emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Benzines vagy elektromos fűnyíró? Melyiket válasszuk?

A benzines és elektromos fűnyírók közötti választás jelentős dilemma – ha nem eleve úgy indul vásárolni valaki, hogy neki csak és kizárólag az egyik változat jöhet szóba. Mindkét meghajtás mellett és ellen egyaránt komoly érvek szólnak, amiket fontos mérlegre tenni.

„Méretes első és hátsó kerekek”, „erős, csendes”, „oldal légterelés”, „lágy bevonatú, ergonomikus és állítható magasságú kormány”, „jó manőverezhetőség”,”magas alváz”, „könnyű konstrukció”,”primer üzemanyag-befecskendezés”, „alacsony fogyasztás”.

Ez nem egy autóhirdetés, hanem szemlézés egy meglehetősen barátságos minőségű Riwall Pro önjáró, benzines, multifunkciós fűnyíró leírásából.

Hogyan válasszunk fűnyírót?

Még mielőtt azonban azt az érzést keltenénk, hogy újra feltaláltuk a tökéletes családi fűnyírót, be kell, hogy valljuk; ugyanezzel az erővel egy elektromos fűnyíró leírásával is indíthattunk volna.

Ugyanis az elektromos fűnyírók is rendelkeznek olyan már-már intelligensnek mondható „asszisztens rendszerekkel” (pl. biztonsági indítás, fűgyűjtő telítettségjelző) és funkciókkal (vágómagasság-beállítás), amelyek a kerti munkálatok közben az eddigieknél is jobban segítik Önt ezzel megkönnyítve a fűnyírás, a fűgyűjtés és mulcsozás feladatát.

Kerti munkákhoz a benzines vagy elektromos fűnyíró az optimális választás?

Nem egyszerű a döntés, hiszen az elektromos fűnyírók típusuktól függően a kisebb, maximum 250 négyzetméteres és az 1000 négyzetméternél nagyobb alapterületű kertekben épp úgy megállják a helyüket, mint a benzinüzeműek.

Amennyiben azonban tanácstalan, hogy mégis melyik mellett voksoljon, mérlegeljen az alábbiak szerint.

Lényeges a fűnyíró teljesítménye

Az 1400-1700Wattos motor a dús fűben sem fullad le.

Fontos a vágási magasság? Természtesen!

A 25-75 milliméteres, az adott fű állapotához igazítható állítható vágási magasságnak köszönhetően egyes fűnyíróknak az sem okoz problémát, ha addigra, mire Ön ismételten kerti munkára adja a fejét a szomszéd már kétszer is levágta a füvet. Lehet, hogy az ő fűnyírója nem boldogul a magasabb fűszálakkal?

Fűgyűjtő doboz vagy kosár mérete

Egy kisebb, 30 literes fűgyűjtő dobozt nagy valószínűséggel egy-két alkalommal ki kell kiüríteni, mire levágja a ház előtt a füvet, így nem praktikus a 2-300nm-nél nagyobb területű kertek zöldjének karbantartására.

A 70 literes gyűjtőkosárral rendelkezőek azonban összsúly terén is hangsúlyosabbak, kiváltképp, amikor megtelik a már levágott fűvel a tartályuk.

Gondoljon az összsúlyra, mert valakinek meg is kell majd mozdítania a gépet

Míg a könnyű szerkezetes, műanyag kb. 7 kg-os kompakt elektromos fűnyírók a kis kerti könnyűsúlyúak táborát erősítik, a 14-17 kilogrammosok az átlag keménymagot képviselik.

A 25-40 kg feletti benzinesek már egyértelműen a nehézsúlyú kategóriába tartoznak, azonban ezek az önjárók már könnyedén veszik az 1500 nm feletti kihívásokat is.

A legegyszerűbb persze az, ha körbenéz az Emaki.hu fűnyíró kínálatában és meg fogja találni az Önnek ideális benzines vagy elektromos fűnyírót!

Milyen a fűnyíró javasolt felhasználása?

Ház körüli munkákra lett tervezve? Kisebb telkekre ajánlott? A gyártók nem szokták szépítgetni vagy elhazudni a valóságot (túlságosan), így ha azt írják egy fűnyíróról, hogy ház körüli munkákra tervezték, akkor ne azzal tervezze lenyírni a szomszéd két hektáros legelőjét!

Ha viszont túlságosan erős fűnyírót vásárolna, számítson rá, hogy a zajterhelés is nagyobb lesz. Tény, hogy néha jól esik a szombat hajnalt flexeléssel köszöntő és az estét lakodalmas diszkóval záró szomszédokat bosszantani, ám talán mégse egy parkgondozáshoz tervezett erőgéppel akarjuk a telek gyepét karban tartani, mert csak magunkkal szúrunk ki.

Vigyázz, kész, rajt! Avagy: vág, gyűjt, mulcsoz!

A fentebb említetteken túl, talán a funkciók azok, amelyek a legtöbbet nyomhatnak a latban akkor, ha fűnyírót választunk. Egy kis vidéki kerthez tényleg nem sok minden kell azon túl, hogy a fűnyíró stabilan és egyenletesen nyírja le a füvet, de egy komolyabb, épített kertnél, nagyobb teleknél már azért elkél néhány plusz lehetőség.

A 220V-os hálózati áramról működő HECHT 1846 egy igen közkedvelt elektromos fűnyíró, jó felszereltségének köszönhetően nem csak az egyszerű fűnyírási-vágási funkcióra képes, gyűjtési kapacitása is méretes ráadásul még mulcsozásra is felhasználható.

Mégis mi az, ami eldöntheti a kérdést, hogy benzines vagy elektromos fűnyírót vegyünk?

Egy érme feldobása sokat segíthet a megoldásban, azonban, ha mégis a józan paraszti eszére hallgatna, vegye figyelembe, hogy az elektromos fűnyírók egy nagy hátránnyal indulnak a versenyben, kiváltképp, ha Ön úgy érzi, hogy az elektromos vezeték korlátozná a munkájában.

Ugyanis még a legnagyobb munka közben is fél szemmel ügyelni kell az elektromos fűnyírók esetében a vezeték helyzetére.

Ezt a lépéshátrányt azonban kiválóan ellensúlyozza az a tény, hogy szinte alig igényel karbantartást szemben a benzinmotoros fűnyírókkal, így a hosszú távú üzemeltetése lényegesen költséghatékonyabb.

Bármelyik mellett is dönt végül, a lény, hogy élvezze a lenyűgöző vezetési élményt új dinamikus benzines vagy elektromos fűnyírója kormánya mögött! Keresse kihagyhatatlan ajánlatainkat!