emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerékpár

Megtaláltuk a legjobb elektromos kerékpárt?

Az elektromos kerékpárok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, ezért tesztelés alá vettünk négyet, hogy megtaláljuk, melyik a legjobb elektromos bicikli.

A tesztelés során a négy kerékpárat két árkategóriából választottuk ki: kettőt kétszáz- és háromszázezer közötti és kettőt a négyszázezer forint feletti ársávból.

Az elektromos kerékpárok nyújtotta kényelem pénzbe kerül

Tény, hogy az elektromos kerékpárok alsó kategóriája is egy nagyságrenddel drágább a hagyományos biciklikhez képest, ám ugyanez érvényes az elektromos autókra vagy a felsőkategóriás okostelefonokra is.

Azaz a kényelmi pluszt bizony itt is meg kell fizetni. Mégis azt mondhatjuk, hogy megéri, mert több előnnyel is bírnak az „analóg” kerékpárokhoz képest, kezdve mindjárt azzal, hogy még idősebb korban sem kell lemondani a biciklizés élményéről, illetve a fiatalok számára, vagy nyaralás, munkába járás során messze kényelmesebb közlekedést tesz lehetővé.

Ráadásul – szemben a robogókkal – még jogosítvány és bukósisak se kötelező (bár ez utóbbi mindenképpen hasznos).

Lássuk tehát, melyik elektromos kerékpár minősül jelenleg a legjobbnak a magyar piacon!

G21 Lexi elektromos kerékpár: összecsukható és könnyű

A G21 Lexi elektromos kerékpár igazi felhasználóbarát bicikli, amit elsősorban városlakóknak ajánlunk. Összecsukható elektromos kerékpár, így könnyen tárolható kisebb helyen is, bár a hordozhatósága inkább gépkocsi esetében értelmezhető – akkumulátorral együtt 29 kg a súlya, ezért összecsukott állapotban sem éppen az a „hónunk alá kapjuk” darab.

Mivel elektromos kerékpárról van szó, így a 250 W-os motor önmagában nem ad le teljesítményt – akkor már robogónak minősülne. A lítiumos akkumulátorának köszönhetően viszont teljes feltöltéssel akár 6 órán át, legfeljebb 35 km-es távon is képes folyamatosan rásegíteni a pedálozásra.

A Lexi modellnek masszív acélváza van, ezért a strapát is jobban bírja, gondos használat és karbantartás mellett örök darab. Az ára kétszázezer forint körül mozog.

Hecht Prime Shadow elektromos kerékpár

A Hecht márka Prime Shadow elektromos kerékpárja, bár árban a Lexivel mozog egy kategóriában, már komolyabb darabnak minősül.

Mindennapos használatra javasoljuk, akár városban vagy faluban szoktál tekerni. Az alacsony váznak köszönhetően egészen fiatalok, idősek, vagy mozgásukban enyhén korlátozott személyek is könnyebben használhatják. Az alumínium váznak köszönhetően a súlya is kedvezőbb, 25 kg-os.

A 250 W-os motor hatékonyan segít rá a pedálozásra, így a hegymenet is messze kényelmesebb, mint egy analóg kerékpárral. A Li-ion akkumulátora is erősebb, mint a Lexié, 60 km-es maximális hatótávot biztosít.

Habár a motor önmagában nem fogja meghajtani az e-kerékpárt (mivel akkor már robogónak minősülne), a motor teljesítménye szabályozható. A kormány bal szarván található három gomb vezérli a motort, és összesen öt fokozat választható ki.

Minél kisebb a rásegítés, annál nagyobb távon lehet használni – a legenyhébbet egyenes útra, a legerősebbet tartós hegymenetre javasoljuk.

Hecht Compos elektromos kerékpár

A Hecht Compos elektromos kerékpár már egy magasabb kategóriát képvisel, ami elsősorban a súlyában (22 kg), a jobb helykihasználásában (összecsukható) és a Prime Shadow-hoz hasonló hatótávjában (55 km) mutatkozik meg.

Elsősorban városi forgalomhoz optimalizálta a Hecht ezt az e-biciklijét, és a viszonylag elfogadható súlya miatt akár rövid távon szállítható kézben is. Mivel összecsukható darab, ezért akár szűk folyosón vagy liftben se okozhat gondot.

A Compos ráadásul egy (illetve kettő) további kényelmi szolgáltatással is bír: egyfelől az akkumulátor a váron belül kapott helyet, ahol egy kulcsos zár rögzíti, ezáltal közvetlenül az e-kerékpárban is tölthető, nem szükséges eltávolítani belőle.

Másfelől az akkumulátornak saját USB csatlakozója van, ezért akár powerbankként is használható mobilok, tabletek töltésére!

Akár a többi Hecht elektromos biciklinél, úgy a Composnál is 250 W teljesítményű motor segít rá a pedálozásra. A kezelése azonos a Shadow Prime-nál, itt is öt fokozat áll rendelkezésre az enyhe rásegítéstől a komoly, hegymenetes támogatásig.

Az első villa teleszkópos, ezzel még kényelmesebbé teszi a városi utakon vagy akár a természetben való kerékpározást.

Hecht Grimis elektromos kerékpár

A Hecht Grimis elektromos biciklit fekete színben próbálhattuk ki. Kíváncsiak voltunk, hogy a közel félmillió forintba kerülő e-kerékpár mivel tud többet, mint a feleannyiba kerülő Prime Shadow.

Nos, a 19 kg-os össztömege eleve kedvezőbb, és a 70 km-es maximális hatótávolsága is több mint 16%-os pluszt jelent. A 250 W-os motor a Grimis esetében 9 teljesítményfokozatban segít rá a pedálozásra, a Walk Assistant, azaz gyaloglási segédje pedig egy állandó, 6 km/h-s tempót tesz lehetővé, ami például emelkedőnél jelent hatalmas segítséget.

Az akkumulátort szintén a vázban rejtették el, vízhatlan dugó zárja le a csatlakozást. Menetteljesítményben, rásegítésben, kényelemben és általában a biciklizés élményében a Grimis a legjobb választás – még az első villa teleszkópja is állítható teljesítményű.

Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a legtöbb kényelmi szolgáltatást, a legszélesebb funkciókínálatot a Grimis adja, míg a Compos azok számára a legjobb választás, akiknek fontos a kompakt tárolás.

Ha pedig még többféle elektromos kerékpár érdekel, nézz körbe az emaki.hu kínálatában!