emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Milyen láncfűrészt vegyek?

A láncfűrész amilyen komoly szerszám, olyan sokfélét gyártanak belőle, ezért joggal teheted fel a kérdést: milyen láncfűrészt vegyél? Mire ügyelj a láncfűrész megvásárláskor, vagy egyáltalán, milyen láncfűrész javasolt a számodra?

Aki városban él, vagy most költözne vidékre, esetleg úgy döntött, ideje egy igazán férfias hobbinak és fát akar aprítani nagyüzemben, leginkább azt mondhatjuk, hogy a láncfűrész nem csak nehéz és kifejezetten zajos, de legalább veszélyes szerszám, ami óvatlan kezekben súlyos sérülést okozhat.

Ha még nincs gyakorlatod a láncfűrész kezelésében, akkor elsőként a védőfelszerelésről gondoskodj, aminek szerves része a fülvédő, a munkáskesztyű és a védőszemüveg. A flex is hangos ugyanis, de sehol sincs egy jófajta láncfűrészhez képest!

A láncfűrészek triásza: hobbi, farmer, profi

A láncfűrészeket a felhasználásuk szerint alapvetően háromféle kategóriába soroljuk. A hobbi a kezdőknek ajánlott és azoknak, akik ritkábban fognak fát vágni, a farmert akkor válaszd, ha rendszeresen akarsz fát aprítani vagy fával dolgozni.

A profi pedig, nos, ha arra van szükséged, akkor kattints ide az emaki.hu láncfűrész kínálatának megtekintéséhez, hiszen úgyis tudsz már mindent, amit a láncfűrészekről érdemes!

Hobbi láncfűrészek műkedvelőknek

Kicsit bővebben: a hobbi kategóriába tartozó láncfűrészek általában kisebb, könnyebben induló és kevesebb karbantartást igénylő gépek. Elsősorban arra tervezik a hobbi láncfűrészeket a gyártók, hogy esetenként otthon, vagy a telken kisebb fákat, vastagabb ágakat vágj össze velük.

Kiválóan alkalmasak a ház körüli munkák során, vagy a néhány köbméter tüzelő feldarabolására is. A használata és karbantartása valóban könnyebb, mint a komolyabb kategóriák gépeinél, például szerszám nélkül is cserélhető többnek a lánca vagy a láncvezetője, vagy éppen a levegőszűrője.

Farmer kategória azoknak, akik gyakran vágnak fát

A farmer kategóriába azok a láncfűrészek tartoznak, amelyeket gyakrabban és jelentős mennyiségű fa ki- vagy felvágásához használnak. Erdészeti munkák, ácsipari tevékenységek (például rönkház építése), vagy fák lombjának ritkítása alpintechnikai módszerekkel – a farmer kategória láncfűrészeit erre találták ki.

Profi láncfűrészek profi favágóknak

A profi kategória láncfűrészeit igazán tartós használatra tervezték. Olyan gépek ezek, amelyeket napi nyolc órákban használnak erdészeti, nagyipari fakitermelés vagy tarvágás során.

Ezek a láncfűrészek már igazi, tapasztalt szakembert igényelnek, akik kifejezetten olyan munkából élnek, amihez szükséges a láncfűrész napi szintű, folyamatos használata.

Így válaszd ki az ideális láncfűrészt: ezekre figyelj!

Az alábbiakban három szempontot sorolunk fel, amelyek alapján pontosan kiválaszthatod a számodra legideálisabb láncfűrészt.

1. Döntsd el, hogy mire kell elsősorban a láncfűrész

A korábbi három kategórián belül is két fő típust különböztethetünk meg. Az első a hagyományos, a második az ágvágó láncfűrész.

A hagyományos láncfűrész elsősorban favágásra szolgál, tüzelő aprításra, ácsmunkákra. Jellemzői az első és hátsó fogantyúk a motor vagy hajtómű házon, ahonnan a láncvezető kifelé nyúlik.

Az ágvágó láncfűrész viszont inkább a kisebb vágásokhoz, szűkebb helyen való munkához, akár a magasban végzett lombritkításra alkalmas elsősorban. A fűrész itt egy hosszabbító rúd végén található.

2. Milyen legyen az energiaforrása?

A láncfűrészek, általánosságban véve, háromféle energiaforrás valamelyikével bírnak: benzines, akkus és hálózati csatlakozású. Elsősorban a munkaterület mérete, illetve jellemzői határozzák meg, hogy melyik fajtát érdemes választani.

Mikor válaszd a benzinmotoros láncfűrészt? Ha a legfontosabb az erő, a hosszabb működés és a mobilitás. Bármikor újratölthető kannából pillanatok alatt, és akár óriásfákat is kivághatsz vele, mert bírni fogja a munkát.

Mikor válaszd az akkumulátoros láncfűrészt? Ha a mobilitás és a csendesség egyaránt fontos, és ritkábban fogod használni, illetve kisebb ágakat, vékonyabb fákat vágsz majd. Csendesebbek jóval a benzines láncfűrészekhez képest, illetve kevesebb karbantartást igényelnek.

A vezetékes láncfűrész jellemzően ház körüli munkákhoz jó, és még könnyebb is, mint a másik kétfajta, mert nem igényel önálló energiaforrást (benzintankot vagy akkumulátort). A hátránya egyértelműen a helyhez kötöttség, illetve az, hogy áramszünet esetén nem fog működni.

3. Mekkora láncfűrészt válassz?

Ha már tudod, hogy milyen kategóriából, milyen célra és milyen meghajtású láncfűrészt szeretnél, akkor jöhet a méret és a köbcentik. Nagyjából olyan ez, mint az autóvásárlás: lehet, hogy egy öt literes sportkocsi bitang jól néz ki, de ha csak bevásárolni kell és iskolába vinni a gyereket, inkább egy kisebbet vegyél – ami azért árban is kedvezőbb lesz.

A láncfűrészek esetében sem feltétlen kell egy akkora gép, amivel szálfákat szoktak kivágni, ha csak az otthoni tüzelőt akarod aprítani, viszont egy ágazó fűrész aligha lesz elegendő az ácsmunkákhoz!

A legfontosabb teendő mindezek után, hogy kiválaszd az emaki.hu láncfűrész kínálatából a számodra ideális gépet!