láncfűrészt.

Az évenkénti egy-két gallyazáshoz és gallyaprításhoz illetőleg a ház körüli kisebb barkácsmunkákhoz ugyanis nyilván nem lesz szükség nagy teljesítményű láncfűrészre.

Ha azonban kifejezetten nehezebb famunkák kiváltására keresnénk megbízható láncfűrészt, akkor érdemes azok között keresgélni, amelyek alapból erős, nagy húzóerejű motorral rendelkeznek valamint ezzel arányosan nagyobb pengehosszal. Ezeknek ugyanis nem okoz problémát sem a vékonyabb ágak vagy a tűzifa felaprítása sem egy-egy vastagabb törzsű fa kivágása.

2. A rendelkezésre álló áramforrás – elektromos vagy benzin üzemű legyen?

A rendelkezésre álló áramforrás is meghatározhatja melyik láncfűrész lesz a megfelelő számunkra a tervezett munkák elvégzéséhez. Az elektromos készülékek ugyanis hálózati áramvételezési helyet igényelnek, így csak annak elérhető közelségében használhatóak.

Az akkumulátoros és benzines láncfűrész üzeme nem helyhez kötött, persze nem árt, ha nagyobb munkálatokhoz van nálunk egy tartalék, feltöltött aksi vagy benzines láncfűrész esetén 5-10 liter plusz üzemanyag.

Sokan foggal-körömmel ragaszkodnak a benzin üzemű láncfűrészhez. Ennek az oka azonban többnyire az a tévhit, hogy csak a benzinüzemű láncfűrészek rendelkezhetnek igazán strapabíró, erőteljes motorral. Ez azonban nem igaz.

A legújabb típusú, nagy teljesítményű elektromos motorral forgalomba hozott láncfűrészekkel ugyanis a gerendavágás is gyerekjáték: teljesítményük ma már képes felvenni a versenyt a legbikább benzinmotorosokéval és ezek az eszközök ráadásul még a környezetet is kímélik.

3. A fizikai teherbíró képességünk – legyen kisebb vagy jöhet a nagyobb súlyú is?

Míg a kisebb köbcentis motorral rendelkező láncfűrészek akár egy kézzel is könnyen kezelhetőek, hiszen alig 3-4 kilogrammot nyomnak, addig az 50 köbcenti felettiek súlya gyakran a 8 kilogrammot is meghaladhatja.

Ahogy pedig az idő halad, be kell látnunk, hogy nem feltétlen tesz jót egy közel 6-8 kilogrammos láncfűrész emelgetése, kiváltképp nagyobb munkák esetén és akár órákon keresztül.

Szerencsére a gyártók többsége gondol erre is, így a könnyebb indításhoz fejlett indítástechnológiával, modern elektromos gyújtással, a stabilabb, kétkezes használathoz pedig ergonomikus tartómarkolattal és akár felcsatolható vállszíjjal tehermentesítik a felhasználót.

4. A környezet védelme – károsanyag kibocsátásból, üzemanyagtakarékosságból is lehet jeles?

Egy erős motorfűrésszel rendelkező benzines láncfűrész is kímélheti a környezetét, köszönhetően az üzemanyag takarékos üzemnek és az alacsony füstgáz-kibocsájtású motoroknak. A legkíméletesebbek azonban mégis az áramtól és benzintől független akkumulátoros készülékek.

Az akkumulátorral üzemelő láncfűrészek mindamellett, hogy legújabb generációs elektromos motoruknak köszönhetően képesek kiváló teljesítményt nyújtani, működésük abszolút mentes mindenféle károsanyag kibocsátástól.

5. Egyéni preferenciák és elvárások – nagyobb mozgásszabadság? Automatikus lánckenés? Könnyű karbantarthatóság?

Itt számos olyan dolgot felsorolhatnánk, amelyek egyébként minden láncfűrész műszaki leírásában megtalálhatók és könnyen kisilabizálhatók. Értelemszerűen azok számára, akik egész nap láncfűrésszel dolgoznak előny lehet, ha a kezükben tartott készülék nagyobb mozgásszabadságot biztosít, alacsony összsúllyal rendelkezik és minden helyzetben rezgésmentes, ízületet kímélő kezelést garantál.

Ugyanakkor biztosan sokan vannak, akik kevésbé érzik magukat felkészültnek egy komolyabb láncfűrész általános karbantartásához, ezért kiemelt szempont lehet akár üzemtől függetlenül is az, hogy a gép könnyen karbantartható vagy épp könnyen kezelhető legyen.

A sort – elvárások és személyes szempontok tekintetében – pedig hosszan tudnánk még folytatni a lánctípustól a láncvezető hosszán át az akkumulátor működési idejéig vagy épp a benzines motor tartályának kapacitásáig.

Vagyis még a vásárlás előtt mindenkinek érdemes végiggondolni, hogy a teljesítményen túl és az üzemtől függetlenül mit is vár el még a „tökéletes” láncfűrésztől.

A fáradtságmentes munkához tehát érdemes a munka típusa és gyakorisága szerint láncfűrészt választani. Rendeltetésszerű használat és rendszeres karbantartás mellett egy jó minőségű láncfűrész akár egy egész életre hasznos társ lehet a kerti, a ház körüli barkács- valamint szakmunkákhoz. Így garantált, hogy épp olyan széles mosollyal adhatja vissza „segítőkész” apósának a keretes fafűrészt, mint amilyennel ő adta.