emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Gyümölcsfák permetezése: mikor és mivel kezeljük fáinkat?

A gyümölcsfákat két irányból is veszély fenyegeti: a kártevők és a klímaváltozás sem kíméli őket. A klímaváltozással aligha tudunk mit kezdeni a kertünkben – bár persze a környezettudatos élet azért segít –, a kártevők ellen viszont hatásosan védekezhetünk.

Legyen szó akár hobbikertről, ahol néhány fát nevelgetsz, akár komolyabb gyümölcsösről, amely bőségesen ontja a lekvárnak és pálinkának valót, a permetezés a leghatékonyabb ismert mód a gombák és rovarok ellen.

A gyümölcsfák tavaszi permetezése

Előfordulhat, hogy a tudósok megalkotnak majd olyan génmódosított fákat, amelyek maguk gondoskodnak a kártevők elleni méreganyagokról, ám bizonytalan sci-fi helyett érdemes a nagyon is valóságos védőszereket használni.

A gyümölcsfák permetezését elsősorban tavasszal érdemes megkezdeni, és manapság egészen széles választék áll rendelkezésre permetező gépekből, amelyekkel gyorsan és könnyen elvégezhető a tavaszi lemosó permetezés.

Mikor végezzük a gyümölcsfák permetezését?

Az első permetezést még közvetlen rügyfakadás előtt csináljuk, ahogy elmúltak a fagyok. Nem azonnal kell indulni a gyümölcsösbe, hanem olyan időszakot szükséges kiválasztani, amikor szinte biztos, hogy nem lesz fagy és erősebb szél pár napig.

Jellemzően ez az időszak egyre korábbra tolódik, manapság nem ritka, hogy már február közepén kezdeni kell a permetezést, ám az bizonyos, hogy mindenképpen el kell végezni március közepéig.

Fontos a szélcsend!

Kifejezetten jelentős szempont a szélcsend, mivel erősebb szélben a permet nagy része nem tapad meg megfelelően és kárba vész, vagy egészen másra tapad, mint amire szántuk.

Lehet-e virágzásban permetezni?

Nem csak lehet, szinte kötelező virágzás idején permetezni! Az ok az, hogy a különféle gombabetegségek mind komoly gondokat okoznak a csonthéjas gyümölcsfáknál, köszönhetően annak, hogy enyhék a telek.

Ha nincs hosszú, tartós fagy, akkor a betegségokozó gombák nagy mértékben hajlamosak túlélni a telet, és ha elmarad a vegyszeres védekezés, akkor az katasztrofális hatással lesz a termésre. A méhek miatt sem kell aggódni, mert manapság már egyre több, a szorgos kis barátainkra ártalmatlan növényvédő szert lehet kapni.

A virágzásban való permetezés kiemelten fontos

A március végétől május közepéig tartó időszak jellemzően csapadékosabb és hűvösebb, ami ideális körülményeket teremt az áttelelt gombabetegségeknek, így azok hamar felszaporodnak és fertőzni kezdenek.

A virágzás idején, méhkimélő szerekkel való permetezés igencsak hatásos a két legismertebb és legveszélyesebb gombabetegség (moníliás fertőzés és tafrinás levélfodrosodás) elleni küzdelemben!

Teendők permetezés előtt

Amennyiben szükséges metszeni a gyümölcsfákat, akkor azt ajánlatos a permetezés előtt megtenni, és feltétlenül használjunk a sebfelületeken fa-sebkezelőt megakadályozandó a seben keresztüli fertőzést!

A permetezés hatékonyságát jelentősen növeli, ha megfelelő permetező készüléket alkalmazunk. A kisebb hobbikertekben elegendő a kézi pumpás, háton hordható permetező, míg nagyobb gyümölcsösök esetében inkább motoros permetező készüléket válasszunk!

Tekintettel arra, hogy az eltérő gyümölcsfáknak különböző kártevőik vannak, ezért mindegyik fafajtához az annak megfelelő szert vagy szereket szükséges alkalmazni. Ugyanakkor általánosan elmondható, hogy a tél végi, tavasz eleji lemosó permet mindegyik fafajta esetében megfelelő!

Az egyes gyümölcsfa fajták ajánlott permetezése

A következők során tekintsük át a leggyakoribb magyarországi gyümölcsfákat és a számukra ajánlott permetezőszereket.

Az összeállításnál szem előtt tartottuk, hogy lehetőleg méhbarát szereket ajánljunk, mindamellett, hogy minél többféle fafajtát nevel valaki a gyümölcsösében, annál többféle szerre lesz szüksége, mert más szert kíván a gomba, a baktérium és a rovarkár elleni védekezés, és ezeknek is eltérő fajaik támadják a különböző fákat.

Almafa permetezése

Az almára legkomolyabb veszélyt a gombák okozta varasodás jelent. Sokszor észre sem venni időben, mert a gomba lappangási ideje 3 hét is lehet. Azért igazán veszélyes is, mert a gyümölcskezdeményt is fertőzi, aminek a nyoma megmarad a termésen.

Virágzás idején kell permetezni az alábbi, méh- és beporzó rovarokat kímélő szerek közül valamelyikkel:

  • Merpan 80 WDG (0,2%),
  • Euparen Multi (0,25%),
  • Baycor 25 WP (0,15%),
  • Chorus 75 WG (0,02%).

Levéltetvek és aknázómolyok, továbbá sodrómolyok ellen:

  • Calypso 480 EC (0,02%).

Lisztharmat ellen:

  • Kumulus WG (0,5%),
  • Thiovit (0,3%),
  • Sulika 80 WP (0,4%).

Körtefa permetezése

A körtefák esetében elsősorban a füstösszárnyú körtelevélbolha lárvái ellen érdemes védeni:

  • Karate (0,2%) + Rimon 10 EC (0,05%).

A kezelést egy hét után fontos megismételni!

Őszibarackfa permetezése

Az őszibarackfák permetezésénél főként a levéltetvek, és a keleti gyümölcsmolyok tojásai ellen szükséges védeni, még a rajzás előtt és alatt:

  • Calypso 480 EC (0,02%).

A monília és a levéllikacsosodás ellen egyaránt hatásos:

  • Merpan80 WDG (0,2%),
  • Delan SC 750 (0,1%).

Szilvafa permetezése

A szilvafák permetezését elsősorban a monília és más levélbetegségek ellen végezzük, annak megfelelő összetételű permetlével. A rovarok közül elsősorban a levéltetvek, szilvamoly és a szilvadarazsak okoznak komoly gondot:

  • Pyrinex 25 ME (0,4%),
  • Zolone EC (0,2%).

Cseresznyefa permetezése

A cseresznyefa esetében szintén jelentős károkat okoz a monília, mert nem csak a gyümölcsöt, de a fa termő ágait is tönkreteszi. Itt is monília elleni gombaölő szert permetezzünk, Topas 100 EC vagy Chorus 50 WG növényvédőszert alkalmazva.

A rovarok közül a legtöbb bajt egyértelműen a cseresznyelégy okozza. A lemosó permetezés is hatásos, de a legjobb, ha nem hagyunk időt a kukacok kifejlődésére, mert azok a talajban vészelik át a telet. Ha időben leszedjük a gyümölcsöket, akkor jelentősen megritkíthatjuk a következő évben kikelő rovarmennyiséget.

Meggyfa és birsalmafa permetezése

A meggyfa és a birs esetében a monília szintén az első helyen szerepel a gombabetegségek között, ami súlyos esetben akár az egész fa pusztulását okozhatja. Ugyanúgy járjunk el, mint a cseresznye permetezésénél.

Birsalmafánál még az almamoly ellen is fontos permetezni Full 5 CS rovarölő szerrel.