emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

Mire jó a sportkamera és miben tud többet, mint egy hagyományos?

 

A sportkamera, akciókamera ötlete egyidős a filmezéssel, ám a technológia legalább száz évig nem tette lehetővé, hogy bárki beszerezhessen egyet.

Az (extrém) sportok szerelmesei mindig is imádták megörökíteni a gyakorta tényleg életveszélyes akcióikat, vagy egyszerűen kedvcsinálót akartak nyújtani azoknak, akik még csak gondolkodnak a siklóernyőzésen, a downhillezésen vagy a raftingoláson.

Ám az akciókamerákat azok is kedvelik, akik egyszerűen csak sportolnak, vagy kirándulnak és szeretnek minőségi videofelvételeket készíteni – akár még a kedvenc kutyájuk szemszögéből is.

Miben más egy sportkamera?

Manapság, amikor még egy átlagos supershop polcán és szinte minden elektronikai és sportfelszerelést árusító webshopban találunk sportkamerákat, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ténylegesen mire is jók, illetve miért nem elég egy kézikamera vagy a mobil kamerája?

Kezdjük azzal, hogy miért is nevezzük sportkamerának vagy akciókamerának ezeket a készülékeket: a sportkamera elsősorban a stabilitás és ellenállóképesség terén különbözik egy hagyományos kamerától.

A sportkamerák általános jellemzői

Ha jobban belemegyünk a részletekbe, elég sok eltérést találunk az akciókamerák és a hagyományos változataik között. Egy hétköznapi kézikamerát arra terveztek, hogy átlagos, száraz viszonyok között bármi jelentősebb rázkódás és fizikai behatás nélkül, a lehető legjobb kép- és hangminőséggel vegyék fel az eseményeket.

A sport/akciókamerákat ezzel szemben meg a szó szerint rázós helyzetekre, gyakran extrém körülmények közé tervezik. A jellemzők nagyjából azonosak a különböző márkák kamerái esetében.

Kéz nélküli használatra tervezve

Az akciókamerát fogod, rögzíted valahova, és otthagyod: a sisakodon, az autód külsején, a válladon, a kutyádon, stb. A legtöbb hagyományos videokamera ezzel szemben aktív emberi közreműködést igényel.

Egy sportkamera könnyen kezelhető

Feltételezhető, hogy a legtöbb akció kamerát a saját tevékenységeiket rögzítő embereknek adják el, nem pedig hivatásos videósoknak. Emellett az is szinte biztos, hogy aki sportkamerát vásárol, az a legkevésbé azzal akar bajlódni, hogy beállítsa az élességet vagy az ISO értéket.

Ezért a legtöbb akciókamerát az „állítsd be és felejtsd el” használati módra tervezték.

Az akciókamera kicsi, sőt apró és könnyű

Az olyan sportkamerák, mint például LAMAX X3.1, elég kicsik ahhoz, hogy viselésükkor ne legyenek feltűnőek, és elég könnyűek ahhoz, hogy szinte bármin hordhatók legyenek. A kompakt méret eleve korlátozza a felhasználói vezérlést, még akkor is, ha a kamerát kézzel akarja működtetni, és általában egy nagyon kicsi memóriakártyára (például MicroSD-t) történik a rögzítés.

Ez jelentős előnyökkel bír – ugyanakkor hátránnyal is, mert a képminőség részben a kártya írási sebességének függvénye.

A legtöbb akció kamera önmagában vízálló, vagy kisméretű védőházzal rendelkezik, amely lehetővé teszi a víz alatti korlátozott felhasználást is. Ez természetesen védelmet nyújt a víz feletti természeti behatások (köd, pára, eső) ellen is.

A sportkamerák fix fókusztávolságú, nagylátószögű lencsével bírnak

Az akciókamerák objektívje valóban széles látószögű, gyakran 140, 160, sőt 170 fokban képesek rögzíteni a látképet.

Vannak olyan változatok is, amelyek a szükségesnél nagyobb érzékelőt használnak, ami a beavatkozás-mentes működéssel együtt jobb eredményt ad, mert a széles látószögű objektív nagyobb mélységélességű, ezért nincs szükség pontos fókuszra. Mivel jelenetet rögzít, nem pedig témát, általában szükségtelen a közeli fókusz.

A sportkamerák jellemzően nem túl drágák

Az akciókamerák ára általában kifejezetten alacsonynak mondható. Például egy combosabb LAMAX X7.1 sportkamera a tizedébe (se) kerül egy tükörreflexes profi kamerának, ahol csak a váz negyedmillió forintnál kezdődik, és egy használható objektív készlettel már inkább félmillió forint.

Távoli vezérlés és streamelés

Elég gyakori, hogy az akciókameráknál van valamilyen vezérlőegység, amely lehetővé teszi a szinkronizálást a különböző kamerák között.

Emellett a profibb sportkameráknál lehetőség van a távoli vezérlésre a drónokhoz hasonlóan, illetve akár a vezeték nélküli megtekintésre is, például okostelefonon keresztül.

Mire jó egy akciókamera?

Ahogy említettük, egy sportkamera elsősorban az extrém körülmények közötti videózásra lett kitalálva, ahol gyakorta nincs lehetőség arra, hogy menet közben bíbelődjünk a beállításokkal.

Egy 4K-s LAMAX X10.1-gyel pedig szinte élethű felvételeket készíthetünk, miközben száguldunk le a hegyről, vagy éppen a veszettül hullámzó víz felszínén próbálunk maradni a csónakunkkal. Márpedig egy akciókamera egyik legfőbb célja, hogy a videót megtekintő nézők teljesen bele tudják élni magukat annak a helyébe, aki a felvételt készítette!

Mivel az akciókamerákat kifejezetten ilyen felhasználásra tervezték, érthető, hogy az egyik legelterjedtebb eset az, amikor a sportkamerát sisakra rögzítjük, és úgy vesszük fel az eseményeket, ahogy mi magunk látjuk.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fejen rögzített kamera kevésbé stabil képet ad, ezért ha profibb felvételt akarunk, érdemes a ruházatunkon megfelelő helyre rögzíteni a sportkamerát, például tépőzáras rögzítésű vállhevederrel.