emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Milyen márkájú láncfűrészt vegyek?

A láncfűrészek piacán az európai, az amerikai és az ázsiai gyártók egyaránt rendkívül széles termékkínálattal vannak jelen ma már. A választás tehát egyértelműen nem könnyű, ha a megfelelő láncfűrész kiválasztásáról van szó.

Abban a szakemberek többsége egyetért, hogy amennyiben tartós használatra keresünk olyan megbízható láncfűrészt, amely nem csak sokoldalú, de a használata kellően biztonságos is, akkor a nagyobb nevektől érdemes minőségi terméket választani.

A hazai piacon három nagy láncfűrész márka dominál

Az egyik legnagyobb és legismertebb láncfűrész gyártó cég, amelyik nagy valószínűséggel elsőként jut eszünkbe, ha vásárláson törjük a fejünket, a Stihl.

A második legismertebb, említésre kerülő márka szinte bizonyosan a svéd Husqvarna lesz, a harmadik pedig a Hecht, hiszen a hazai piacon jól láthatóan ez a három nagy márka dominál.

A Stihl már közel egy évszázada állít elő benzines fűrészipari és erdészeti berendezéseket, kertápolási termékeket. Mind hobbi, mind félprofi és profi kategóriában magas színvonalú, megbízható és kiváló minőségű láncfűrészek kerülnek ki gyártósoraikról.

A Husqvarna szintén „nagy öreg”, ha kerti szerszámokról van szó, hiszen több, mint 300 éve állítanak elő különböző háztartási eszközöket, kisgépeket.

Az olyan láncfűrész piaci innovációk terén is élen járnak, mint a jobb manőverezhetőséget biztosító, keskeny szerszámtest, a hatékony rezgéscsillapítás, az elektronikus gyújtásrendszer, a lánc kenése működés közben vagy épp a vészfékezési rendszer.

Versenyképes vetélytárs a Makita

Közvetlen mögöttük harmadikként, illetőleg már jobban megállja a helyét, ha azt mondjuk, hogy mellettük a Makita próbál teret nyerni a termékeinek, egyre nagyobb sikerrel, amióta felvásárolta a Dolmart.

A Makita termékeinek az átlag árfekvése alacsonyabb, mint piacvezető versenytársaié, de nem csak az árával próbál versenyezni a régi nagyokkal, hanem az alapárban lévő extrákkal is, továbbá azzal, hogy a tapasztalatok szerint láncfűrészeik élettartama a 10 évet is eléri vagy akár meg is haladja és pár alkatrész cseréjét követően zavartalanul működik tovább.

Érdemes vajon csak a márka alapján dönteni?

A fentieken túl akadnak még olyan közismert márkák, mint például a HECHT, az Einhell, az Emak, a Scheppach (Woodster), a Riwall, az Al-co vagy épp a Black&Decker, amelyeknek egyes termékei egyaránt megfelelhetnek mind a céljainknak, mind az elvárásainknak és nem utolsó sorban még a pénztárcánknak is. Érdemes tehát legelőször azt letisztázni, hogy milyen célra szeretnénk láncfűrészt vásárolni.

Ugyanolyan márkájú láncfűrészt válasszunk-e hobbi, félprofi (farmer) vagy profi felhasználásra?

Azok számára, akiknek a márkahűség fontosabb szempont, mint a cél, ami miatt a láncfűrészre szükségük van, egyértelműen igen a válasz.

Azok azonban, akik nem egy konkrét márkájú láncfűrészt akarnak venni, hanem kifejezetten csak háztartási és hobbi célra keresnek láncfűrészt vagy kizárólag nagyobb kihívásokra, valószínűleg a képességek szerint választanak maguknak láncfűrészt, nem pedig márkanév alapján.

Más felhasználási és elvárási kategóriába esik ugyanis az, ha a láncfűrészt évi pár alkalomnál többször és nagyobb kihívást jelentő vágásokra szeretnénk felhasználni, például nagyobb fák kivágásához, rönkvágáshoz, erdészetekbe fakitermeléshez, vagy építkezésekre.

Míg az előbbire az MTD ECS 1800/35 elektromos láncfűrész is alkalmas lehet, addig az utóbbi elvárásoknak, egy olyan magas vágási hatékonysággal rendelkező, nagyobb kihívásokra tervezett láncfűrész felel meg, mint a Hecht 958 professzionális benzinmotoros láncfűrész.

Kiknek ajánljuk a hobbi kategória?

A hobbi kategóriába sorolt láncfűrészek márkától függetlenül kizárólag a házkörüli vágásokra (tűzifa összevágására, hobby kerti gallyazós kismunkákra), valamint heti nagyjából 15-20 óra terhelésre lettek kialakítva.

Ezek azok a láncfűrészek, amelyek több, a laikus felhasználót segítő extrákkal vannak ellátva, olyannal, mint például az Easy Start funkciója, vagy mint az egyszerűbb, szerszámmentes vezető és lánc csere lehetősége.

Milyen láncfűrészt válasszanak a szakemberek?

Azok számára, akik nem fő foglalkozásukhoz keresnek célszerszámot, hanem többszöri, rendszeres vágásokhoz, például asztalos munkák mellé vagy gyümölcsösbeli munkákhoz, már érdemes kifejezetten az elvégzendő feladatra szabottan választani láncfűrészt, annak teljesítménye, láncvezetőjének hossza, esetleg súlya alapján.

A profi gépeket keresők általában egyértelműen tudják, hogy mit akarnak. Nagy teljesítményt, szerkezetileg az adott célra fejlesztett eszközt, mint például a fakitermelésre, döntésre kiválóan alkalmas, hosszú vezetővel ellátott Al-ko BKS 2625T benzinmotoros láncfűrészt, vagy az egész napos tereptisztításra tökéletesen megfelelő, könnyebb kiszerelésű és rövidebb vezetőjű Riwall PRO RPCS 6250-t.

Bármelyik neves márka mellett is tesszük le végül a voksunkat, valószínűleg nem lesznek álmatlan éjszakáink, ha elsősorban az elvárásainknak és céljainknak megfelelő láncfűrészt választottuk, ugyanis egy megbízható, és tartós gépet kapunk a márkagaranciáért és magasabb árkategóriáért cserébe, ha az Emaki.hu láncfűrész kínálatából választja ki a legújabb szerszámát!