emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Akkumulátoros fűnyíró olló vélemények: előnyök és hátrányok

Az akkumulátoros fűnyírók között komoly létjogosultsággal bírnak a fűnyíró ollók. Amennyiben nem születik valaki Ollókezű Edwardnak, de szeret az apró részletekkel bíbelődni, akkor egy akkumulátoros fűnyíró ollóra lesz szüksége.

Ahol pontosan vágott gyepszegélyeket szeretne valaki, ott az akkumulátoros fűnyíró ollók az ideális választás. A használatukkal, kis gyakorlást követően, játszi egyszerűséggel valósítható meg a rendezett és percízen vágott gyepszegély.

Miért használjunk fűnyíró ollót?

Ha fontos számunkra, hogy a kertrendezés eredménye kifogástalan legyen, akkor precíziós célszerszámokra van szükségünk. Jó lenne, ha valaki feltalálná a sövénynyíróval egybeépített fűnyíró gépet, ami némi átalakítással már olló méretűre zsugorítható, ám amíg ilyesmi csak a kertrajongók fantáziájában létezik, marad a célszerszámok beszerzése.

A fűnyíró ollók az ideális eszközök mindenhol, ahova fűnyírógép már nem fér be: a rövidebb szegélyek, továbbá a szűk sarkok gyepének nyírásához egyaránt apró, kézi szerszámra van szükség.

A fűnyíró ollók előnyei

A fűnyíró ollók sokoldalú kerti szerszámok. Használhatók növények és cserjék, valamint a gyep vágására, egyelésére, formázására. A fűnyíró ollók általában nagyon élesek és könnyedén viszik a vékonyabb ágakat, fás szárakat is.

A legelső előnyük a már említett precizitás. Sokan vagyunk úgy vele, hogy ha már napokat áldozunk a kertünk gondozására, akkor végezzünk tökéletes munkát.

Persze, akinek a gyep ápolása kimerül annyiban, hogy néha lenyírja a dzsungelt, és alkalmanként megöntözi a sárguló pázsit-foltokat, szinte biztosan nem fog pénzt áldozni fűnyíró ollóra. Vagy, alkalmasint, akár fűnyíróra sem.

De számunkra, akiknek a gondozott, ápolt, szép kert természetes igényünk, egy fűnyíró olló elengedhetetlenül fontos kéziszerszám, amely ergonómikusan illeszkedik a kezünkbe, hogy könnyű legyen a munkálkodás a kertben.

Akkumulátoros vagy mechanikus fűnyíró ollót válasszunk?

A fűnyíró gépek esetében megszokott benzines, akkumulátoros és vezetékes elektromos meghajtással ellentétben, a fűnyíró ollók jelenleg kétféle kialakításban kaphatók: lehetnek mechanikusak vagy elektromosok.

Ez utóbbi esetben az áramforrást egy beépített akkumulátor biztosítja. A mechanikus fűnyíró ollók előnye az, hogy sosem merülnek le – legfeljebb a kezelője fárad el.

Hogyan használjuk a fűnyíró ollót?

A fűnyíró ollót a gyep széle körül, virágágyásokon, utak mentén, a fák alja körül, vagy bárhol használhatjuk, ahol a fűnyíró használata már kifejezetten bajos lenne. A fűnyíró olló használata attól függ, hogy melyik típust választjuk. Egyesek pont úgy működnek, mint a hagyományos vágóollók, mások elektromotor által mozgatott pengével rendelkeznek.

A fűnyíró ollók használata egyszerű, és általában nagyon könnyen kezelhetők

Ráadásul nem igénylik a gyomirtókhoz kapcsolódó elővigyázatosságokat, mert nem szennyezik a környezetet, nem minősülnek méregnek és így a méhek és más hasznos rovarok is biztonságban vannak tőlük.

A fűnyíró gépekkel ellentétben benzint se égetnek, és vezetékkel se kell bíbelődni: az akkumulátoros fűnyíró ollók pár óra alatt teljesen feltölthetők, éppen úgy, mint a mobiltelefonok, hogy aztán sokáig használhassuk őket.

A fűnyíró ollók szinte bárhová elérnek

A fűnyíró ollók fő előnye, hogy a gyepet még a legnehezebben elérhető területeken is képesek levágni. Bármely eldugott fűfoltot, amelyhez a fűnyíró nem fér hozzá, könnyű vágni fűnyíró ollóval, valamint a falak és kerítések tövében is játszi egyszerűséggel vághatja egyenletes-formásra a gyepet.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fűnyíró ollót?

Mielőtt megvennénk az első fűnyíró ollónkat, érdemes átgondolni, hogy mit várunk el tőle. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

Akkumulátoros vagy mechanikus legyen?

Az akkumulátoros és a kézi fűnyíróknak is vannak előnyei és hátrányai. Az akkumulátorral működtetett ollókat időről időre fel kell tölteni és az évek használata során az akkumulátor teljesítménye csökken – éppen úgy, mint egy okostelefon vagy tablet esetében.

Mindazonáltal nagyobb hatékonyságot biztosítanak, mint a kézi ollók, és nagyobb területek vágása, nyírása esetén rendkívül sok fáradtságot takarítanak meg, hiszen a mechanikus ollóknál a mi kezünk végzi a pengék mozgatását. Ilyen például a Wolf-Garten akkumulátoros fűnyíró ollója is, amelynek kifejezetten sokáig bírja az akkumulátora és évekig megtartják a pengék az élességüket.

A kézi fűnyíró ollók nagyobb pontosságot kínálnak, bár, ha hosszú ideig használjuk, akkor a mechanikusan ismétlődő mozdulatok vízhólyagokat okozhatnak és igencsak kifárasztják a kezünket.

Kézi vagy nyeles kialakítású legyen?

Elsősorban személyes preferencia kérdése az, hogy nyéllel ellátott akkumulátoros fűnyíró ollót szeretünk használni, mint amilyen a Hecht kombinált akkumulátoros sövényvágó és fűnyíró ollója, vagy kézi kialakításút. A nyéllel ellátott változat esetén a derekunkat is kímélhetjük, így állandó hajolgatás nélkül alakíthatjuk igazán szépre a kertünket!

A legjobb fűnyíró olló természetesen az, ami tökéletesen kézre áll és a saját igényeink szerint dolgozhatunk velük. Érdemes tehát a választás előtt körbe nézni az Emaki fűnyíró olló kínálatában, hogy megtalálhassuk a legjobb eszközt a kertünk számára.