emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Grillsütő

Milyen grillsütőt vegyek?

A megfelelő grillsütő kiválasztása egész napos kaland – és ekkor még csak a netet böngésszük végig vélemények meg leírások és akciók után kutatva. Meg persze körbekérdezünk családon belül és barátok, kollégák között, hogy kinek mi jön be.

Feltéve, ha nem azzal fogad mindenki, hogy „nem szoktunk grillezni” vagy „apád régi NDK-s sütőjét használjuk”. Ha a Te ismeretségi köröd se túl járatos a grillezésben, és szeretnél átfogó képet kapni az egyre közkedveltebb kerti elfoglaltság csínjáról-bínjáról, ezt a kisokost Neked állítottuk össze.

Hogyan, milyen szempontok alapján válasszon valaki grillsütőt?

A kerti grillezés mind népszerűbb családi, baráti program, főként azóta, hogy egyre több középosztályba tartozó ember költözik a városból agglomerációba, ahol rendelkezésre áll a tér is hozzá.

A sütő vásárlásakor azonban igazi kihívást jelenthet eligazodni a különféle típusú és árkategóriájú készülékek között. Nem létezik mindenki számára ideális sütő: a megfelelő termék kiválasztásánál saját igényeinkből kell kiindulnunk.

A grillek három típusa: elektromos, gáz és faszenes

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a különféle típusokat, és összeszedtük azokat a szempontokat, amiket vásárlásnál mindenképpen érdemes figyelembe venni. Amikor pedig kiválasztottad azt a típust, amelyik leginkább megfelel Neked, nézz szét az Emaki.hu grillsütő kínálatában, hogy meg is vásárolhasd rögtön!

Mit érdemes tudni az elektromos grillsütőről?

A tapasztalat nélkül is igen egyszerűen használható elektromos grillek sütőfelületét elektromos fűtőszálak melegítik fel.

Ennek hátránya, hogy mindenképpen szükségünk lesz áramforrásra, ami kertben vagy kirándulások alkalmával problémát jelenthet, mivel azonban nem keletkezik füst és égéstermék a használat során, kifejezetten alkalmasak belső térben való használatra.

Könnyen beüzemelhetők és kezelhetők, a hőfokot forgógomb segítségével szabályozhatjuk. Ezek a készülékek általában kisebb méretűek, könnyűek, azonban csak 1-2 fő számára tudunk ételt készíteni rajtuk. Negatívum lehet még, hogy általában drágábbak és nagyobb a meghibásodás lehetősége is.

Három elektromos grillsütő típus közül választhatunk

  1. A kontakt grillek esetében két sima vagy bordázott vaslap között sütünk úgy, hogy a felsőt ráhajtjuk az ételre, aminek így mindkét oldala egyszerre, egyenletesen sül.
  2. A klasszikus ráccsal ellátott elektromos sütők idézik fel leginkább a klasszikus sütögetős hangulatot, ezek tisztítása azonban körülményes.
  3. A harmadik típus az ún. Raclette sütők, melyek két, egymás felett elhelyezkedő “serpenyőből” állnak. A felsőn húsokat, zöldségeket grillezhetünk, az alsó hagyományosan sajt olvasztására szolgál.

A gázzal működő grillsütők

A gázüzemű grillek szintén egyszerűen kezelhetők: a gázsütőkhöz hasonlóan kell begyújtani, és néhány perc alatt elérik az ideális hőmérsékletet. A hőfok ez esetben is forgógombbal szabályozható.

A kisebb kapacitású sütők általában két gázégővel működnek, a három vagy több égős modellek hőeloszlása azonban egyenletesebb, teljesítményük nagyobb. Hátrányuk, hogy használatukhoz súlyos, nehezen kezelhető propán-bután gázpalack szükséges, így tárolásuk is nagyobb helyet igényel, cserébe áramforrás nélkül is használhatók.

Három gázzal működő grillsütő típus közül választhatunk

  1. Az egyszerűbb típusoknál a gázégők közvetlenül a grillrács vagy vaslap alatt találhatóak. RBS (Radiant Burner System) technológiával működő modellek esetében az égők a grill oldalán helyezkednek el, így a hő az eszköz belsejében, egyenletesebben oszlik el.
  2. A profibb készülékek oldalán ún. grillkád található, ami megakadályozza, hogy a zsiradék az égőkre csöpöghessen, meggátolva ezzel a füst keletkezését és az esetleges belobbanást.
  3. A harmadik típus a lávaköves gázgrill. A lávakövek elnyelik a meleget, így garantálva a hő egyenletes eloszlását, illetve felfogják a csöpögő zsírokat. A kövek könnyen tisztíthatók, idővel azonban cserére szorulnak.

Mit érdemes tudni a faszenes grillekről?

Utoljára hagytuk az igazi klasszikust, a faszenes grillt. Használata igényel némi tapasztalatot, de csak ezzel érhetjük el a semmihez sem hasonlítható karakteres, füstös aromát.

Begyújtása és a hőfokszabályozás, amelyet a fedélen lévő szellőzők nyitásával-zárásával változtathatunk, szintén gyakorlatot igényel. A keletkező füst miatt kizárólag szabadtéren használható, tisztítása pedig jóval körülményesebb.

Az egyszerűbb darabok beszerzési ára kifejezetten alacsony, könnyűek, a faszénnel együtt is kényelmesen szállíthatók, kirándulásokhoz kifejezetten célszerű ilyen eszközt választani.

Mire figyeljünk a grillsütő vásárlásnál?

Bármelyik típust is választjuk, néhány szempontot mindenképpen tartsunk szem előtt. Gondoljuk végig, hogy milyen gyakran és hol szeretnénk használni: kertben, teraszon, esetleg beltérben, vagy piknikezéshez, túrázáshoz keresünk-e megoldást.

A méret kiválasztásánál gondoljuk át, hogy átlagosan hány személyre fogunk ételt készíteni, illetve hogy mekkora hellyel rendelkezünk a tároláshoz. Fontos, hogy sütőnk (különösen a gázos és faszenes eszközök) szerkezete stabil legyen.

A vékony fémből készült, olcsóbb modelleknél nagyobb a felborulás veszélye, ráadásul a hőt sem tartják megfelelően. Legjobb, ha vastag rozsdamentes acélból készült sütőt választunk. A sütőlap vagy grillrács közvetlenül érintkezik az étellel, ezért kulcsfontosságú, hogy ne engedjen ki mérgező anyagokat.

Mindenképpen rozsdamentes acélból kell készüljön, ne használjunk felületkezelés nélküli vagy krómozott acélból készült eszközt. Az elektromos sütők  sütőfelülete legyen tapadásmentes, öntöttvas, vagy teflon bevonatú.

Nem feltétlenül a legkomplexebb készülékek a legmegfelelőbbek mindenki számára, ám léteznek olyan kiegészítők, amiket érdemes lehet megfontolni. Ilyen a meleget és a füstöt is az étel körül tartó fedél, amivel gyorsabban és ízletesebb ételeket készíthetünk, a profibb darabok hőmérővel és állítható szellőzőnyílásokkal is fel vannak szerelve.

A gázüzemű grillek aromasínnek nevezett tartozéka a lecsöpögő zsírt elpárologtatja, ami aromásabb, füstös ízt kölcsönöz az ételeknek. Ha kényelmes sütögetésre vágyunk célszerű állítható magasságú állvánnyal ellátott sütőt keresnünk, ha nem állandó helyen használnánk, a kerekes megoldásokat is választhatunk.