emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Gyepszellőztetés menete

Amikor végignéz kertje gyepén és bár az nő is meg zöld is, valahogy mégis az az érzete támad, hogy szép-szép, de nem az igazi?

Az ok lehet az elvetett fűmag nem megfelelő minősége vagy épp a tápanyagban szegény talaj is. Ugyanakkor azt is jelezheti a már-már lehangoló látvány, hogy ideje lenne a gyepet alaposan átszellőztetni.

Ha pedig a gyepszellőztetésről először az jut eszébe, hogy: „de hát tegnap is elég erősen fújt a szél”, akkor tudnia kell, hogy sajnos valamint nem jól csinál.

Milyen eszközökkel érdemes nekikezdeni a munkálatoknak?

Az alaposan és rendszeresen végzett gyepszellőztetés ugyanis arra való, hogy eltávolítsa azt a fűnyírásokat követően visszamaradt növénytörekekből, nyesedékekből összeállt, talajfelszíni filcréteget, amely akadályozza a tápanyagok bemosását a talajba és a gyep egészséges fejlődését.

A gyepszellőztetés, vagyis a filcesedés eltávolításával elősegíthetjük a gyep megújulását és támogathatjuk egészségének megőrzését.

A legfontosabb, hogy megfelelő szerszámokkal rendelkezzünk

Tény, hogy nem a méret a lényeg, hanem ki hogy használja, de ettől még érdemes hatékony célszerszámokat beszerezni a gyepszellőztetéshez is. A kerti munka nem kötelezően fárasztó, izzasztó és nehéz – persze, ha valaki ezt szereti benne, maradjon a hagyományos kapánál és gereblyénél.

Aki viszont úgy gondolja, inkább élvezni akarja a jól ápolt gyepet, semmint azzal küszködni, olvasson tovább!

Kicsit nekigyürkőzve a munkát akár egy gereblyével is elvégezhetjük, azonban ha jól láthatóan (mi több, minden tagunkban érezhetően) erőnket meghaladó méretű befüvesített területtel rendelkezünk, a több napos izomlázat megspórolhatjuk egy könnyen tologatható gyepszellőztetővel.

A focipálya-szerű telkek tulajdonosainak viszont a masszív hátfájás elkerüléséhez inkább egy komolyabb elektromos vagy benzinmotoros gyepszellőztető gép beszerzését javasoljuk.

A gyepszellőztetés menete

Még mielőtt nekikezdenénk, nulladik lépésként, amennyiben csepegtető vagy öntözőrendszerrel rendelkezik a füvesített terület, először jelöljük meg jól láthatóan a szórófejeket, telepített robotfűnyíró esetén pedig a talajra (vagy talajba) lefektetett vezeték futásirányát.

Talán páran ezen elmosolyodnak, de ezáltal elkerülhetjük a gyepszellőztető kések vagy épp a gereblye fokok általi véletlen, de talán visszafordíthatatlan károkozást és az azután bekövetkező még kellemetlenebb, rosszalló anyóstekintetet.

Mindenre felkészülten azonban már nyugodtan belevághatunk

Így kezdjünk hozzá:

  1. Végezzünk, ha van rá módunk egy mélynyírást, amely során alaposan (4-5cm) nyírjuk le a gyepet.

 

  1. Ezután, ha a munkához gereblyét ragadunk (lehetőleg olyat, ami minél szélesebb fejű), akkor az alapos gyepszellőztetéshez azt mindig magunk felé húzva, erőteljesen a talajhoz nyomva használjuk. Nem kell finomkodni, akkor hatékony a gyepszellőztetés, ha a gereblye fokai a talajt kissé végigszántják, de azért a fűcsomókat nem tépjük ki velük gyökerestől.

 

  1. A gyepszellőztető gépet markolóknak jelezzük: azt, miként a fűnyírót is mindig egyenletesen, egy irányba, előre tolva használjuk, nem cikk-cakkban, tücsköt-lepkét kergetve. Sorváltásnál, fordulónál nyugodtan engedjük el a gépkart, hogy a kések elemelkedjenek a talajtól vagy kapcsoljuk ki, hogy leálljon a kések forgása. Ezzel a kis mozzanattal remélhetőleg a kések felől fenyegető balesetveszélyt is egycsapással kiküszöbölhetjük és a szegély virágai is hálásak lesznek érte.

 

  1. Ha nagyon filces a terület, akkor miután hosszanti irányban végeztünk a gyepszellőztetéssel, arra merőlegesen is tisztítsuk meg a fűterületet. Az alapos munkát megkoronázhatjuk egy szegélyvágós szegélyezéssel is, így a kiszedett filctörekek lombseprűvel történő összegyűjtését követően egy alaposan (le)rendezett felületet nyerünk.
    Szépet senki se várjon. Sőt. Az alapos munkánkat követően nagyjából úgy fog kinézni az eleddig dédelgetett gyepünk, mint szőnyegbombázást követően Drezda városa a második világháború végén. Azonban nagyjából 3 hét elteltével fényesebb, dúsabb és élettel telibb gyepünk lehet a gyepszellőztetés által, mint előtt volt.

 

  1. Amennyiben ritkás, sárguló foltokat tapasztalunk a fűben, ott ne használjunk gyepszellőztetőt, hanem az esetleges fűbetegségek széthordásának elkerülése végett csak gereblyézzük felül a területet és szórjuk után némi fűmaggal (felülvetés) majd akár megszórhatjuk gyeptrágyával is, a növekedés támogatására és a megtapadás elősegítésére.
    Ha a teljes terület felülvetésének gondolatával is kacérkodunk, akkor érdemes a felülvetést a végső lombseprűzést követően megtenni, hogy a tiszta barázdákba, amelyet a gereblye vagy a kések vágtak könnyebben belehullhassanak a fűmagok, majd az egészet még a trágyázás előtt meghengerezni.

 

  1. Végezetül, mielőtt nyugtával dicsérnénk a napot, programozzuk be vagy indítsuk el az öntözőrendszert, illetőleg alaposan locsoljuk be a gyepet.

A gyepszellőztetést – kiváltképp árnyékos, nyirokos, mohásodásra hajlamos területeken vagy intenzív, sűrű növekedésű fűfajták esetében – évente pár alkalommal (tavasszal, nyáron, ősszel) összeköthetjük egy alapos talajlazítással is, amely során a gyep gyökérzónáját is megtisztíthatjuk az elhalt, elsatnyult növényrészektől.