emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

Milyen powerbankot vegyek?

A mobilunk biztonságot ad. Akár az utcán sétálunk éjszaka, akár kocsiban ülünk, jó érzés tudni, hogy a telefonunkhoz bármikor nyúlhatunk, és ha szükséges, segítségért is fordulhatunk.

De ez a biztonságérzet meginoghat, amint eszünkbe jut, hogy okostelefonunk bármikor lemerülhet és a hálózati töltőnk sincs épp nálunk.

Egy megfelelő powerbank, vagy más néven külső akkumulátor birtoklása és magunkkal hordása ilyen esetekben segítség, sőt; akár életmentő lehet. Nem véletlenül nevezik vésztöltőnek is.

Nehéz viszont eldönteni, milyen powerbankot válasszunk a piacon lévő hatalmas kínálatból. Mert nem mind ugyanazt tudja, még ha külsőre sokszor teljesen egyformának tűnnek is.

Amikor powerbank vásárlásra adja a fejét, érdemes átgondolnia saját szempontjait

Ehhez ajánljuk az alábbiak számbavételét:

  1. milyen eszközöket – okostelefont, tabletet, IPhone-t stb. – szeretne vele tölteni, és ezek az eszközök milyen erősségű akkumulátorral bírnak.
  2. Ön használná csak, vagy megosztaná egyazon időben mással is a powerbankot? Ekkor ugyanis nem elég az egyetlen USB kimenettel rendelkező külső akkumulátor, legalább kettővel kell rendelkeznie. A dupla portos powerbankok nemcsak azért hasznosak, mert egyszerre többen is használhatják őket, hanem mert gyorsabb töltést tudnak biztosítani az egy kimeneti USB-vel rendelkező társaiknál, így akár nagyobb teljesítményű eszközöket, tableteket is tölthetünk velük.
  3. SOS fel szeretné tölteni mobilját, egyéb eszközét, vagy ráér vele órákat várni? Ha sürgeti az idő, jó szolgálatot tehet egy gyorstöltést nyújtó külső akksi, valamint az előbb említett dupla portos powerbankek (akár egy eszköz esetén is).
  4. Mekkora a powerbank mérete:  ezt a paramétert tekintve nincsenek nagy eltérések a piacon, legtöbbjük akkora, mint egy átlagos okostelefon, súlyuk pedig 200-500 gramm között mozog.
  5. Mennyi a powerbank ára: már pár ezer Forinttól elérhetőek, nyilván fontos megvizsgálni, milyen kapacitással, kimeneti feszültséggel, egyéb paraméterekkel rendelkeznek, hogy biztosan megfeleljenek céljainak.

A kapacitás a powerbank egyik legfontosabb mutatószáma

A powerbank teljesítményének egyik legfontosabb mutatója a kapacitása, melyet mAh-ban, vagyis milliamperórában fejeznek ki. Ez az érték jelöli a tárolt elektromos töltés mennyiségét.

De mit is jelentenek a milliamperórában kifejezett számok?

  • 5000 mAh-ig: kisebb powerbankek, melyekkel egyszer tud feltölteni egyetlen eszközt, jellemzően okostelefont. Hasznosak lehetnek akkor, ha tudjuk, hogy hamarosan olyan helyre jutunk, ahol van hálózati töltésre lehetőség, a powerbank viszont addig is biztosítja, hogy használni tudjuk okos
  • 6000 – 9000 mAh: átlagosan kétszer képesek feltölteni egy okostelefont.
  • 10000 – 14000 mAh: rövidebb kirándulások, utazások során jó hasznát vehetjük, átlagosan háromszor tudnak feltölteni egy okostelefont.
  • 15000 – 19000 mAh: akár 5 teljes töltéshez is elegendőek.
  • 20000 – 29000 mAh: hosszabb utazáshoz remek szolgálatot tehetnek több ember számára is, hiszen átlagosan 8 teljes töltést tudnak biztosítani.
  • 30000 mAh felett: több mint 10-szer képesek feltölteni egy okostelefont.

Léteznek már úgynevezett napelemes külső akkumulátorok is, melyek ideálisak természetben tett sétákhoz, kirándulásokhoz, ugyanis energiájukat a Napból gyűjtik, ezáltal töltve fel saját magukat. Ha sokáig nem jutunk hálózati töltéshez, velük is tervezhetünk.

A kimeneti feszültség a kapacitás mellett a második tényező, ami alapján dönteni érdemes

A kapacitás nem elég mutató egy megfelelő powerbank kiválasztásához, legalább ilyen fontos a kimeneti feszültség, ami soha ne legyen alacsonyabb a töltött eszközénél, ez esetben ugyanis töltés helyett inkább lemerítjük az akkut.

A kimeneti feszültséget a powerbankon Voltban adják meg, jó, ha ez az érték legalább 5V, mivel az USB szabvány tápfeszültsége is 5V.

Ha többen használják egyszerre a powerbankot

Ilyen esetben célszerű legalább két kimeneti USB porttal rendelkező powerbankot választani. Ezek a dupla portos külső akkumulátorok gyorsabb töltést biztosíthatnak az egy kimeneti porttal rendelkező társaiknál.

Ugyanis a második port 2-2.1. Amper töltési értéket is le tud adni, így gyorsabban lehet velük tölteni nagyobb kapacitású eszközöket is amellett, hogy egyszerre két eszközt csatlakoztathatunk rájuk.

Nem mindegy, milyen a powerbank akkumulátorának típusa. Lényeges, hogy lítiumos legyen, az ettől eltérő típusok ugyanis kevesebb energiát tudnak tárolni, könnyebben melegednek és nehezebbek, nagyobbak lítiumos társaiknál.

Hasznos kiegészítőkhöz is hozzájuthatunk egy powerbank megvásárlásával

Sok esetben a gyártók ezeket már ajándékba adják. Töltőkábel, hordozótáska és akár dokkoló is járhat külső akkumulátora mellé, érdemes tehát körbenézni az Emaki.hu powerbank kínálatában!

Összefoglalva, ha gyakrabban utazik és nemcsak mobiltelefont, hanem tabletet, iPad-ot, nagyobb teljesítményű eszközöket is magával szokott vinni, mindenképp nagyobb kapacitású vésztöltőt válasszon.

Amennyiben csak rövidebb időket tölt úton, és a powerbank főleg ahhoz kell, hogy pár órán keresztül kisegítse, míg hálózati töltőhöz jut, megfelelőek lehetnek a kisebb kapacitással bíró eszközök is.

Bármelyiket is választja, soha ne merítse le teljesen a powerbankjét, de ne is töltse túl. Az ideális töltöttség valahol 20 és 90 % között mozog, így biztosíthatja külső akkumulátora hosszabb élettartamát.