emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Bemutatjuk, hogy a magasnyomású mosó mire jó, és mire nem!

A magasnyomású mosó olyan a takarítás és tisztítás világában, mint az autó a közlekedésben: összemérhetetlenül gyorsabb, erősebb és hatékonyabb, mintha az embernek csak a saját izomerejére kéne támaszkodnia.

Akadnak olyan tisztítási munkák, amikre egyértelműen jobban alkalmasak a magasnyomású mosók, és vannak, amelyekre kevésbé. Például ha kövezetet, házfalat, járdát akarunk gyorsan megtisztítani a falfirkáktól, rágógumi foltoktól és évtizedes, beleivódott mocsoktól, akkor egy magasnyomású mosó az ideális választás.

Ha viszont ugyanazon felületen gipszstukkók is találhatók, vagy éppen egy finoman megmunkált szobrot tisztítanánk meg, érdemesebb inkább a hagyományos kézi takarításnál maradni!

Mikor használjunk magasnyomású mosót és mikor ne?

A világ persze nem fekete-fehér, ezért sok olyan eset adódik a mindennapokban, amikor nem egyértelmű, hogy a magasnyomású mosó rendeltetésszerű használata okoz-e kárt. Például az önkiszolgáló autómosók magasnyomású mosójával tisztítsuk-e a tükröket vagy a hűtőrácsot?

Ráadásul az egyszerű, ház körüli kisebb tisztításokra tervezett magasnyomású mosó és a professzionális felhasználásra szánt között is meglehetősen nagy a különbség, hogy mást ne mondjunk, a vízsugár erejében.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mire jó, és mire nem egy magasnyomású mosó, tisztázzuk előbb, pontosan milyen eszközről is beszélünk!

A magasnyomású mosó egy gőzborotva?

Gyakorta találkozni ezzel a közkeletű tévedéssel, holott már a nevükben is ott a különbség: a gőzborotva gőzt használ, míg a magasnyomású mosó legfeljebb 40 °C-os, de nagynyomású vizet!

Való igaz, hogy a nyomás mértéke miatt a szerteszálló apró vízcseppek alkotta pára gőz benyomását keltheti, ám ezzel nem forrázza le az ember magát. Mindazonáltal a „borotva” találó elnevezés volna, mert ténylegesen úgy mossák le a szennyeződés rétegeit a különböző felületekről, akárha „megborotválnánk” azokat.

Amikor ajánlott a magasnyomású mosó: falak, járdák, járművek mosása

Ha járdát, teraszt, és más burkolatokat tisztítanánk, akkor egyértelmű, hogy a hagyományos felmosó rúd és vödör kombinációja felejtős. A csúszásgátló járólapok azáltal nem csúsznak nedves vagy fagyos időben, hogy érdes, rücskös a felületük.

A téglák, apróköves járólapok, a rusztikus felületek esetében még inkább igaz, hogy kínszenvedés kézi erővel tisztára mosni ezeket, sőt biztos, hogy képtelenség több év távlatában mindvégig maradéktalanul tisztára varázsolni.

A házfalak, terméskő falazatok, a házak előtti járda, a kerti medence, de a teraszkorlát vagy a fémkerítés is mind olyan felülettel rendelkezik, amiket ember nem fog kézzel tisztára mosni, ám egy magasnyomású mosóval viszont játszi könnyedséggel!

Például a Gardena AquaClean Li-40/60 magasnyomású mosója mindezen felületek esetében kiválóan használható a maga 90 Bar nyomású vízsugarával, sőt autót, motort is könnyedén tisztíthatunk vele.

Apropó, autók. A komolyabb magasnyomású mosók között találunk mosószer adagolósakat és olyanokat is, amelyekre forgó kefét applikálhatunk, hogy mint a reklámszövegekben is hallható „még a legmakacsabb szennyeződéseket is” eltávolíthassuk vele.

Ráadásul az otthoni magasnyomású mosásnál biztosíthatjuk, hogy – szemben az olcsóbb autómosók keményszálú forgókeféi okozta esetleges mattulással és mikrokarcolódásokkal – a fényezés csillogó és ép maradjon.

Továbbá olyan részeit is kitakaríthatjuk vele az autónak vagy motornak a Hecht 323 2200 W-os mosójával, ami egy mosóban nem hozzáférhető a forgókefék által!

Ha pedig nem személygépjárművet szeretne takarítani, hanem teherautót vagy más haszongépjárműveket tisztíttatna, ugyancsak érdemes beruházni egy benzinmotoros Hecht 3230 magasnyomású mosóra, mert ez akár 207 bar nyomással is képes minden felületet tisztára takarítani.

A 193 cm3-s, 4 ütemű benzines motorjának köszönhetően pedig bárhol használható, nem igényel hálózati áramot.

Műhelyek, betonfelület, autóbeálló

Ha már a műhelyeknél tartunk, egy magasnyomású mosó kifejezetten előnyös az erős szennyeződéseknek kitett munkaterületek megtisztítására.

Ami egy betonjárda, autóbeálló vagy műhelypadló esetében kézi takarításnál fél napot is igénybe venne, az egy magasnyomású mosóval akár fél óra alatt elvégezhető.

Hogyan és milyen magasnyomású mosót válasszunk?

Az Emaki.hu kínálatában meglehetősen széles választék áll rendelkezésre magasnyomású mosókból, elektromos és benzinmotoros, kisebb, házi teljesítményű és kifejezetten profi felhasználásra egyaránt.

Melyik volna az ideális az Ön számára? Elsőként azt döntse el, mennyit is használná egy évben! Ha csupán3-4 alkalommal venné elő a készüléket évente, akkor nyugodtan választhatja az alacsonyabb árú mosót – és mindenképpen elektromosat válasszon!

A benzin ugyanis, hála a bio adaléknak, hamar „megromlik”, így nem érdemes hónapokig tárolni. Vezetékes készüléknél ilyen gond nincs.

Ha viszont legalább havi, de inkább heti rendszerességgel használná, kiváltképpen súlyos, régi szennyeződések eltávolítására (épületek falai, járdák, haszongépjárművek, stb.), akkor már egy nagyobb nyomású, és akár benzinmotoros mosó lesz az ideális választás!