emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Robotfűnyíró telepítés és annak előnyei

A legtöbb ember, aki a mai rohanó világban egy robotfűnyíró megvásárlását fontolgatja, azért teszi ezt, mert ezzel is megpróbál némileg könnyíteni az életén.

Azonban sokan visszarettennek a gondolattól, hogy talán a telepítési folyamat túl bonyolult, illetve, hogy az egész eljárás túlságosan is felforgatja a gondozott kertet.

A robotfűnyíró telepítése kapcsán azonban megnyugtathatjuk: semmi ilyesmire nem kell számítania. Az a jövőbeni kilátás pedig, hogy soha többé nem kell füvet nyírnia, egészen biztosan további motivációt jelenthet a mielőbbi cselekvésre.

A telepítési folyamat – és ami még előtte kötelező

A robotfűnyíró telepítéséhez nincs szükség komolyabb műszaki vagy épp elektromos ismeretekre vagy genetikai úton örökölt kütyü-összeszerelési készségekre. A legtöbb fűnyíró helyszíntől függően könnyen és gyorsan, alig néhány óra alatt telepíthető.

Két nagyon fontos dolgot azért mégiscsak jobb megemlítenünk, mielőtt a telepítési folyamat részleteibe belemerülnénk. Ezek ugyanis sok frusztrációtól kímélhetik meg Önt.

1.      Győződjön meg arról, hogy alkalmas a robotfűnyíró kertje gondozására

A legtöbb robotfűnyíró teljesítménye korlátozott: ez érintheti a napi szinten gondozandó gyepfelület méretét, amelyet még képesek egy-egy töltéssel levágni, valamint a terep egyenetlenségét és meredekségét is, amelyet még kezelni képes a modul.

Egyes robotfűnyírók ugyan elboldogulnak a 30-40%os lejtőkkel is, és magasabb árkategóriában már akadnak olyan készülékek, amelyeknek az akár a 3500 négyzetméternyi fű napi karbantartása sem okoz problémát, de nem ez a nagy átlag.

Fontos tehát elolvasni a megvásárolni kívánt modellről mindent, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az a modell alkalmas-e kertje egyedi adottságaihoz.

2.      Olvassa el figyelmesen a kézikönyvet

A telepítési folyamat bár nem nehéz, de abban az esetben, ha eltér az utasításoktól, sok felesleges fejtörést okozhat magának.

Sokan, amikor valami új elektronikai eszközt vásárolnak, általában először belevágnak annak üzembe helyezésébe, összeszerelésébe, és csak később, ha már elakadtak vagy nem működik az eszköz, olvassák el a kézikönyvet. Kérjük, tanuljon a hibáikból, és először olvassa el a kézikönyvet és az üzembe helyezési útmutatót!

Helyszín terv készítése és a töltőállomás elhelyezésének szakszerű módja

Az első teendő, hogy vagy készítsen egy vázlatot a kertjéről, vagy tegyen egy sétát a kertjében annak érdekében, hogy meghatározhassa a töltőállomás majdani helyét, azt, amelyik az elérhető áramforrás hatótávolságán belül van, ugyanakkor az eszköz is könnyedén meg tudja majd közelíteni. Ez az egyik legfontosabb lépés.

1.      Rajzolja be az áramvételezés (elérhető áramforrás) helyét

Természetesen beüzemelhet egy időjárásálló hosszabbító kábelt is például a garázsban lévő áramforrástól a kihelyezett töltőállomásig, de ez a megoldás hosszú távon nem igazán szerencsés, kiváltképp, ha a kertben gyerekek vagy házikedvencek is szoktak tartózkodni.

Ha nincs a közelben áramforrás, abban az esetben érdemesebb megfontolnia egy új, a töltőállomás számára könnyen elérhető áramvételezési hely helyszíni telepítését.

A külső áramforrás telepítése mellett több érv is szól, hiszen így arra akár kültéri karácsonyi fények, bejáró melletti világítás és egyéb elektromos kerti eszközök (a gyepszellőztető, a locsolórendszer időzítője, vagy pl. egy elektromos láncfűrész stb.) is rácsatlakoztathatóak.

A töltőállomásnak olyan helyen kell lennie, ahol a robotfűnyíró gond nélkül dokkolni tud az állomáshoz. Ezért a legtöbb gyártó azt tanácsolja, hogy a gyep egy viszonylag sík területére helyezze.

Az is ajánlott, hogy a töltőállomás mindkét oldalán hagyjon egy 1,5 méteres egyenes gyepszakaszt, hogy a robotfűnyíró ne tudjon nehezen visszanavigálni a töltőállomáshoz.

2.      Helyezze el a rajzon a töltőállomást

A töltőállomást füves területen kell elhelyezni, vagyis nem lehet pl. kavicsos, díszkövezett vagy aszfaltozott területre tenni, mert a töltőállomás hosszú műanyag csavarokkal lehet a talajhoz rögzíteni, a kemény burkolat így megakadályozza a gyors kihelyezést (de a vezeték egy megfelelő kábelburkolat segítségével rögzíthető is az útra).

Továbbá a kertben kihelyezendő vezető szálat (aminek a segítségével a robotfűnyíró tájékozódik a terepen), a töltőállomásnál kezdődő és ugyanitt végződő hurokban kell a talajhoz rögzíteni.

Ha a töltőállomás kemény burkolatra kerül, a terepet határoló vezeték a burkolaton fog elfeküdni, ami nem csak, hogy csúnyán néz ki, de balesetveszélyes is. A messziről is jól látható töltőállomás ráadásul ronthatja a kert összképét, illetőleg egyes helyeken a fémgyűjtők számára a drága készülék közszemlére tétele szinte felhívás egy keringőre.

3.      A terv alapján rögzítse helyére a töltőállomást a mellékelt csavarokkal

Ezután összekötheti a tápkábelt a töltőállomással és a konnektorral. Miután ez megtörtént, érdemes a robotfűnyírót a dokkolóállomásra helyezni, hogy az addig is töltődhessen, amíg a terepet határoló vezetéket kitelepíti.

4.      A határoló drót kihelyezése

A határoló vezeték akkor van jól elhelyezve, ha körbe fut a gyep szélén, és mindkét vége csatlakozik a töltőállomáshoz. Ez egy kisfeszültségű elektromágneses jelet képez a vezetékben, amelyet a fűnyíró érzékel, így azonosítva a lenyírandó gyep szélét, vagyis a munkaterület határát.

A határoló vezetéket a talajra is le lehet rögzíteni, de még jobb, ha a gyepszint alá ássuk azt be, körülbelül 5-10 centiméterre (mindenképpen a talajszellőztetési mélység alá).

A kétféle határoló drót kihelyezési módszernek egyaránt vannak előnyei és hátrányai:

  • A földre rögzítés értelemszerűen gyorsabb megoldás, és lehetővé teszi a vezeték futásának telepítés közbeni könnyű változtatását. Azonban a robotfűnyíró használatának első pár alkalmával a vezeték utólagos kiigazítására lehet szükség, mert a fű néhány héten belül túlnő a határoló dróton, növekedés közben a drótot elnyomhatja, a rögzítők elmozdulhatnak. A drót talajhoz tűzése a leggyorsabb eljárás a telepítés szempontjából azonban korlátozza azt a magasságot, amelyre a gyepet a későbbiekben lenyírhatja. Ha egészen rövid gyepet, pázsitot szeretne, akkor inkább ássa be a vezetéket a talajba ugyanis a földre rögzítéses módszernél fennáll annak a veszélye, hogy a pengék beleakadnak a drótba, és megsérül a drót. Ilyenkor a teljes határoló vezetékrendszert cserélni szükséges.

 

  • A drót betemetése az a megoldás, amellyel biztosíthatja a robotfűnyíró későbbi, zavartalan működését valamint a rutinszerű gyepkarbantartást is, például a gyep lazítását, levegőztetését vagy gereblyézését anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy megsérül a határoló vezeték. Betemetett vezeték mellett a fű vágási magasságát is a kívánt szintre állíthatja be anélkül, hogy aggódnia kellene a drót esetleges megsérülése miatt.

Nagyon fontos, hogy kövesse a telepítési kézikönyvben található utasításokat arra vonatkozóan, hogy milyen távolságra kell elhelyezni a határoló drótot a gyep szélétől. Ez ugyanis attól függően változhat, hogy a gyep egy ösvényt, járdát, virágágyást vagy épp házfalat, kerítést határol.

Ha van egy virágsziget, medence vagy egy fa, bokor a gyep közepén, akkor ezt is ki kell jelölnie a határoló dróttal.

Figyelem, a határoló drótnak folyamatos hurokban kell lennie, önmagát nem keresztezve, mert az akár a robotfűnyíró meghibásodásához vezethet!

Ahol a határoló vezeték két szakasza egymáshoz túl közel kerül telepítésre ott a jel megszűnhet, így a fűnyíró figyelmen kívül hagyhatja a határoló vezeték ezen szakaszát.

A fűnyíró robot ütközésérzékelői természetesen a lefektetett vezeték nélkül is képesek érzékelni és elkerülni a fákkal és kerti bútorokkal való ütközést, de a virágágyások esetében nem lehet csak a robot érzékelőire hagyatkozni.

A vezetődrót lefektetése

A határoló drót mellett egy másik, ugyanilyen típusú drótból készült szakasz szolgál útmutatónak a fűnyíró számára, hogy az szükség esetén, amikor az akkumulátorai lemerülnek a lehető legrövidebb idő alatt megtalálja a kitelepített töltőállomását.

A szabályos alakú gyepfelülettel rendelkezők esetében a vezetődrótnak a gyep töltőállomással ellentétes oldalán kell végződnie. Azonban a bonyolultabb alaprajzú, keskeny vagy nehezen megközelíthető, szinteltolásos területekkel rendelkezők esetében a vezetőhuzal kihelyezés nagyobb körültekintést kíván.

Nem árt, ha a területet határoló vezeték telepítése előtt a rajzon azt is meghatározza, hogy hol tervezi befejezni a vezetőkábelt. Így hagyhat egy hurkot a területhatároló drótból ezen a ponton, ami később megkönnyíti a határoló- és a vezető drótok összekapcsolását.

A vezetőkábelt az első két méteren a töltőállomás elejére merőlegesen, egyenesen kell vezetni annak érdekében, hogy a robotfűnyíró gond nélkül be tudjon dokkolni a töltőállomásra.

A vezetőkábel kerületi vezetékhez csatlakoztatásához a mellékelt csatlakozók egyikét kell használni, ehhez el kell vágni a területet határoló vezetéket, és mindkét végét be kell illeszteni a csatlakozóba, majd a vezetőhuzalt be kell illeszteni a csatlakozó harmadik lyukába.

Ezt követően egy fogó segítségével zárja össze a csatlakozót, biztosítva a stabilcsatlakozást. A csatlakozót és a vezetékeket ezután be lehet temetni a földbe.

A folyamat tehát valóban nem bonyolult, a telepítés egyszerű és a választott vezetékrögzítési módszertől függően viszonylag gyors is, feltéve, ha követi az emaki.hu webáruházban vásárolt robot fűnyíró telepítési útmutatóját.

Ellenkező esetben a kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el készüléke garanciakönyvét, vagy kérdezze meg szomszédját, szakszervizét.