emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Grillsütő

A grill-mozdony működése: az indirekt grillezés fortélyai

Ki ne szeretne néha tetszelegni kicsit a mesterszakács szerepében, kiváltképp, ha a farkaséhes baráti körének vagy kedvesének akar valami bravúrosat, istenit, vagy bravúrosan istenit készíteni? Garantált a siker, ha egy grill-mozdonyban (smoker grill) készült mennyei, grillezett finomságokat tálal fel számukra.

A grill-mozdony (smoker grill) a grillezéseket különleges élménnyé varázsolja a család minden tagja számára

A smoker egy igen masszív, méretes és ugyanakkor strapabíró grill, amelynek hengeres grillkamrájában a hő optimálisan oszlik el ezáltal akár több órás sütésekre is alkalmas.

Abban az esetben, ha csak a smoker grill oldalsó tűzkamrájában rakunk tüzet, akár az öntöttvas rácson is elkészíthetjük egy 4-5fős család hétvégi ebédjét. Azonban a nagy grillkamrával megnövelt sütőfelület 16-18 fő vendégül látására is tökéletesen alkalmas.

A grill-mozdony mindent tud, ami egy vendéglátáshoz kellhet

Az oldalsó tűzkamrával (firebox) felszerelt G21 BBQ grillsütőben egyaránt készíthet szaftos vörös és fehér húsokat, zöldségeket direkt és indirekt grillezéssel, de akár zamatos, füstölt barbecue sütésére is kiválóan használható.

Faszén vagy brikett is táplálhatja a tüzet, faszenes grillezés, sütés során azonban akár egy jellegzetes füsttel rendelkező fütölő-fa (bükk, hikori dió), vagy chips (Apple wood, Mesquite wood) különleges, extra ízt adhat az oldalsó tűzkamra extra füstje az így elkészített ételeknek.

A grill-mozdony megfelel a legmagasabb igényeknek is

Egy grill minden kertben izgalmas látványosság. Ráadásul minél nagyobb a grill, annál látványosabb a megjelenése. Azonban itt nem csak a méret a lényeg.

Sokoldalúságával folyamatosan olyan grill-élményekhez juttathatja a smoker grill mozdony az egész családot, amelyek felejthetetlenek, hiszen a legkülönlegesebb gourmet igényeket is képes hibátlanul teljesíteni.

Összehasonlíthatatlanul ízletes finomságok készítéséhez a zöldségeket és a hátszínnél keményebb húsokat érdemes előre bepácolni.

Tradícionális, felejthetetlen íz-világú, amerikai steaket is készíthet indirekt grillezéssel a grill-mozdonyban

Indirekt grillezés során némi fortéllyal olyannyira szaftos és zamatos lesz a végeredmény, hogy a legnagyobb amerikai steak-fan arcok is megnyalják utána a tíz ujjukat.

Extra füst adagolásával ízletesebbé válnak az ételek

A smoker oldalsó tűzkamrájában előállított extra füst a légcsatornán átvezetve nagyszerűen felhasználható a grill-mozdony a központi sütőfelületén elhelyezett húsok lassú, kíméletes füstölésére.

A nagy grill-kamrában így károsanyagoktól mentesen puhulhatnak a húsok míg el nem nyerik jellegzetes füstös-fűszeres ízüket.

Lapáttal forgatva a húsok és zöldségek egyaránt ízletesebbek maradnak

A villával meg-megszurkált és gyakran forgatott, sült gyors-grillekkel szemben az indirekt húsok lényegét pont a megmaradt, ki nem folyt értékes leve, zamata adja.

Így ezeket a húsokat kiegyensúlyozott savaik megőrzésének érdekében inkább hússütő csipesszel vagy húslapáttal fordítsuk meg, kerülve azok gyakori forgatását.

Szabályozott hőmérséklettel szaftosabbak lesznek a húsok

Sütés közben a tűzkamra (vagy füstölő boksz) oldalán lévő szellőzővel állítható a keletkező füst töménysége és a kémény szelepjével szabályozható a sütőtér hőmérséklete, amelyet a smoker fedelébe épített hőkijelzőn ellenőrizhetünk.

Ez a szabályozhatóság egyaránt hasznos, a lassú tűzön történő, ráérősebb, indirekt barbecue sütés esetén és a chipses füstölés során. Faszenes tüzelés esetén a tűz erőssége és a sütés hőfoka ugyanakkor direktben is szabályozható a grill-mozdonyban a parázs szét és összehúzásával.

Azok, akik a hagyományos, sültebb grill-ízekre vágynak a tűztér rostélyán is készíthetnek gyors, borsos steakeket, azonban a fokhagymával tűzdelt füstölt tarját vagy a zsályás roston sült oldalast érdemesebb alacsonyabb hőmérsékleten, lassan, megszurkálás nélkül, a nagy grillkamrában fedő alatt a kellő ideig puhítani, hogy igazán szaftos eredményt kapjunk.

Halak és zöldségek készítése során is érdemesebb az értékes levek megőrzése és gazdagítása érdekében alacsonyabb hőmérsékletet választani.

Steak recept grill-mozdonyhoz

Következzen most egy jól bevált steak recept grill-mozdonyhoz, amit például egy 4 az 1-ben Activa Springfield grill füstölővel készíthetsz el a legfinomabbra.

A Springfieldet amúgy a nagyobb baráti, családi összejövetelekre ajánljuk, mert egyszerre akár 8 személyt is vendégül láthatsz vele, és a grillezőn nemcsak klasszikusan lehet grillezni, hanem a nagy mozdony kialakítású füstölőkamra lehetővé teszi az indirekt grillezést is, emellett pedig élvezhetjük vele a lassú amerikai barbecue stílusú sütést is.

Hozzávalók a tökéletes steakhez

A következőkre lesz szükséged (a mennyiség két embernek való adagot jelöl):

  • 1 szelet rib-eye steak
  • só, bors
  • steak fűszerkeverék
  • olívaolaj (1 kk)

Így készítsd el az álomsteaket

Készítsd elő a grill mozdonyt: nagyjából 130 °C-ra melegítsd fel. A rib-eye steak szeletet töröld szárazra, és pihentesd egy kis ideig friss levegőn.

Ezt követően vékonyan kend be olajjal, hogy tökéletesen tapadjanak a fűszerek, majd ízesítsd kedved szerint. A jó steak jellemzője, hogy kevés fűszerrel is zamatos lesz.

Tedd a fűszeres-olajos steak szeletet az előmelegített grillrácsra úgy, hogy a rácsot is olajozd le még előtte, meggátolva ezzel a hús rátapadását. Ezután igazából csak várni kell, figyelni a füstmennyiséget, folyamatosan táplálva a tüzet úgy, hogy tartsa a grillsütő a hőmérsékletet, illetve óránként kevés vízzel spriccelni a húst.

Ha a maghőmérséklet 70 °C körül van, akkor érdemes becsomagolni és tovább sütni, amíg el nem éri a 85 °C-os maghőmérsékletet.

A grillsütőből kivéve még egy kicsit pihentetni kell és már tökéletesen szeletelhető is lesz. Oldalsó tűzkamrájának és némi sütési praktikának köszönhetően tehát a grill-mozdony a család minden tagja számára képes különleges gourmet-élményeket szerezni. A smoker grillbe csak beleszeretni lehet!