emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Milyen ízű csalit használjunk tavasszal?

Tavasszal irány a part! Ahogy eltűnik a jég a vizekről, és lejár a halak horgászatának tilalmi időszaka, minden elhivatott pecás készíti már odahaza az etetőanyagot, ellenőrzi a felszerelést és frissíti a naptárát, mikor válik elérhetetlenné a világ számára pár órára vagy akár egész napra.

Persze a profi pecások a tavasz közeledtével már rég felkészültek a horgászatra, és nekik felesleges is volna tanácsot adni, milyen ízű csalit használjanak. A választ rég tudják: amire mennek a halak.

A cikkünk ezért az első horgászatukra készülő, kezdő pecásoknak szól, vagy azoknak, akiknek még nincs tapasztalatuk a magyarországi édesvízi horgászatról.

Színek és ízek jelentősége – mert a halak érzékelik ezeket

Mi alapján dönt úgy egy ponty, hogy felveszi valamelyik csalit? Nos, elsősorban az íze és a színe alapján.

Habár régóta sok információ érhető el a halak érzékelési képességéről, sajnos sok esetben egymásnak ellentmondóak a leírtak. Pedig a halak látásáról, szaglásáról és ízleléséről minden horgász első kézből szerezhet tapasztalatot, amikor nekiáll kikísérletezni A Tökéletes Csalit.

Melyek a legjobb csalik tavasszal pontyhorgászathoz?

Rögtön érdemes különbséget tenni normál, hétköznapi pecázás és versenyhorgászat között, mert ez utóbbinál hatalmas a stressz a halakon, kiváltképpen alacsony vízmélységű, halakkal teli mesterséges tavaknál.

Ilyenkor teljesen kiszámíthatatlan, melyik íz vagy színkombináció lesz a nyerő – helyben kell kitapasztalni. Érdemes tehát többféle csalival készülni, például az Emaki.hu kínálatából választva.

Természetes körülmények között elsősorban a napsütés mértéke határozza meg az ideális színt: élénk sárga napközben, borult időben vagy szürkületkor inkább a narancsos árnyalat a nyerő – vagy éppen a fehér.

Fakó csalival csalhatók horogra a gyanakvó pontyok

Sőt azt mondhatni, hogy a fakóbb, angolul washed out csalik az óvatosabb, félénkebb, tapasztaltabb pontyok számára ideálisabbak: ezek a (mű)csalik úgy néznek ki, mint amik már régebb óta áznak a vízben.

A tapasztalt jószágok számára ezért megbízhatóbbnak tűnnek, mint az élénk színű csalik. Tény, hogy elmebajnokságra senki se akarjon halat benevezni, ám amelyik már túlélt pár horgászatot, az kétségtelenül az értelmesebb, de legalábbis gyanakvóbb pontyok közé tartozik.

Az íz ilyenkor szinte mindegy – ha az adott állatokat a szín jobban befolyásolja, akkor majdhogynem lényegtelen a csali íze.

Method feeder tippek

A methodozás esetén az etetőanyagban szoktuk elrejteni a csalit, ezért színek kapcsán két lehetőség áll rendelkezésre:

  1. a csali színe azonos az etetőanyagéhoz,
  2. a csali színe más, mint az etetőanyag színe.

Amennyiben profi etetőanyagot választunk, az jellemzően hallisztet tartalmaz és sötétebb zöld, barna vagy hasonló tónusú lesz.

Habár normál körülmények között inkább a rikító színek a nyerők, horgászversenyek során a teljesen beolvadó, színazonos etetőanyag vált be. Ezeknél jellemző a halíz, ami, úgy tűnik, kedvére való a pontyoknak.

Az aromák, dipek használata jelentősen megnöveli a halfogási esélyeinket

A horgászat során – ezt szinte felesleges külön kiemelni – mindig az adott halfaj táplálkozási szokásaiból érdemes kiindulni. Régi, közkeletű hiedelem szerint a hideg időben csak az édes ízek a fogósak, melegben pedig használjunk büdös-halas ízű csalit.

A hiedelem mögött egy félreértés állhat: habár a halak elsősorban a saját táplálékuk ízére hasonlító csalit tekintik élelemnek, ugyanakkor kíváncsi jószágok is, és hajlamosak kipróbálni új dolgokat is, hátha ehetők.

Emiatt aztán beválhat ugyan a hideg-édes, meleg-büdös rendszer, ám jóval kisebb hatásfokkal, mint a táplálkozás alapú csalizás.

Az etetőanyag ízesítése pontyhorgászathoz

Pontyok esetében tartsuk szem előtt, hogy jellemzően már oszlásnak indult szerves anyagokkal és puhatestűekkel táplálkoznak.

Akár tíz centiméteres mélységig is beletúrnak az iszapba, ami tele van értékes szerves hulladékkal: elpusztult növényi és állati részek, etetőanyagok maradéka, kagylók, férgek, döglött kishalak – mind ízletes táplálék egy éhes ponty számára.

A rothadó fehérje és a bomló növényi anyagok íze a pontyok számára egyet jelent az élelemmel, tehát a halas ízű, hallisztből készült csali, és általában a büdös csalik mind kiváló választás.

Az Emaki.hu műcsali kínálatából választva tehát érdemes olyan etetőanyagot vagy mesterséges ízaromát használni, ami a pontyok számára ínycsiklandó.

Minél olcsóbb annál gyengébb?

Az ízek terén fokozottan érvényes, hogy az olcsóság a minőség rovására megy a legtöbb esetben. Az ízek terjedése nagyban múlik azon, hogy mennyire gyorsan és milyen intenzitással oldódik ki a vízben.

Az erős szag nem jelent feltétlen erős ízt! Ami az emberi orrnak erős, mert jobban párolog a levegőben illatként, az egyáltalán nem biztos, hogy ízre is olyan ütős.

Érdemes tehát próbát tenni a különböző csalikkal, és inkább mindegyikből kis adagot venni, aztán amelyik beválik, azt alkalmazni onnantól kezdve.

Végül egy gondolat: egyre inkább terjed az etikus horgászat, a „fogd ki és ereszd vissza” szemlélete, amihez a törvény is igyekszik igazodni.

A méreten aluli vagy túl fiatal halak kifogása és visszaeresztése nem csak azzal jár, hogy a halállomány magától képes regenerálódni a tavakban és folyókban, de a túlélő halak tanulnak is – így aztán az etetőanyag és a csali sem maradhat állandó, mert ami egyszer vagy kétszer bejött, az harmadjára már nem fog.