emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Teleszkópos ágvágó olló – Kiknek és milyen célra ajánlott?

A teleszkópos ágvágó olló minden kertben jól jön, ahol túl magasra nőttek a fák és a bokrok. Persze a „túl magas” relatív, ezért mindenkire magára bízzuk, hogy eldöntse, mennyire szeret létrázni meg lábujjhegyen pipiskedve nyújtózni, hogy elérje a távoli ágakat is a metszés idején.

A cikkünkben ezért egyfelől bemutatjuk a teleszkópos ágvágó olló működését, majd hasznos tippekat adunk a teleszkópos metszőollók használatához.

Mi az a teleszkópos ágvágó olló?

A teleszkópos metszőollókat nem a kerti törpék részére fejlesztették ki, bár tény, hogy egy-egy teleszkópos ágvágót még ők is igen praktikusnak találhatnának.

A hosszabbítható szárral rendelkező ágvágó ollókat kertészetek, faiskolák számára tervezték, de mindenkinek ajánljuk, akinek fákat, bokrokat és más, nálánál magasabb növésű növényeket kell megmetszenie.

Próbálta már egy-egy magasabb növésű fa nehezen hozzáférhető gallyait levágni létra nélkül? Ha igen, akkor tudja jól: cirkuszi akrobata szintű mászótudomány vagy épp megfelelő szerszám nélkül ez a művelet egyszerűen kivitelezhetetlen.

Ugyan senkit sem tudunk megtanítani úgy közlekedni az ágak között, mint Tarzan, de tudunk egy kiváló eszközt a magasban kivitelezendő metszési műveletekhez: a teleszkópos nyelű, vagy más néven magassági ágvágót.

A kiváló minőségű, éles pengékkel felszerelt magassági ágvágók valamint teleszkópos ágvágó ollók célja, hogy megakadályozva a famászásból esetlegesen eredő kar, láb vagy gerincsérüléseket kényelmes, biztonságos módot biztosítsanak a távolabbi metszések elvégzésére létra nélkül. Az állítható teleszkópos nyél ráadásul a magas ágak eléréséhez kihúzható, majd a könnyű tárolás érdekében össze is húzható.

Egy teleszkópos ágvágóval könnyedén formázhatók és karbantarthatók a növények

A teleszkópos metszőollók és ágvágók a metszési feladatok széles skáláját képesek ellátni, a növények egészségének megvédése érdekében történő elhalt vagy benőtt ágak eltávolításától kezdve azok igény szerinti formázásáig.

Egyaránt hasznosak akkor is, ha a gyümölcsfákat kell visszavágni és akkor is, ha a rakoncátlanul burjánzó bokrokat, sövényeket kell megregulázni, sőt, még a virágágyások futónövényeinek időnkénti visszametszésére is alkalmasak.

Akár hivatásos kertészek számára, akár egyszerűen csak azoknak, akik szeretnek a kertben dolgozni, jól jöhet a könnyen kezelhető teleszkópos metszőolló, hiszen hatékonyan segíthet nem csak a növények egészségének megvédésében, de abban is, hogy azok a lehető legjobban nézzenek ki. Vagyis lehetőleg jobban, mint a szomszédé.

Mik a teleszkópos metszőolló főbb előnyei?

A könnyen hordozható egy vagy kétkezes teleszkópos metszőollóval olyan helyek is kényelmesen elérhetők, amelyet egyébként csak igen nehezen és/vagy csak létráról tudnánk megközelíteni.

Használatának előnyei azonban nem merülnek ki ennyiben.

Miért érdemes teleszkópos metszőollót használni? Például:

  • A viszonylagos kényelem és a lényegesen könnyebb kerti munkavégzés miatt.
  • Azért, mert a teleszkópos nyelű ágvágók bárhol és bármikor használhatók és bárhová könnyedén magunkkal vihetők, ahol aktuálisan metszenünk kell.
  • Ha szeretjük a biztonságos kerti szerszámokat, eszközöket, hiszen a teleszkópos metszőollók éles, kiváló minőségű pengékkel és többnyire csúszásmentes markolattal vannak felszerelve így precíz vágásokat tesznek lehetővé, mégis a teleszkópos nyélnek köszönhetően az ujjainktól biztonságos távolságban használhatók.
  • Mert az éles pengék pontos vágásokat és azáltal magas fokú precizitást tesznek lehetővé, így könnyedén szükség és kedvünk szerint formázhatók, metszhetők a növények.
  • Azért is, mert a teleszkópos metszőolló vagy ágvágó számos metszési feladat során hatékonyan használható, csak ügyeljünk arra, hogy az egyes ágvágók csak a leírásukban feltüntetett, adott átmérőjű ágvastagságig képesek megbirkózni a kitűzött feladattal.

A teleszkópos karos metszőollók rendeltetésszerű használat mellett igen hosszú élettartammal rendelkeznek, ugyanis az időjárás viszontagságainak ellenálló, kiváló minőségű anyagokból készülnek, és úgy tervezték őket, hogy azok gyakori használat mellett is éveken át megállják a helyüket.

A teleszkópos metszőolló azonban csak akkor lehet igazán segítségünkre, ha rendelkezünk némi kertészeti előképzettséggel, vagy legalábbis ismerjük a metszés „tudományának” alapjait.

A teleszkópos ágvágóval történő, megfelelő metszés ebben az esetben segít:

  • hatékonyan eltávolítani az elhalt vagy beteg ágakat,
  • ösztönözni az új sarjak növekedését,
  • elérni a gyümölcsfán az optimális terméshozamot vagy épp
  • segíthet megőrizni a növények általános jó állapotát és
  • évről-évre megfelelően támogatni azok egészséges fejlődését.

A hosszabbítható, teleszkópos szárral rendelkező ágvágókat és metszőollókat tehát nem csak kifejezetten szakembereknek, hanem mindenkinek ajánljuk, akinek kisebb-nagyobb kertje, több vegetációs szintű zöldtetője vagy épp fákkal ültetett terasza van, és akinek így magasabb fák, égbe nyúló bokrok és egyéb, felfuttatott növények hajtásait, ágait kell elérnie, akár létra nélkül.