emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Mitől függ a kapálógép fogyasztása?

A kapálógépek értékes időt takarítanak meg számunkra ugyanakkor nagyban megkönnyítik a dolgunkat a kerti munkálatok során.

Ez pedig a kis kerti robi-kapától a nagyobb teljesítményű rotációskapákon, elektromos kapálógépeken át az utánfutó vontatásra is alkalmas, masszív kapálógépekig mindegyik kapálógépre egyaránt igaz.

Persze akadnak egyéb elvárásaink is jócskán ezekkel a praktikus kerti eszközökkel szemben; legyenek könnyen irányíthatóak és egyszerűen, kényelmesen kezelhetőek. Az sem árt, ha biztonságos a kivitelük és keveset fogyasztanak.

Azonban míg az előbbiekről szinte első ránézésre – de legkésőbb az első használatot követően – meggyőződhetünk, az utóbbiról, mármint a fogyasztásról csak akkor lesz biztos képünk, ha már pár hónapnyi kerti munkát letudtunk az újonnan vásárolt kapálógépünkkel.

A rotakapa leadott teljesítménye nagyban meghatározza a felhasználási lehetőségeit

A rotakapa ilyen szempontból pont úgy viselkedik, mint egy autó: a motor teljesítménye eleve meghatározza, hogy városi kisautó lesz, külföldi utakat is bevállalhatunk vele kiépített utakon, vagy eső után is felvisz minket a harminc fokos domboldalon.

A könnyű szerkezetű elektromos és kisebb, pár lóerős kompakt kapálógépek

A kisebb munkaszélességű, könnyű szerkezetű, kompakt kapálógépek vagy rotakapák kifejezetten a kisebb valamint közepes alapterületű kertek, üvegházak laza talajbéli munkálataihoz lettek kifejlesztve.

Keskeny sorok közötti talajművelésre, a talaj felső rétegeinek lazítására, a gyomok fellazítására, szecskák bedolgozására, vetés előtti talaj kezelésére, finommorzsolására.

Ezek a 3-4 kapatagos és átlag 4LE kis rotációs kapagépek azonban nem rendelkeznek olyan erővel, amely lehetővé tenné számunkra, hogy mindenféle típusú talajt megműveljünk velük, mi több, a nagyobb kertek rendezésére sem igazán alkalmasak. Oda már nagyobb teljesítményre van szükség.

A nagyobb motortérfogatú vagy nagyobb teljesítményű, robosztus konstrukciójú kapálógépek

A nagyobb munkaterületekhez illetőleg az agyagos vagy kemény, kötött talaj mélyebb rétegeinek lazítására, a tőzeg vagy trágya acélkéses, tárcsás bedolgozására már inkább a 6-8 kapatagos, legalább 8LE leadására képes gépek között érdemes keresgélni.

Nagy területek talajmunkálataihoz olyan kapagépekben is gondolkodhatunk, ami ipari kapamotorral vannak szerelve és láncos meghajtással, ezeken ugyanis előre-hátramenet is található már és bővítő csatlakoztatásával akár kistraktorként is funkcionálhatnak.

Mitől függ a kapálógépek fogyasztása?

A munka mennyiségén és mélységén túl a talaj minősége az, ami leginkább meghatározza gépünk fogyasztását. Sok gépnél – márkától függetlenül – egy plusz, első segédkerék alkalmazásával támogatják a kapálógép könnyebb mozgathatóságát és a nagyobb teljesítmény leadását.

A talajmunkálatokhoz ugyanis nehéz terepen a szokásosnál nagyobb teljesítményre van szükség, mint egy laza vagy csak közepesen kötött talaj esetében ez pedig kihatással van a fogyasztásra legyen szó akár benzines, benzinmotoros, vagy elektromos üzemű kapálógépekről.

Az erősebb, nagyobb motortérfogatú, akár 6-7.5 Lóerős kapálógépek fogyasztása méretükkel és teljesítményükkel arányosan lényegesen is nagyobb lehet, mint a talajfelszín 10-20 centiméteres felső rétegeinek átmozgatására szolgáló társaiké.

Ezek a monstrumok azonban már képesek 30-40 centiméteres munkamélységben és akár 50-100 centiméteres munkaszélességben is stabilan és jól kezelhetően dolgozni.

Akad köztük ráadásul már olyan kivitel is, ami némi anyagi ráfordítással, akár utánfutós kerti traktorrá is átalakítható. Így a vontatmány (és esetleges rakománya) súlyától függően további fogyasztásnövekedésre számíthat az, aki ilyen kapálógép mellett dönt vásárláskor.

Az alapján érdemes kapálógépet választani, hogy milyen munkálatokra szánjuk

Az elektromos kerti kapálógépek felvett teljesítménye átlag 750W-2200W között alakul, ami lényegesen kevesebb, mint benzinmotoros táraiké.

Ezek a gépek teszik ki többnyire a kisebb munkamélységű, keskeny munkaszélességű és alacsony kapatag számú elektromos talajlazító kapák kínálatának javát.

Ez azért van így, mert az erős középkategóriájú kapálógépek tökéletesen képesek ellátni akár a nagyobb háztáji telekkel kapcsolatos talajmunkálatokat is ráadásul igen átlagosnak mondható fogyasztás mellett.

Milyen munkákra megfelelőek a nagy teljesítményű kapálógépek?

Ideálisak az egész éves talajmunkálatok elvégzéséhez: a laza, homokos, vagy középkötött, esetleg enyhén agyagos talaj lazításához, vetés előkészítéséhez, illetőleg a rögök eldolgozásához és a termelődő komposzt, trágya vagy tőzeg földbejuttatásához egyaránt.

Érdemes tehát átgondolni annak, aki még kapálógép vásárlás előtt ál, hogy valóban egy profi felhasználásra szánt, nagyteljesítményű (és ekképp egyben nagyfogyasztású), robosztus kapálógépre van szükség azokhoz a munkálatokhoz, amikre szánja?

Vagy egy kevesebb fogyasztási mutatókat produkáló, de szintén igen hatékony kisebb kategóriájú kapálógép is elég tervezett kerti munkálatai elvégzéséhez?