emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Melyek a legjobb hasító fejsze márkák?

A hasító fejszét arra találták ki, hogy a már rönkökre vágott fadarabokat kisebb méretre lehessen vele aprítani, mert gyorsabban száradnak ki.

Aki fával fűt, az pontosan tudja, hogy az alacsony nedvességtartalmú szárított fa sokkal nagyobb hőfokkal ég, mint az úgynevezett zöld fa, amelynek a nedvességtartalma akár 20% is lehet.

A fejszék az ősidők óta segítik az embert

Ha fejszékről van szó, akkor nem csak egy szimpla eszközről beszélünk, hanem az egyik legősibb ember alkotta eszközről beszélünk, amelyeknek számos formája ismeretes az emberiség története során.

Bárki, aki vágott már fát életében az pontosan tudja, hogy mennyire fárasztó munka. Ahhoz, hogy könnyebb legyen a dolgunk, szükségünk van a megfelelő eszközre. Sokan azt gondolják, hogy a közönséges kétkezes balta, ami ránézésre úgyszintén tekintélyt parancsoló, a faaprítás alkalmas fegyvere.

Az biztos, hogy ajtókat nagyon lazán szét lehet vele szedni. Ez a fejsze alkalmas arra, hogy a farönkök rostjait kivagdossuk, de aprításra pont annyira alkalmas, mint hentesbárd a répaszeletelésre: meg lehet próbálni, ám inkább kisebb kést használjunk.

A hasító fejsze akkor lép a színre, amikor a kétkezes balta már csak akadályozna a munkában

Farönkök aprítására külön bejáratú hasítófejszére lesz szükségünk, ha nem szeretnénk megnehezíteni a saját dolgunkat a farönkbe ragadt fejszefej folytonos kiszabadítgatásával.

A hasító fejsze feje tömör és nehéz, súlya akár 6 kg is lehet, de általában azért kisebb tömegűek. Ha normál fejszét használunk aprításra, akkor, mint már említettük, a fejsze feje gyakran beleragadhat a fába.

Ez a veszély a hasítófejszével nem fenyeget. Ez a nyers erő igazi férfias eszköze és hozzátennénk, hogy a fejsze élének nem is kell konkrétan élesnek lennie, ahhoz, hogy hatásosan tudjunk vele dolgozni.

Márpedig fontos a farönkök felhasogatása, ha a tüzelővel fűteni is szeretnénk, és nem csak díszlángot akarunk a kandallóban.

A „zöld fa” gőzt termel érdemi hő helyett

A felhasított kisebb fahasábok könnyebben száradnak, így sokkal jobb égésterméknek minősülnek. A zöld fa ellenben arra használja a tűz hőenergiáját, hogy elpárologtassa saját nedvességtartalmát, ezáltal csattogó és pattogó hangot, parazsat eredményezve.

Ezek a hangok azt jelentik, hogy a tűz hőenergiája nem a kívánt célt szolgálja és kárba vész. A zöld fa ezzel együtt sokkal több szennyeződést termel, mint kiszárított társai.

Többféle hasítófejszével találkozhatsz a piacon, neked csak azt kell eldönteni, hogy melyik számodra a legideálisabb.

A Hecht megbízható, Cseh minőséget garantál

A Hecht termékcsaládja nagyon széles választékot kínál, ha hasítófejszéről van szó. A fejszék 950g, 1000g, 1170g, 1200g, 1550g, 2550g, 2700g és 3000g-os kivitelekben kaphatóak.

Mindegyik nyele kiváló, prémium minőségű speciális üvegszálas kompozit anyagból készült. Fejük tökéletesen megedzett vas, amit visszahűtéssel rögzítettek a nyélhez. A nyél könnyű és rugalmas a gondosan megalkotott anyagösszetevő miatt, megfelelően használva törhetetlen. A nyél ezen felül csúszásmentes anyaggal van bevonva.

A Hecht fejszék kialakítása és dizájnja, kiemelik az eszközök természetét, azt, hogy ez a nyers fizikai erő fegyvere. Sötét színük kissé zord küllemet kölcsönöz nekik, de pont ez adja egyediségüket és azt az érzetet, hogy jó őket kézbe venni és velük dolgozni.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy fejszét tartasz a kezedben vagy egy igazán fejszét. Minden hivatalos sallangot félretéve, egy Hecht fejszét kézbe venni és fizikailag érezni a tökéletes súlyelosztást, azt, amikor a balta nyele húzza a kezünket, és egy suhintásra, könnyedén ketté vágsz egy nagyobb farönköt: leírhatatlan érzés.

Egy ilyen fejszével fát aprítani nem munka, hanem sport.

A Villager a hasítófejszék nehézsúlyú bajnoka

A Villager baltái az előzőek ellensúlyozása végett egy igen másfajta, de nagyon kifinomult érzetet rejtenek magukban. Ez a márka nem finomkodik a súlyokkal. Két és három Kg-os fejekkel kaphatóak a hasítófejszéik.

Az edzett vas fej narancssárga árnyalatot kapott, úgyszintén visszahűtéses rászorítással csatlakozik a lakkozott nyers faszínű nyélre, amely kialakítása a 2 Kg-os fejszénél ergonomikus, a 3 Kg-osnál pedig egyenes és ergonomikus változatban kapható. Ez utóbbi egyaránt alkalmas ágak és nagyobb rönkök hasogatására is.

Hecht vagy Villager? Nehéz dió a választás!

Habár professzionalitásban nincs eltérés a két márka között, dizájnban meglehetősen különbözőek a fejszék. Ránézésre a kanadai tölgyerdők érzetét adja a világos árnyalat.

De valójában, ha nem számít a kinézet, akkor mindegy, hogy milyen fejszével aprítasz fel 10 köbméter fát – és a két márka hasítófejszéi alkalmas eszközök az adott munka elvégzésére.

Ha baltát vagy fejszét vásárolsz, mindenképpen érdemes kézbe venni a szerszámot, meggyőződni róla, hogy kényelmes-e a fogása és, hogy megfelelőnek találjuk-e a súlyelosztást. Különböző alkatú emberek különbözően érzékelik az ilyen apró finomságokat.

Ezen felül csak annyi a megfontolandó dolog, hogy mekkora fadarabokat és milyen mennyiségben szándékozol vele aprítani. Ennek tudatában nem lesz nehéz dolgod választani az emaki.hu hasító fejsze kínálatából.