emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Melyik a jó fűkasza?

A megfelelő fűkasza kiválasztása majdhogynem gyerekjáték. Majdhogynem, mert mindegyik típusból és színvonalon elég széles a választék ahhoz, hogy sokan a márkanév alapján döntsenek.

Csakhogy a márka önmagában még nem biztosíték egy olcsóbb fűkasza esetében, sőt éppen azt tapasztalni némely esetben, hogy a „noname” fűkaszák esetében a marketingen spórol a gyártó, nem pedig az alkatrészeken.

Általános érvényű szabály, hogy olcsó húsnak híg a leve – nincs ez másként a fűkaszák esetében. A cikkünk ezért most abban segít, hogy a lehető legjobb fűkaszát válaszd ki a piac meglehetősen gazdag kínálatából.

Fűkasza, fűnyíró, szegélynyíró – nem mindegy

Kezdjük a legelején. A fűkasza, a fűnyíró és a szegélynyíró nagyon hasonló szerszámok, és alapvetően azonos célból készülnek: a lágyabb szárú kerti, mezei növényzet karbantartására.

A különbség inkább abból adódik, hogy mindhárom egy picit más célra megfelelő: a fűnyíró általában fűnyírásra való, de meglehetősen sok nehézséget okoz az erősebb szárú növényzet (pl. bokrok), az elvadult flóra, vagy éppen a szabálytalan formájú részek (pl. girbegurba útszegély) ápolása vele.

A szegélynyírót a laikusok keverni szokták a fűkaszával, hiszen nagyon hasonlóak: egy hosszú nyél végén található a vágófej. Viszont a szegélynyíró általában hajlított, görbe nyéllel bír, és abban damil hajtja meg a vágófejet, emiatt gyengébb teljesítményre képes.

A célja sem az, hogy sok kilométernyi árokpartot tartsunk vele karban: a nehezen elérhető részek (pl. kert sarka, útszegély, padok alatti rész) fűnyírására találták ki.

A fűkasza ezzel szemben jellemzően egyenes nyelű, erősebb meghajtású eszköz, damil vagy késpengés vágófejjel, amivel aztán még a nem kívánatos bokroktól is megszabadulhatunk. Viszont a fűkasza kevéssé alkalmas a kerti gyep gondozására.

Lássuk, miként választhatja ki a legjobb fűkaszát!

Mit akar nyírni – megmondjuk, mit vegyen

Alapvetően négy kérdést szükséges megválaszolni ahhoz, hogy egyáltalán választani lehessen a fűkaszák közül. Ezen kérdések mindegyik alapvetően arra vonatkozik, mit is akar nyírni:

  1. néhány négyzetméteren csak fűszegélyt és/vagy fűnyíróval nehezen hozzáférhető területet?
  2. több száz vagy több ezer négyzetméternyi füves vagy gazos területet?
  3. bozótost, bokrok-fás szárú hajtásokat?
  4. elegendő a damil hozzá, vagy bozótvágó tárcsa/késpengék is kellenek majd?

Ha az első kérdésre igennel felelt, akkor (fű)szegélynyíróra lesz szüksége. A második kérdésre adott igen válasznál általában már érdemes egy kettő- vagy négykerekű, komolyabb gépbe beruházni – kivéve, ha az edzőtermen akar spórolni, mert még egy könnyebb fűkasza is rendkívül fárasztó tud lenni fél óra kaszálást követően.

A harmadik és negyedik kérdésre adott igen válasz pedig azt mutatja, hogy mindenképpen fűkaszára lesz szüksége!

Mitől lesz „jó” egy fűkasza?

A fűkasza is azon eszközök közé tartozik, ahol kevéssé érdemes spórolni. Persze, ha valaki évente egykét alkalommal használná, akkor nem feltétlen kell sok százezer forintot ráköltenie.

Olyan ez, mint az autók és az okostelefonok esetében: lehet olcsóbb, „noname” fűkaszát keresni strapabíró kivitelben, ahol a legfőbb szempont a megfelelő teljesítmény és tartósság, ám az alacsony ár mindig kompromisszumok eredménye!

Amit megkaphatunk egy nem ismert márkától „jóárasítva”, azzal általában már rövid távon bajunk lehet: megszorulhat a vágófej, beállhat a főtengely , széteshet a kuplung, stb.

A túl nagy teljesítmény helyett a megfelelőt válassza

A fűkaszák esetében is érdemes a teljesítményt megfontolni a választás során: 3-3,5 lóerő elképesztően sok egy átlagos kerti, árokparti fűkaszába. Ilyen körülmények közé 1-2 le tökéletesen elegendő, és az is meg fogja köszönni, akinek nem kell egy igencsak súlyos bestiával birkózni pár négyzetméter parlagfű és zsurló lekaszálásához.

Persze, ha a cél a bozótirtás, vagy vastag, fás szárú növényzet irtása, akkor kelleni fog az extra ló a motorba – és természetesen ilyen fűkaszánál a vágópenge is alap. A damil csak arra jó a bozótosnál, hogy műanyag darabokkal szórjuk meg a környéket.

A rezonanciát és kiegyensúlyozottságot se becsüljük le fűkasza választásakor

Aligha elhanyagolható szempont a jó fűkasza kiválasztásánál a rezonancia és a kiegyensúlyozottság is. Itt is általános igazságot mondhatunk: minél jobban vibrál a kéziszerszám és minél tovább kell vele dolgozni minél gyakrabban, annál inkább előjöhetnek nem kívánatos élettani hatások az ujjakban, kezekben, ízületek táján.

Akár magának választ fűkaszát, akár egy munkása fog vele dolgozni, érdemes megfontolni, hogy kicsivel többet ráköltve olyan magasabb minőségű gépet vásároljon, amivel utána öröm lesz dolgozni, és nem rázza szét az ember kezét meg vállát.

A kiegyensúlyozottság hosszú távon válik fontossá: értelemszerűen minél kiegyensúlyozottabb egy kéziszerszám, annál kevésbé megerőltető vele dolgozni. Persze, ha valaki pár hetente használja, hogy karban tartson pár négyzetméter árokpartot meg egy kisebb kertet, akkor nem számít annyira – viszont napi sok óra munkánál, professzionális szolgáltatás nyújtásánál már kimondottan fontos a jól kiegyensúlyozott fűkasza.

Összefoglalás – milyen a jó fűkasza

Kimondhatjuk tehát, hogy a legjobb fűkaszák, mint amik az Emaki.hu kínálatában is kaphatók, kiegyensúlyozott, kevéssé rezonáló, tartós és az adott vágási feladatnak megfelelő erővel és vágófejjel bír. A nagynevű márkák legjobb fűkaszái között pedig sokszor csupán árnyalatnyiak a különbségek.