emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Kertészkedés kezdőknek, egyszerűen: hasznos kerti szerszámok használata

Nos, ha a földbirtokod mérete eddig nem volt nagyobb pár cserép tujánál a teraszodon vagy egy-két kaktusznál az íróasztalod szélén, de most szeretnél végre nagyobb tervekbe is belevágni, akkor egy pár literes öntözőkannánál és egy ültetőlapátnál bizony jóval több kerti szerszámra lesz szükséged.

Hasznos kerti szerszámok – ezekkel a kertészkedés egyszerűen nagyszerű

Elsőként meg kell, hogy említsük a kertészkedéshez használatos kesztyűt, amelyet sajnos sokan valamiféle úri huncutságként kezelnek, ám csak addig, amíg gyomlálás közben bele nem markolnak egy kisebb csokor csalánba vagy egyéb szúrós gyomnövénybe, esetleg rózsatövisbe vagy darázsba. Vagyis a kesztyűt nagyon is jó okkal ajánljuk felvenni a kerti munkák végzéséhez.

Tehát, ha már felvettük a kesztyűt, lássuk, mivel is kell általában megküzdenünk egy kertben:

Kemény, kötött talaj, elszaporodó gyomok, nagyra növő fű, levágott fű, lehullott levelek, szárazság, növénybetegségek. Talán soknak tűnhet ez így mindjárt kezdésnek, de nem kell aggódni, mindenre illetőleg minden ellen meg van a megfelelő, bejáratott eszköz. Többek között például az alábbiak:

Ásó, gereblye, kapa

Ez egy olyan már-már szenthármasság, amit még a Marika néni is napi szinten használ, akkor is, ha már rég elmúlt 80 éves. A kertet ugyanis művelni kell: ki kell kapálni a gyorsan elszaporodó, szükségtelen gyomokat (viszont figyelem, ezek között van, ami több szempontból is hasznos is lehet).

Fel kell ásni és be kell forgatni a tápanyagokban gazdag (ha lehet természetes) trágyát, össze kell gereblyézni a lehullott leveleket és a levágott füvet a mulcsozáshoz vagy épp egyenletesen el kell gereblyézni a felásott a földet, hogy könnyebb legyen bele később ültetni és a szél a nagyobb, kifordított rögöket ne szárítsa ki.

Van, aki a gereblyét egyéb célokra is használja, például időnkénti gyepszellőztetésre, azonban ehhez speciális gyepszellőztető eszközt is lehet kapni, nem is egyfélét.

Mindezeket persze el lehet kicsit egyszerűbben illetőleg kevésbé fárasztó módon is végezni, nem kézi erővel működő, hanem motoros eszközökkel, kisgépekkel.

Rotakapa, kapálógép, fűkasza és fűnyíró

Ha nagyobb kertre sikerült szert tenni, akkor annak rendben tartásához, gondozásához már érdemes kis kerti gépeket vásárolni. Az ásás ugyanis például (erőnléttől függően) egy alapvetően igen megterhelő művelet a gerinc és az egész test számára. A különböző ízületi problémák megelőzésére ezt a megterhelő műveletet kertmérettől függően végezhetjük akár kisebb rotakapával vagy nagyobb kapálógéppel is.

A sarlót és a kaszát ma már kevés helyen használják, ezeket az eszközöket több évtizede felváltották a kisebb szegélynyíró– és önjáró fűnyírók. Lássuk be, az utóbbiak számos szempontból biztonságosabbak a még gyakorlatlan kertészek számára; kevesebb lesz általuk az elvágott testrész, és várhatóan több a megmaradt végtag. Természetesen a kerti kisgépek használati utasításait is be kell tartani a biztonságos üzemeltetéshez!

A szegélynyíró elégséges lehet a kisebb kertek vagy virágos ágyások gondozásához, azonban nagyobb, egybefüggő füves területek gondozásához már egy kisebb vagy nagyobb köbcentijű, önjáró fűnyíró használatát javasoljuk, amelyet ma már nem csak vezetékes, de vezeték nélküli benzines sőt, akkus üzemű kivitelben is megvásárolhatunk.

Mi kellhet még? Metszőolló, ágvágó és a kihagyhatatlan permetező…

Metszési munkálatokra is szükség lehet akkor is, ha dísz- és akkor is, ha haszonnövényeket ültettünk. Sok olyan növény van ugyanis, amelyet időszakonként (tavasszal vagy ősszel) vissza kell vágni ahhoz, hogy később jobban, dúsabban növekedjen vagy épp több gyümölcsöt hozzon.

A kertünk növényeinek egészségét úgy garantálhatjuk, ha figyelünk, nem üti-e fel a fejét valamelyiken valamiféle kórokozó, penész vagy gomba, vagy, ha még időben teszünk ellene, például permetezéssel. Permetezőből is többfélét találhatunk a piacon, az egyszerűbb, kézi permetezőktől a benzinmotoros vagy akkus háti nagy gépekig.

A mai trendek ugyan előnyben részesítik a különböző kemikáliákkal szemben a természetes alapanyagú permetleveket, de előfordulhat, hogy a kíméletes permetezőszer bizony a rovarokkal vagy épp gombás fertőzésekkel szemben is túl kíméletesnek bizonyul. Ilyen esetben vagy marad a régi bevált szerek alkalmazása pl. rézgálic, vagy megpróbálhatunk a megtámadott növényi részektől metszéssel megszabadulni.

Azokat a növényi részeket érdemes visszavágni, amelyet kórokozó támadott meg és vagy nem akarunk még lepermetezni, vagy pár permetezéssel már nem lehet megmenteni. Ehhez használhatunk metszőollót vagy akár ágvágót is, annak függvényében, hogy kisebb, zöld bokrot, szőlőt vagy fás szárú növényeket, gallyakat, ágakat akarunk lemetszeni.

Végül, de nem utolsó sorban, (visszatérve kedvenc öntözőkannánkhoz) a nehéz, vízzel telt öntözőkanna cipelése helyett javasoljuk használni a kerti csapra vagy esővízgyűjtőre csatlakoztatható locsolótömlőket. Mert arra, hogy szép, gondozott és egészséges legyen a kert, az egészségünknek nem feltétlenül kell rámennie.