emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Milyen horgászbotot vegyek? A jó horgászbot ismérvei

A legjobb horgászbot az, ami számodra a leginkább megfelelő: tökéletesen illeszkedik a stílusodhoz és a halfajtához, amit ki akarsz fogni. Ha profi horgász vagy, és igazából egy új pecabotra vágysz, akkor máris kattints ide, mert az Emaki.hu kínálatában több száz féle botból és horgászfelszerelésből választhatsz.

Amennyiben viszont most kezdenél bele ebbe a régi és nemes sportba, és nem tudod, milyen horgászbotot vegyél, vagy szeretnéd az ismereteidet elmélyíteni, olvass tovább, mert bemutatjuk a jó horgászbot ismérveit!

Milyen horgászbotot vegyek?

A horgászat valódi sport, és ennek megfelelően felszerelések és kiegészítők garmadája áll rendelkezésre megannyi neves, futottak még és „jobb elkerülni” márka kínálatában.

Ráadásul az, hogy „horgászbot” éppen olyan kifejezés, mint az „autó” vagy a „kerékpár”: amíg csak érintőlegesen beszélünk róla, megteszi, de ha már venni akarunk egyet, rögtön felmerül a kérdés: jó, de milyen típusú, karakterisztikájú, hosszúságú legyen?

Kezdő horgászoknak ezeket a horgászbotokat ajánljuk

Mielőtt bevásárolnál mindent, amire a barátod azt mondta, feltétlenül szüksége van egy kezdő horgásznak rá, érdemes meggondolni, lehet, csak magának akar pár új felszerelést rajtad keresztül, mert úgy sem fogod használni.

Bár lehet, csak én jártam így nagyapámmal, aki aztán hagyta, próbálkozzam csak az új fenekezővel, villantóval vagy cseles műléggyel, és amikor felsültem vele, elkérte – és valahogy mindig elfeledte visszaadni.

Elsőként tehát tisztázd magadban, hogy a horgászbotot milyen horgászmódszerhez keresed, mert tényleg nincs „egy horgászbot mind felett”. Minden módszer különböző felszerelést, másfajta botot igényel.

Ezeket gondold végig horgászbot választás előtt

Az alábbi gyors lista segít dűlőre jutni a legtöbb esetben:

  • Melyek a célhalaid?
  • Tavon, folyón vagy tengeren akarsz horgászni?
  • Mekkora távolságra fogsz horgászni?
  • Milyen horgászmódszert akarsz kipróbálni?
  • Mennyi pénzt tudsz rászánni?
  • Milyen gyakran fogsz horgászni?

Horgászbot-kisokos, avagy kapás, de mivel?

Arra a kérdésre, hogy „milyen horgászbotot vegyek?” úgy tudunk érdemben válaszolni, ha sorra végigvesszük, egyáltalán milyen típusú horgászbotok léteznek, közben pedig bemutatunk röviden egy-egy jobb fajta horgászbotot.

Vegyük most sorra a legismertebb fajtákat, hogy könnyebben eligazodhass a horgászbotok típusai között!

1. Gyűrű nélküli horgászbotok

A legegyszerűbb horgászbot típust a gyűrű nélküli botok jelentik. Ide tartozik a spicc bot és a rakós bot.

Ha még sosem horgásztál, esetleg egy gyermeknek szánod, és szeretnél sikerélményt viszonylag kis költséggel, akkor a spicc bot az ideális választás. A rakós bot már jóval komolyabb horgászismeretet és persze több felszerelést igényel.

A D.A.M G-FIBER TELE POLE például kiváló választás első botként: üvegszál és üvegszövet kombinációjából készült, ezért tartós és az időjárásnak ellenálló horgászbot. Az előnye a könnyű kezelhetőség, az egészen alacsony ár és hogy a horgászat alapjait hamar elsajátíthatod vele.

2. Gyűrűsorral szerelt horgászbotok

A következő szintet a gyűrűsorral szerelt horgászbotok jelentik. Itt már mindenképpen több felszerelésre lesz szükséged a horgászathoz: elsőként rögtön egy orsóra.

Számos előnnyel bírnak a gyűrűsor nélküli botokhoz képest, mert a teleszkópos vagy többrészes változata sokkal hosszabb horgászbotot eredményez, ami ugyanakkor könnyedén szállítható, így akár igazán nagy zsákmányra is lehet menni vele.

Természetesen több altípusa is van éppen ezek miatt a gyűrűsorral szerelt horgászbotoknak:

3. Horgászbotok fenekezésre

A fenekezés az a horgászmódszer, amivel a kezdők is szép sikereket érhetnek el. Szóval, ha még nem tudod, hogy mi fán terem a feeder bot, vagy mi az a villantó, elsőként fenekezéssel próbálkozz.

A fenekező horgászbotok amolyan igazi mindenesek a csendes tóparti és holtágas pecázáshoz: nagyobb, több kilós halakat is kifoghatsz vele és akár 70 méteres távolságban is horgászhatsz. A SILSTAR SPECIAL TELE PIKE 80-150gr például kompozit alapanyagból készült és az ABS-grafit orsótartója nagyméretű távdobó orsók befogására is tökéletes.

4. Bojlis horgászbotok

A bojlizás elsősorban és főként a nagy testű halak (ponty és amur) horgászatát jelenti. A bojlis horgászbotok elsősorban bedobásra és behúzásra lettek kitalálva, és bottól függően 25-100 méter közötti távolságra ideálisak.

Többnyire 3-3,9 méteres hossz között készülnek, legjellemzőbb kiegészítőik a rodpod és az elektromos kapásjelző. A SILSTAR YOKOZUNA RC3 CARP ROD például három méteres, ultrakönnyű pontyozó horgászbot, ami csónakos vagy nádközeli horgászatkor egyaránt kiválóan teljesít.

5. Feeder és picker horgászbotok

A feeder és picker horgászbotok lényegében egymás testvérei, amelyeknél a kapást egy érzékeny spicc jelzi.

A picker horgászbotok rövidebbek a bojlisoknál, általában 2,4-3 méter közötti hossz jellemzi őket. Többnyire rövid távolságú, finomszerelékes fenekezésre használják, legfeljebb 40 méteres távolságban, kis halakat célozva.

A feeder horgászbotok a pickerek nagy testvérei, 3,3-4,2 méteres hosszukkal, kifejezetten jelentős távolságra és súlyos, erős zsákmányra kifejlesztve. Például a D.A.M TACT-X MEDIUM FEEDER 3,30M 25-75G 3R nem csak tartós, könnyű feeder horgászbot, de kifejezetten elegáns darab, aminek a fogása is kényelmes.

A fenti horgászbot típusok elsősorban kezdőknek és középhaladóknak ajánlottak. Ezeken kívül mindenképpen említést érdemelnek a pergető horgászbotok (műcsalis horgászatra), az úszós horgászbotok, a match botok és a bolognai horgászbotok is.

Bármelyiket is válaszd, tudod, honnan érdemes beszerezni: az Emaki.hu kínálatából!