emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A legjobb benzines fűkasza márkák

A fűkasza kiválóan használható kerti szerszám a kert és a gyep gondozása során. Ugye mennyivel szebb egy szép egyenletesre nyírt, rendezett pázsit, mint az össze-vissza álló fűcsomók és kisebbfajta dzsungel?

Márpedig minél nagyobb a kert, annál több a munka vele – de ki mondta, hogy ezért sokkal több és fáradságosabb munka kéne ránk várjon?

Ha pedig viszonylag sok a nem szabályos terület, mint például a kerítések töve, a virágágyások széle, a kanyargós kerti utak, vagy éppen túlságosan magasra és sűrűre nőtt már a növényzet, az egy hagyományos fűnyírónak feladja a leckét. Ilyenkor jön igazán jó egy fűkasza a (víkend)háznál.

Miért vásároljunk fűkaszát?

A fűkasza egyik nagy előnye a fűnyírókkal szemben tehát az, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken, illetve erősebb növényzet esetén is kiváló eredményt érhetünk el vele. Szintén fura volna, ha valaki a bokrokat fűnyíróval próbálná megegyelni.

A fűnyírót azonban nem, vagy csak nehezen helyettesíti – nagyobb felületű gyep egyenletes nyírása fűkaszával igencsak embert próbáló feladat. Arra inkább használjunk kézi fűnyírót vagy akár fűnyíró traktort is.

Éppen úgy, ahogy a fűnyíróból, a fűkaszából is többféle típus létezik, méret, teljesítmény és meghajtás szempontjából nézve. A továbbiakban segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a lehető legideálisabb fűkaszát választhassa ki mindenki a kertje örömére.

Milyen fűkaszát válasszunk?

Akár másfajta kerti szerszámoknál, úgy a fűkaszák esetében is találunk hobbi, félprofesszionális és professzionális eszközöket. A teljesítményük szerinti felosztás mellett a méret, vagy a meghajtás, esetleg a vágás típusa is döntő fontosságú szempont lehet.

Például egy húros vágás esetén viszonylag egyszerű a csere, de kevésbé vág tisztán, mintha ollópengék forognának. De ugyanígy, félprofi vagy hobbi kategórián belül is találunk eltérő motor minőséget, tömeget, vágásszélességet, fogyasztást, stb.

A használat kényelmessége például egy hobbi fűkasza esetében kevésbé fontos a rendszertelen és rövid idejű használat miatt, mintha valaki naponta sok órányi munkára szán egy profi fűkaszát.

Benzines vagy elektromos fűkaszát vásároljunk?

Jelenleg a piacon a legjobb teljesítményt a benzines fűkaszák képviselik. Félprofi és profi felhasználásra egyaránt ezt javasoljuk, míg az alkalmi, hobbi használatra inkább az elektromos fűkaszákat.

Ennek az oka egyszerű: a benzin idővel megromlik, bomlásnak indul, hála részben az organikus adalékoknak, így, ha pár hónapig pihen a fűkasza két használat között, nem biztos, hogy tökéletes állapotban fogjuk találni utána.

Ha tehát alkalmi, hobbi használatra akarunk fűkaszát vásárolni, jobban járunk egy vezetékes vagy akkumulátoros változattal. Ha viszont a teljesítmény a fontos, és viszonylag sűrűn fogjuk használni, akkor a benzines fűkasza verhetetlen, ahogy a mobilitás és a hatótávolság terén is kimagasló.

A benzines fűkaszák jellemzői

A benzines fűkaszáknál a szükséges teljesítményről egy belsőégésű motor gondoskodik, ami előnyökkel és hátrányokkal egyaránt jár. Az előnye a nagy teljesítmény melletti hordozhatóság: az akkumulátoros fűkasza üzemideje általában lassabb, és az akku újratöltése jócskán több időbe telik, mint a benzintanké. A vezetékes fűkaszánál nincs gond a teljesítménnyel és üzemidővel ám a vezeték hossza alapvetően lekorlátozza a hatótávot.

A benzines tehát kiküszöböli mindkét változat hátrányait – cserébe viszont kipufogógázzal és jóval nagyobb zajjal jár. Igaz, a motoros fűkaszálás egy elektromos készülékkel sem éppen gyermekaltató muzsikát eredményez, így a zajterhelés érdemben nem tér el a benzines változatnál.

Az alacsonyabb árkategóriában olyan benzines fűkaszákat találunk, amelyek házi felhasználásra javallottak: a ház előtti útszakaszra, hobbikertbe, kisebb gyümölcsösbe. Inkább kertészeti célokat szolgálnak ezek a kisebb, könnyebb benzines fűkaszák.

A magasabb árcímkét a félprofi és profi benzines fűkaszákon találjuk, amelyek igazán erős darabok, jószerivel elnyűhetetlenek és így ideálisak a kifejezetten nagy területek karbantartására.

A fűkasza kimagasló hatékonysággal alkalmazható arra, hogy körülvágjuk vele az olyan helyeket, ahol a fűnyírók már nem férnek oda, emellett pedig segít eltávolítani vagy megnyírni a bokros és fás szárú növényeket. De melyek a legjobb benzines fűkaszák manapság a piacon?

Melyek a legjobb benzines fűkaszák?

Jelenleg a piacon a legjobb benzines fűkaszákat a közismert kerti szerszámmárkák kínálatában találjuk meg: ezek a Stihl, a Black & Decker, a Husqvarna, a Hecht, vagy éppen az Al-KO és a Riwall.

Ár-érték-minőség szempontjából ezek közül is kiemelkedik a Hecht, az Al-KO és a Riwall.

A Hecht jól ismert, megbízható márka, amely kerti bútorokat és szerszámokat több mint harminc európai országban forgalmaz. A fűkaszák közül elsősorban a benzinesekben kimagasló: könnyű, kényelmesen kezelhető, optimális vágásszélességű, és egyaránt kapni félprofi és profi felhasználásra szánt darabokat, mint amilyen ez a Hecht alternáló fűkasza.

Az Al-KO a német minőséget képviseli közel száz éve. Habár elsősorban légkondicionáló és szellőző berendezéseket gyártanak, ugyanígy közkedveltek a kerti szerszámaik is. Az Al-KO BC 400 B benzinmotoros fűkaszájuk például ideális félprofi, házi felhasználásra.

A Riwall cseh cég, amelyik eleve a kimagasló minőségű szerszámok készítése mellett kötelezte el magát. A magas minőség mellett, amit olyan gyárak biztosítanak, amelyek más világmárkák gépeit is készítik, kiemelkedő a szervizhálózatuk is. A Riwall PRO RPB 260 például igazi hobbi-félprofi kis benzines fűkasza, amely hétvégi házak kisebb kertjéhez ideális megoldás.

Látható, hogy a kínálat egészen széles skálán mozog és alapvetően az a jó választás, amelyek a saját céljainknak leginkább megfelelnek.