emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Benzines fűkasza olcsón, az olcsó fűkaszák hátrányai

Egy buján zöldellő, fás szárú növényekkel teli, sűrű bokros terület megtisztítása igencsak kemény munka, kiváltképp, ha nem rendelkezünk ahhoz megfelelő eszközzel.

A nagyobb alapterületű, vezeték hatótávolságon kívül eső, ágyások melletti, illetve a fák körüli sűrű zöldterületek, valamint a magasabb fás szárú növényekkel teli, sziklás kertrészek mindennapos rendben tartására a legmegfelelőbbek az általános szegélynyíróknál nagyobb teljesítményű benzines fűkaszák.

Azonban mielőtt bárki is találomra megvenne egy benzines fűkaszát, nem árt tájékozódni és elmélyedni a széles választékban ugyanis terület-adottságtól és használati igénytől függően más és más típusú készülék javasolt.

Széles teljesítményskála a különböző feladatokhoz

Az Emaki.hu benzines fűkasza kínálatában feltüntetett adatait érdemes összevetni azon terület paramétereivel, amelyen használni kívánjuk. Nem biztos, hogy a hétvégi ház körüli bozótrendező munkákra vagy a meglévő fűnyíró mellé, a kisebb, kavicsos részek rendezésére kiegészítésként feltétlen egy profi készülékre van szükségünk, valószínűleg elég egy hobbi is.

Egy kisebb konyhakert valamint pár virágos ágyás körüli gyepszegély, esetleg gépkocsi beálló füves gyeptégláinak párnaponkénti körbenyírásához ugyanis elég egy kisebb teljesítményű benzines-damilos fűkasza is.

A nagyteljesítményű, nagyobb tömegű és tekintetesebb vágásszélességű, késes fűkaszák és több lóerős tisztítófűrész készülékek már kifejezetten „emberesebb” munkákra termettek.

Olcsó fűkaszának „híg a leve”, avagy kevesebb pénzért több hátrányt is kapunk

Egyes zöldterületeket a hagyományos fűnyíró gép ollói nem képesek tökéletesen elérni vagy lenyírni, ezek rendezését azonban könnyen és gyorsan megoldhatja egy mobil fűkaszával, de nem bármilyennel!

Megbízhatóság és élettartam terén egy olcsó fűkasza igencsak alul maradhat a magasabb ár-kategóriájú, de megbízható mezőgazdasági márkájú, minőségi termékekhez képpest. Ez ráadásul épp úgy igaz a hagyományos elektromos készülékekre, mint a benzinmotoros fűkaszákra.

Aligha árt, ha még a vásárlást megelőzően leül egy fűcsomóra és végiggondolja a tényeket. Amíg a drágább, minőségi benzines fűkaszák nagy teljesítményű, 2 vagy 4 ütemű motorja és acél vagy erős fém pengéi tökéletes eredményt és hosszú évekig tartó használatot garantálnak, addig az olcsó fűkaszáktól nagy általánosságban, a teljesség igénye nélkül leginkább az alábbiakra számíthat:

  • a névlegeshez viszonyítva alacsonyabb motor-teljesítmény,
  • magasabb fogyasztás,
  • elégtelen vágóminőség,
  • várhatóan alacsonyabb alkatrész-élettartam,
  • a pengék gyenge anyagminősége miatti kopás,
  • nehézkes, körülményesen végezhető vágóhúr csere és húr adagolás,
  • esetleges alkatrész vagy térségi szerviz hiány.

A drágább fűkaszák jellemzően jobb, tartósabb szerszámok

Miért javasolt a magasabb ár ellenére is a nagyobb, neves gyártók magas teljesítményű, minőségi alapanyagokból készült benzines fűkaszáit választani az olcsó, „no name” vagy ismeretlen márkák eszközeivel szemben?

Részben azért mert az a nagy márka, amelyik biztos nemzetközi hírnévvel rendelkezik, garantáltan nem kockáztatja egy silány minőségű termék piacra dobásával az addig felépített hírnevét. Az éveken át tartó márkaépítés rengeteg pénzbe kerül, kiváltképpen, ha nemzetközi piacon terjeszkedik valaki – és a márkaépítésre költött százmilliók (forintban kifejezve) füstbe mennek egy-két gyenge és problémás szerszámmal.

Másrészt, azért érdemesebb a magasabb árkategóriájú eszközök közül választani, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a meghibásodott, vagy karbantartásra kerülő, minőségi, márkás eszközök javítása általában gyorsan, megbízhatóan, ráadásul többnyire garanciavállalás mellett történik meg.

Ezzel szemben az olcsó fűkaszák sokszor bizonyulnak javíthatatlannak vagy egy-egy alkatrészük szorul idő előtt csöppet sem olcsó, netán gyakori cserére. Így idővel akár az olcsó is kerülhet „sokba”, ha nem minőségi terméket választ. A javítás miatti időkiesés – már ha javítható egy olcsó darab – önmagában is sokba kerülhet, nem beszélve arról, ha újat kell venni helyette.

Azonban létezik egy-két zsebkímélő arany középút is

A kompromisszumos megoldás azoknak is megfelel, akik nem csak a kertjük kinézete terén törekednek a minőségre.

Az AL-KO az a név, amit nemigen kell már senkinek sem bemutatni. A német gyártó benzines fűkaszái között találhatunk nem csak prémium termékeket, de alacsonyabb árkategóriájú eszközöket is, amelyekhez azok meghibásodása esetén ráadásul a piacon olcsón és hatalmas választékban áll rendelkezésre eredeti, a gyártótól származó pótalkatrész is.

A hazai piacon is ismert, a Hecht Motors vállalat tulajdonában álló Hecht kerti bútorokat, gépeket és eszközöket gyártó cég már több, mint 30 európai országba forgalmaz fűnyírókat és fűkaszákat, alacsony áron.

Bár alacsony árait az alkatrészek alacsonyabb minősége mellett tartja fenn, az alkatrészek mindenkori cseréje és a szervizelés is megoldott, így egy olyan eszköz, mint például a Riwall Pro RPB 260 fűkasza mindazok számára arany középutat jelenthet, akik egy jól működő, könnyű és kényelmesen kezelhető, olcsó benzines fűkaszát szeretnének venni, általános szintű használatra.