emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Milyen horgot használjunk? Ideális végszerelékek minden halhoz

Az ideális horog és végszerelék kiválasztása legalább annyira fontos feladat, mint a megfelelő horgászbot megtalálása.

Rég elmúltak azok az idők, amikor egy sima görbe horog elég volt – illetve gyerekeknek, kezdőknek a mai napig megfelelő első horogként.

A horgászat fejlődése magával hozta viszont a végszerelékek fejlődését is, és például az Emaki.hu kínálatában is százszámra találni a különféle vizek halaihoz ajánlott horgokat és végszerelékeket.

Cikkünk most abban segít, hogy a teljesen kezdők és amatőr pecások jobban megismerhessék a Magyarországon használható végszerelékeket és horgokat.

Milyen az ideális végszerelék? Egyáltalán nem biztos, hogy az ára a döntő!

Az elmúlt években valóságos dömping zajlott le a horgászat világában: a horgászpiac elképesztő mértékben bővült a végszerelékek kínálatát tekintve, és százszámra jelentek meg az új horgok.

Igaz, jelentős részük inkább csak másolata korábbi sikeres formáknak és megoldásoknak. Igazából három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hatékonynak tekinthessünk egy horgot és horogelőkét:

  1. a horogelőke segítse a horog akár 360°-os, azaz teljes körbefordulását,
  2. a horog hegye minél tovább megőrizze élességét,
  3. a horog hatoljon minél mélyebbre a hal szájába.

Mik a kiváló horgok jellemzői?

A fenti három alapfeltétel mellé azért még felsorolhatunk pár olyan tulajdonságot, amelyek mind igazak a legjobb horgokra. Úgy is mondhatjuk, hogy amennyiben ezek nem teljesülnek, akkor ne várjunk túl nagy csodát a végszerelékünktől.

A kiváló horgok jellemzői közé az alábbiakat sorolhatjuk:

  • legyen egyenes hegye, így a horog azonnal beleakad a hal szájába,
  • legyen befelé hajtott horogszeme, ezzel fordul be a hal szájába akadás után, és segít, hogy a horog bent is maradjon a fárasztás során, ne szakadjon ki,
  • legyen széles horogöböl, ha nincs behajtott szára, mert ez is segíti a kapás utáni behatolást a hal szájába.

Azt mondhatjuk tehát, hogy egy ideális horog arról ismerszik meg, hogy a lehető legkisebb sérülést okozva, azonnal megakad a hal szájában, széles horogöböllel és egyenes heggyel bír, és a behajtott horogszár miatt akár hosszan is lehet úgy fárasztani a halat, hogy végül sikeres lesz a fogás.

Ilyen például a pontyhorgászathoz kifejlesztett Hayabusa MUT-183 önakasztó horog, vagy a keszegezéshez és pontyozáshoz ajánlott Hayabusa BEK-562, amely a csökkentett keresztmetszetének hála könnyebben hatol a csontos részekbe.

Milyen horoggal horgásszunk akadós helyen?

A fent jellemzett horgok elsősorban az akadómentes helyeken használatosak, mert az akadóknál a horog formája nem a legjobb.

Akadókban rövid szárú horgot érdemes használni, és ezt lehet hatékonyabbá tenni Mouthsnagerrel, illetve zsugorcsővel. Persze a hosszú szárú, behajlított horgok is jobbá válnak ezekkel szerelve, de akadós helyen bizony több lesz velük a baj és eléggé komolyan roncsolhatják a ponty száját.

Mindenesetre jobb, ha tisztázzuk: minden körülmények között ideális horog és végszerelék nincs, ahogy nincs olyan cipő, ruha, autó sem, amelyek ugyanolyan kiválóan teljesítenének minden helyzetben.

Végszerelékek és víz alatti helyzetek

Általában azt mondhatjuk, hogy mindenki készüljön többféle végszerelékkel az aktuális horgásztúrára, és úgyis helyben, menet közben fog kiderülni, melyik válik be – éppen úgy, mint az etetőanyagnál vagy a csalinál.

Persze, ezzel még senki sincs kisegítve, úgyhogy nézzünk meg pár további szempontot.

Mi a kapcsolat a csali és a horog mérete között?

A kisebb méretű csali lehetővé teszi a kisebb horgok használatát, amit ki tud tölteni a hal szájának húsa, és fárasztás közben így az öbölre jut a legnagyobb erőhatás, nem a horog hegyére.

Ezzel meg lehet akadályozni a legtöbb hal elvesztését, kiváltképpen, ha elég hosszú hajszálelőkét használnak.

Ha ugyanis túl rövid a hajszálelőke, akkor a csali túlságosan kitakarja a horgot, így az részben akad csak meg a hal szájában, a fárasztásnál pedig a horog hegyére koncentrálódnak az erőhatások. Mindez pedig azt eredményezi, hogy vagy kihajlik a horog öble, vagy kibújik a horog, és elveszítjük a halat, vagy konkrétan eltörik a horog.

Ez pedig nem csak a hal elvesztését eredményezi, de ráadásul szerencsétlen állat még egy horogdarabbal a szájában is kell éljen, ami fertőzésekhez, betegségekhez vezet. Kiszúrunk mind magunkkal, mind az állattal, mind azzal a horgásztárssal, akinek utána sikerül majd kifognia.

Nagyobb horgot inkább harcsához használjunk

Ha erre az a válasz, hogy az illető nagyobb horgot kezd használni, akkor érdemes tisztában lennie vele, hogy ágyúval lő verébre, mármint pontyra megy harcsa helyett.

Az 1-es méretű horoggal ugyan ki lehet tényleg fogni pontyokat is, csak éppen még többet hagy ki a pecás vele, mert a végszereléke nehézzé és ormótlanná válik.

Sokkal jobban jár akkor egy harcsázó horoggal inkább, amilyen a rendkívül nagy teherbírás NEXT-ONE CATFISH 2-0 is. Pontyoknál viszont messze hatékonyabb a hosszú hajszálelőkés kialakítású rövid horog, mint fordítottan.

A lényeg, hogy legyen egyensúly a csali és a horog mérete között, mert ez biztosítja a legjobb kapásokat és így veszíthetjük el a legkevesebb halat.