emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

Vezeték nélküli fülhallgató működése

A vezeték nélküli fülhallgató olyan horderejű találmány, mint a vezeték nélküli billentyűzet vagy telefon.

A vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően a Bluetooth fülhallgatók megkönnyítik a beszélgetést és a zenehallgatást menet közben.

Élvezd a teljes, vezeték nélküli szabadságot a Bluetooth-fejhallgatók által! Akár egyszerű fülhallgatót, akár telefonálást is lehetővé tevő fülhallgatót választasz, többé nem kell zsinórokkal bajlódj!

A vezeték nélküli technológia sokunk álmát valósította meg

Milliók sóhajtanak fel megkönnyebbülten, amikor végre elfelejthetik a mindennapos zsinórtekergetést, kiváltképpen, ha útközben akarnak zenét hallgatni vagy egy telefonhívást elintézni.

A vezetékes fülhallgatók ilyenkor a tárgyak bosszújától vezérelve, szándékosan tekerik össze a zsinórjukat, olyan tripla tengerészcsomókat varázsolva magukra, amiket a gazdájuk szándékosan akkor se tudna megvalósítani, ha cserébe a kedvenc együttese adna neki exkluzív koncertet.

Persze a tárgyak nem élnek, és rosszindulattal se vádolhatja őket senki – kivéve, ha reggel a busz felé sietve szeretne zenét hallgatni az illető, és az előzőleg gondosan összetekert fülhallgatója hirtelen tizenhét csomóba gabalyodva teszi lehetetlenné a használatot.

Fizikai képtelenség, hogy magától csomózódjon így össze; legalábbis milliók győződhetnek meg erről napról napra. Erre most már bárki számára elérhető a megoldás: elég csak egy vezeték nélküli fülhallgatót venni az Emaki.hu kínálatából!

A vezetékek túlburjánzása komoly gondokat és rengeteg költséget okozhat

De a vezeték nem csak a zenehallgatást és telefonálást nehezíti meg, értékes perceket véve el napjainkból, amikor az amúgy is szűkös szabadidőt öncsomózódó kábelekkel küszködve kell pazaroljuk.

A számítógépek terjedésével a zsinórok ellepték az otthonainkat és az irodákat egyaránt. Ez egy otthoni asztali gépnél szinte elhanyagolható bosszúságot okozhat annak, aki takarít, de egy irodában már szó szerint kar vastagságú kábelkötegekkel való birkózást jelent, amiket el kell juttatni mindenfelé a falban, állmennyezetben vagy a padlóban.

A vezeték nélküli technológia mostanában vált sztenderddé

Amikor pedig azt hitte valaki, hogy ezzel kész, vége, megjelentek a mobiltelefonok és az olyan töltő csatlakozók, amelyek nem kompatibilisek a különböző nagy gyártók eszközeivel. Sőt a legnagyobbak akár még pár év után le is cserélik az csatlakozókat, hogy a saját korábbi töltőik se legyenek használhatók.

Ennek következtében pedig még több zsinór burjánzik az irodákban és otthon is, és könnyen előfordulhat, hogy valaki két eltérő töltővel kell közlekedjen, a vezetékes fülhallgatója mellett – a káosz és a csomók, na meg persze az új szabványos töltők jelentette többletkiadás garantált.

2015: a szabadság éve

Aligha véletlen, hogy a többségünk utálja, ha folyamatosan zsinórokkal kell bajlódnia. Szerencsére a Bluetooth szabvány elterjedésének hála, már jó ideje annak, hogy vezeték nélküli billentyűzetet és egeret is használhatunk. Egész pontosan 1991-ben jelent meg az első ilyen egér, de az még RF, azaz rádiófrekvenciás kapcsolatot használt.

Meglepően sokáig, egészen 2015-ig kellett viszont várni arra, hogy az első fülhallgatót megszabadítsák a zsinórtól. Persze, vezeték nélküli fejhallgatók elég régóta léteznek – konkrétan a 19. század utolsó negyedében jegyezték be az első szabadalmakat, és a huszadik század második felében már gyakori jelenség volt, hogy valaki rádiós fejhallgatóval sétáljon az utcán.

Ahhoz, hogy hatékony (értsd: kellően kis eszközzel kellően nagy távolságra lehessen adatokat továbbítani) vezeték nélküli kapcsolatot építhessünk ki, egészen 1999-ig, a Bluetooth szabvány megjelenéséig kellett várni.

Az akkumulátorokat is miniatürizálni kellett

De mi tartott további 16 évig? A válasz egyszerű: az áramforrás problémáját kellett megoldani. Az egerek, billentyűzetek, hangszórók esetében ez könnyű volt.

Ceruzaelemről vagy akkumulátorról üzemeltethetők, és a legkisebb mértékben sem számít a súlykülönbség, hiszen az meglehetősen ritka, hogy valaki a fülére akasztva akarja hordani a billentyűzetét.

Szükség lett tehát arra, hogy a fülhallgatókban miniatűr, hosszú üzemidejű áramforrásokat helyezhessenek el, továbbá arra is, hogy kényelmesen lehessen tölteni azokat, mint például a LAMAX Dots1 vezeték nélküli fülhallgató, aminek a zsebtöltője 30 órányi energiát biztosít.

Hogyan működnek a vezeték nélküli fülhallgatók és hogyan lehet csatlakozni azokat?

A technológiai különbséget az áramellátás és az adatátvitel módja jelenti. Az áramforrás egy-egy apró akkumulátor, ami néhány órányi beszélgetést vagy zenehallgatást tesz lehetővé – minél nagyobb a hangerő és a basszus, annál gyorsabban merülnek az akksik. A fülhallgatók tokja biztosítja a töltésüket, és magát a tokot kell ezért időről időre feltölteni hálózatról.

Érdemes persze odafigyelni a gyártók által megadott értékekre. Például a fehér LAMAX Taps1 Bluetooth fülhallgató esetében tudható, hogy egy töltéssel nagyjából 6 óra üzemidőt kapunk, míg más gyártók a dokkolós tok által, több töltéssel összesen biztosított, maximális üzemidőt írják le, miközben annak csak a töredékét tudja a fülhallgató egy töltéssel.

A Bluetooth technológiával rendelkező termék belsejében van egy apró számítógépes chip, amely a Bluetooth rádiós egységet kezeli, és egy szoftvert futtat, amely lehetővé teszi az eszközök közötti kapcsolatot.

Tehát, ha Bluetooth-kompatibilis termékek (például a mobiltelefon és a fülhallgató), közel vannak egymáshoz, akkor kapcsolódhatnak egymáshoz, és az eszközök társítását követően vezeték nélkül beszélhetünk telefonon vagy hallgathatunk zenét, és végre örökre elfelejthetjük a zsinór bogozgatását!