emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Autós kamera

Milyen menetrögzítő autós kamerát vegyek?

A menetrögzítő kamera az egyik legjobb, nem szériatartozék kiegészítő, amit egy autós vásárolhat. Aki sokat vezet, vagy egyenesen a vezetés a hivatása, az nagy hasznát tudja venni egy menetrögzítő kamerának, hiszen rengeteg olyan helyzet alakulhat ki az utakon, amikor nem árt, ha van felvételünk a közúti eseményekről.

Sőt akár saját csatornát is nyithatunk valamelyik videomegosztó oldalon, ha tele van a hócipőnk némely ember vezetési stílusával, vagy átéltünk egy hajmeresztő eseményt.

A menetrögzítő autós kamera mindig jól jön, ha baleset történik

Biztosítási események, balesetek során egy menetrögzítő autós kamera olyan bizonyítékkal szolgálhat, ami sikeresen védi meg a vétlen sofőrt, és támogatja az ő igazát. Egy ilyen kamera objektív bizonyítékként szolgál balesetek alkalmával, megfelelő segítség lehet parkolásnál vagy hasznosnak bizonyulhat valamely kiegészítő funkciója is.

Tehát ha el akarjuk kerülni, hogy a szituáció bizonyítására ne csak a puszta szavunk, meg a helyszín bizonytalan nyomai legyenek az egyetlen dolog, amivel rendelkezünk, akkor vértezzük fel magunkat egy speciális autós kamerával.

A menetrögzítő autós kamera használata egyszerűbb, mint mobillal videózni

A beüzemelése könnyű: egyszerűen pattintsuk fel a szélvédőre vagy a műszerfalra, nyomjuk meg a menetrögzítő gombot és induljunk. Némelyik termék már tejesen automatikusan kezdi a felvételt: a szivargyújtóról érzékeli, ha gyújtást adunk és magától lép működésbe.

Figyeljünk az adatvédelemre!

Más fajták mozgásérzékelővel vannak ellátva és így parkolás közben is működésbe léphetnek. Arra kell odafigyelnünk, hogy amennyiben nyilvánosságra hozzuk ezen felvételeinken, úgy az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. trv. meghatározza, hogy felismerhető arcok és rendszámtáblák nem lehetnek a felvételen!

Milyen menetrögzítő autós kamerát érdemes venni? Górcső alatt a TrueCam és a Lamax

Jelenleg a piacon két olyan gyártó van, akinek a kameráit bátran ajánljuk. Az egyik a TrueCam, a másik pedig a Lamax.

Lássuk, mit tud a két márka!

A TrueCam az optimális fedélzeti kamera

A TrueCam számos pozitív tulajdonsággal hirdeti termékeit. Ezek közé tartozik a közúti szabálysértések megörökítése, a közlekedési balesetek és kihágások megörökítése és a bírság, a vitás helyzetek és a hamis vádalmazás elkerülése.

Az emaki.hu kínálatában kapható, különböző TrueCam autós kamerák mindegyike kiváló képminőséget nyújt, és a komolyabb darabok már FullHD vagy erősebb felbontással rendelkezik. A magyar nyelvű menü az alap minden terméknél.

Visszajátszásnál mindegyik eszközön van LCD kijelző és képesek a felvételeket végtelenített ciklusban is lejátszani. A G-szenzor lehetővé teszi, hogy ütközésnél leálljon a végtekintett felvétel és csak a balesetet vegye a kamera.

Az éjszakai üzemmódok minősége eltérő, de radar-detektor és GPS modul szinte mindegyik kamerájukhoz elérhető opcionálisan, továbbá számos TrueCam együttműködik a Google térképpel is.

Ezeken felül a cserélhető optika és a sebességmérő csak extra, hogy a WIFI kapcsolódást és a Parkolás üzemmódot ne is említsük! Továbbá van olyan készülék is, amelyik dupla egységgel került forgalomba, tehát első és hátsó kamerát is kapunk, amelyekből az utóbbi tolatóradar gyanánt is tökéletesen működik.

Felvétel közben pillanatképeket is készíthetünk a fontosabb eseményekről és akadnak olyan eszközök is, amelyek szinte észrevehetetlenek kompakt kialakításuk miatt.

A Lamax autóskamerák a kompakt profizmus megtestesítői

A Lamax fedélzeti kamerái az akciókamerák profizmusát és kompaktságát idézik. Az emaki.hu-nál kapható Lamax modellek maximumot nyújt tudásban, kialakításban viszont mérnöki kreativitás érvényesül.

Egyes modellek akár 140°-os látószöggel rendelkeznek, így gyakorlatilag kimeríti a 16:9 házimozi képarányt is és mindehhez FullHD felbontás társul. A memóriakezelés úgy, mint a telefonoknál általában, 126 GB-os memóriakapacitásig terjed, a felvételek pedig egyszerűen zárolhatók törlés ellen.

Az egységek általában 1,5 colos TFT kijelzővel rendelkeznek, de ugyanúgy támogatják a mobil applikációs hozzáférést, így ha az adott modell képes Wi-Fire csatlakozni, úgy applikáción keresztül könnyen vissza tudjuk nézni, vagy akár át is mozgathatjuk a felvételeket.

A G-szenzor, a mozgásérzékelés és az éjszakai rásegítéses felvételi mód természetesen itt is minden modellben helyet kapott, hogy a GPS-t ne is említsük, amely akár össze is kapcsolható a Google térképpel is.

Az autóskamerák tehát már csak a GPS és egyéb extrák miatt is nagyon hasznosak tudnak lenni és egyáltalán nem csak az eredeti céljuknak felelnek meg, azaz az utazás és a forgalmi helyzetek rögzítése!

Az okos eszközök világában az autóskamerák gyakorlatilag egy „autó okosító eszközként” üzemelnek, és jóformán alapfelszerelésnek érdemes tekinteni! Bármilyen közúti helyzetbe is kerül, egy fedélzeti kamerával mindig tudja bizonyítani, hogy ki (nem) tartotta be a szabályokat, illetve fenyegető helyzetben akár jelezheti is, hogy kamera rögzíti az egészet – az ilyesmi általában lehűti a legtöbb embert, mert nem szeretnék, ha a bíróságon egy perben döntő bizonyíték volna ellenük a felvétel.