emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépek

Melyik a legjobb kerti grill?

A legjobb kerti grillt kiválasztása egy kevés utánajárást igényel. Az, hogy egyáltalán, melyik a legjobb grill, megválaszolható könnyen és körülményesen is.

Az egyszerű válasz az, hogy nézd meg az Emaki.hu grillsütő kínálatát és amelyik legjobban tetszik, azt vedd meg – mindegyik minőségi darab. Ha viszont igazán tudatosan akarsz választani, olvasd el ezt a cikkünket, amelyben körbejárjuk és kivesézzük a grillsütők témakörét!

Smoker, BBQ, gömbgrill: miről beszélnek a gyártók?

Bárki bármit mondjon, a grillezés nem rakétatudomány. Alapvetően egy grillsütőre, tüzelőre, meg grillezhető étel-alapanyagra van szükség hozzá, és persze az is hasznos, ha jó az idő, de a kisebb grillsütőket akár nagy légterű szobában is lehet használni. Lehetőleg ott, ahol nincs gyúlékony anyag a padlón.

De akkor mit jelent a smoker és mitől gömbölyű a gömbgrill? A smokerben tényleg füstölhetünk és miben más a normál grill a BBQ sütőtől? Sőt ha itt tartunk, mi a csuda az a BBQ?

Nos, a válasz az, hogy lelkes grill-imádók kísérletezték ki az évtizedek során az egyes célspecifikus sütőket, és tényleg jelentős eltérés van közöttük.

Kezdjük az alapfogalmaknál! A smoker jellemzően hosszúkás sütő, amiben az ideális hőmérséklet tartása nagyjából egyenletes és sokkal intenzívebb füstízt biztosít ugyanannak a húsnak, mint egy gömbgrill.

Ez utóbbi a nevét a formájáról kapta: egyenletesebben lehet átsütni benne a húsokat, zöldségeket és azoknak ajánljuk, akiknek a füstaroma kevésbé fontos.

A BBQ egészen más, mint a grillezés

A grillsütő univerzális fogalom – ezért a neked leginkább megfelelő sütő kiválasztásához azt döntsd el, pontosan milyen célra vagy célokra szeretnéd majd használni.

A többfunkciós grillsütők ugyan jelentősen drágábbak, ám ténylegesen többféle módon is grillezhetsz velük – míg egy gömbgrill aligha produkál ugyanolyan füstölt ízt, mint egy erre a célra kifejlesztett smoker.

A BBQ a barbecue rövidítése, és egyáltalán nem csereszabatos a grillezéssel! A barbecue az alacsony hőfokon történő, lassú párolás megfelelője, míg a grillezés a magas hőfokú, gyors sütésé.

Érthető tehát, miért vált a BBQ egyfajta nemzeti szabadidős tevékenységgé Amerikában: egész délutánon át tartó tevékenység, amely remek lehetőséget biztosít a társas összejövetelre, hiszen a BBQ sütőben nem fog fél óra alatt elkészülni az étel!

Mi is az a grillezés?

Amennyiben a pár ezer forintos faszenes acél grillsütőt, az elhivatott profiknak gyártott kamado kerámia grillsütőt és a céges cateringet kiszolgálni képes szekrénysmokert egy kalap alá veszünk, akkor a grillezés egyszerűen azt jelenti, hogy szabad tűzön sütünk mindenféle finomságot.

A tábortüzes nyársas sütéshez képest azonban annyival több, mint egy bicikliről átülni egy környezetbarát autóba. Messze kényelmesebb, sokkal több embert tud kiszolgálni, és akár még a természetet is jobban kímélheti: a faszén égetése kisebb környezeti terhelést jelent, mint a száraz ágak és fahasábok elégetése!

Fontos a grillsütő anyaga?

Ha már a környezeti terhelésnél tartunk, gondold át, mennyire vagy a saját pénztárcád barátja! Amikor az ideális grillsütőt keresed, az egyik legfontosabb kérdés, amire szükséges válaszolnod, hogy milyen gyakran akarsz grillezni.

Évente pár alkalommal? Akkor válassz bátran egy olcsóbb, de minőségi fajtát. Ha viszont heti egy, vagy akár több alkalommal is szeretnél grillezni, pláne nagyobb családod, vagy baráti köröd van, akkor már mindenképpen egy vastag falú, pláne kerámiából készült grillsütőben gondolkodj!

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy ennyire számít a grillsütő anyaga, ám tüzelő szempontjából kiemelt szerepe van: minél jobban tartja a hőt, annál kevesebb tüzelőre lesz szükséged. Márpedig ha minőségi tüzelőt használsz (elvégre jelentősen függ az étel íze is a használt széntől vagy gáztól), akkor a jobb grillsütővel több tízezer forintot is megtakaríthatsz évente.

Persze ha tényleg nem akarsz többet, mint néha parázs felett átsütni egy szelet t-bone steaket, vagy egy jókora, szaftos vegán sajtot, akkor egyszerűen vedd meg ezt az Activa faszenes grillsütőt, és pár perc alatt beletanulhatsz a használatába.

Mitől függ a grillsütő ára?

Apropó, árak: a grillsütő tartós konyhai eszköz, olyan, mint egy mosogatógép vagy tűzhely. Emiatt érdemes inkább kicsivel több pénzt költeni rá, mert ha jól választasz, akkor a következő 15-20 évben tökéletesen ki fog szolgálni.

A grillsütők ára, hasonlóan más eszközökhöz, a felhasznált anyagoktól, a kiegészítőktől, a funkcionalitás mennyiségétől függ, meg persze azért a márkanév is növelheti az összeget.

Itt ténylegesen azt érdemes mérlegelni, hogy nagyjából mennyibe kerül az az alapanyag, amit el akarunk készíteni benne.

Néhány ezer forintnyi hús és/vagy zöldség, sajt esetében érdemes egyszerűbb grillsütőt vásárolni, ha viszont a nyers étel ára több tízezer forintot fog kitenni egy év alatt vagy akár százezer forintot is meghaladja, feltétlen egy komolyabb grillsütőt szerezz be!

Ez az Activa Angulatus grillsütő például rendelkezik két oldalsó polccal, kampókkal a grilleszközök számára, beépített sörnyitóval, fűszerkosárral, hőmérővel és egy további polccal a grillsütő alsó részében. Négy erős lábon áll stabilan, a mozgatása mégis könnyű a kerekeknek hála.

Gyere, nézz szét az Emaki.hu grillsütő kínálatában, itt bizonyosan megtalálod a Neked megfelelő darabot! Aztán irány a hentes és/vagy a zöldséges és kezdődhet a nyári grillszezon.