emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Gyepszellőztetés tavasszal: milyen eszközöket használjunk?

Sokan szembesülnek tavaszról tavaszra azzal a lehangoló ténnyel, hogy az alapos gyeptrágyázás, az egész évi rendszeres locsolás és gondos fűnyírózás ellenére is a várva várt szépséges, dúsan burjánzó gyep ismételten csak halvány árnyéka önmagának.

De mi az, amitől idén végre valóban egészséges és dús lehetne a gyep?

Nos, a megoldásban nincs semmi ördöngösség, mi több, igen egyszerű és kézenfekvő: a válasz ugyanis a gyepszellőztetés.

Mindazok számára, akik még csak most ismerkednek a kertészet rejtelmeivel, vagy azt fontolgatják, hogy tényleg ideje kertes házba költözni, elég furán hangozhat, hogy szellőztetni kell a gyepet. Hiszen, hacsak nem tartja valaki búra alatt, a gyep aztán tényleg egész évben friss levegőn van.

A gyep szellőztetése természetesen mást jelent: azt, hogy a gyepet megszabadítjuk minden olyan szerves és szervetlen hulladéktól, ami elzárja a friss levegőtől a talaját.

Mikor érdemes elvégezni a gyep szellőztetését?

A mielőbbi látható eredmény érdekében érdemes még kora tavasszal, az első alapos fűnyírást követően egy vagy két alkalommal alapos gyepszellőztetést végezni.

A gyep levegőztetésével megfelelően mentesíthető a fáradt gyep a rárakódott őszi falevelektől, egyéb növénytörekektől, valamint a tél során elhalt vagy meggyengült fűszálak összeállt szövedékétől.

A kora tavaszi mellett egy késő őszi gyepszellőztetés is javasolt lehet, ha mulcsozó fűnyírót szoktunk használni

Az utolsó fűnyírás után talajon hagyott fűtöredékektől még a tél beállta előtt meg kívánjuk tisztítani a gyepközöket. Az elhanyagolt gyep szálai között ugyanis ezekből akár 1 centiméternél is vastagabb fényzáró filcréteg képződhet, amely amellett, hogy kedvez a gyepet megfojtó moha elterjedésének, akár 20 liter / nm öntözővizet is megköthet alkalmanként.

A filcréteg amellett, hogy kedvez a moha növekedésének valamint a rothadó közeg kialakulásának, ugyanakkor a fény és vízhiányban szenvedő gyep vírus- és gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét is erősen lecsökkenti.

A nagymértékben elfilcesedett gyepen érdemes a szellőztetést akár több alkalommal is elvégezni a tavaszi fűnyírásokat követően. Itt szintén azokhoz szólunk, akik még nem mondhatják magukat egy tenyérnyinél nagyobb, több száz négyzetméteres kert birtokosának.

A fűnyírás nem olyan, mint a húsvét, hogy évente egyszer emberesen végigcsináljuk, aztán másnap kipihenjük a fáradalmakat! Úgyhogy igencsak érdemes beszerezni megfelelő gyepszellőztető gépet az Emaki.hu webáruházból!

Hogyan szabadíthatjuk meg a gyepet hatékonyan a szár tövénél felhalmozódott téli filctől?

Bár a sufniban ott porosodó régi, ám mégis bevált szerszámként számon tartott lombseprű is használható a gyep szálai között megragadt levéltörekek és fűfilc eltávolításához, azonban aki valaha is használt lombseprűt tudja, hogy a lombseprűzés igen fáradtságos munka.

Igazság szerint a fém vagy műanyag fogú lombseprű arra való, amit a neve is sejtet: az ősz folyamán lehullott levelek összekapirgálására.

A WOLF-Garten multi-star UR-M3 roller gyeplazító ingamechanikás (mozgó-billegő) gyepszellőztető kései azonban – szemben az egyszerű, kézi, kapargatós lombseprűkkel – amellett, hogy képesek könnyedén és kíméletesen megtisztítani a gyepet a mohától és a filcesedéstől, a gyepszellőztetés egyébként idő- és erőigényes folyamatát is kevésbé fárasztó műveletté tudják varázsolni.

A varázslat nemes egyszerűséggel a kerekeiben rejlik: ez az eszköz kétoldali vezető-kerekkel lett ellátva, így akár egy nagyobb gyerek számára is könnyedén oda-vissza tologatható.

A gyep szellőztetése segíti a növény számára a megfelelő mértékű víz- és tápanyagfelvételt

A gyepszellőztető roller forgó késeivel eltávolítja a földfelszín felett felhalmozódott gyepfilc réteget, így segítve elő a növény számára a megfelelő mértékű víz- és tápanyagfelvételt, ami ennek következtében szinte fellélegzik és a tavaszi növekedési időszak során sűrűbbé, egészségesebbé, dúsabbá válik.

A Gardena ES500 egy olyan elektromos gyepszellőztető önjáró, amit még tologatnia sem szükséges, legfeljebb csak irányban tartani. A legszebb az egészben, hogy amíg ez a könnyű és praktikus kis szerkezet 30 cm széles sávban teszi a dolgát, kellemes 500 Watt teljesítménnyel zümmög finoman a szomszéd orra alá.

Persze, ha nem akarjuk a szomszédokat bosszantani, akár választhatjuk a kézi gereblyézéses-talajlazításos módszert is, de aki már ébredt szombat reggel a flex varázslatos hangjára, aligha fogja úgy érezni, hogy némi halk motorhang bárki lelki nyugalmát megzavarná.

A gyepszellőztetés mellett érdemes tavasszal gyeplazítást is végezni

A gyepszellőztetés azonban önmagában sokszor még a legalaposabb munka mellett sem mindig elegendő. Amennyiben a fű közötti filcesedés erőteljesen jelentkezik és a moha is megtelepedett, érdemes a gyepszellőztetés mellett gyeplazítást is alkalmazni.

A gyep lazításához olyan speciális gyeplazító gépet érdemes használni, amelyiknek kései állítható a lazítási mélységgel el tudják végezni azokat a földfelszín alatti munkálatokat is, amelyek nélkül a gyep elsatnyulhat, kiritkulhat vagy akár meg is betegedhet.