emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Kert gondozása kánikulában

A szinte fullasztó nyári hőség nem csak ránk, emberekre van rossz hatással, de a növényeinket is gyakran megviseli, ráadásul a helyzetet a csapadékmentes, hosszú száraz időszakok és a kifejezetten erre az időszakra jellemző, heves széllökésekkel járó viharok is súlyosbítják.

Igaz, nyárra a kerti munkák java már mögöttünk van, sokan ezért ilyenkor már inkább pihennének és élveznék a gondosan megmunkált kert nyújtotta örömöket; a puha, zöld gyepet, a virágos kert szépségét, a sorra érő gyümölcsöket és szépen fejlődő zöldségeket.

Azonban ilyenkor is akadnak teendők, amelyek hiányában kertünk és háztájékunk növényei hamar hanyatlásnak indulhatnak. Ezeket a gondozási feladatokat hét pontban foglaltuk össze, a könnyebb követhetőségért.

Így gondozzuk a kertet kánikulában – ha szeretnénk később is kertet

Hét tennivalót is felsoroltunk, amelyek mindenképpen elvégzendők kánikula idején. Szokjunk hozzá: a forró, hosszú nyarak lesznek a sztenderdek a jövőben. Nem árt tehát, ha a kertünket is új megközelítés szerint készítjük fel a tartós hőségre.

1.      Gyomlálás, makacs gyomok gyomirtós eltávolítása

Vannak, akik a napi szintű, gondos kertkapálásra esküsznek és vannak olyanok is, akik belefáradtak a mindennapos kézi gyomirtásba.

Tény, hogy köszönhetően a szélnek és a madaraknak, amelyek magukkal hozhatják akár kilométerekről is a különböző gyomok magjait, na meg a kevésbé gondos szomszédoknak, a még tavasz során alaposan begyomirtózott kertben is megjelennek idővel a szinte kiirthatatlannak tűnő gyomok.

A tarack, az elterülő talpas muhar gyakorta felüti fejét a nyáron legyengült konyhakerti növényzet és a pázsit szálai között, ráadásul igen gyorsan fel is magzik, így erőteljes elterjedése csak alapos elektromos gyomirtózással vagy vegyszeres gyomirtással kerülhető el.

2.      Rendszeres, a gyökérzónáig leérő, alapos locsolás

Azok számára van egy jó hírünk, akiknek bár nincs kiépítve programozható, locsoló-csepegtető rendszerük a kertben mégis inkább lemondanának a mindennapos esti vagy kora hajnali locsolás örömeiről.

A föld gyors kiszáradása megelőzhető a talajon elterített, minimum 2-3cm vastag fenyőkéreg réteggel, vagy a növények töve körüli mulcsozással (fű, pázsit esetében) és rendszeres, ha nem is mindennapos öntözéssel (legalább 4-6l/m2, nagy melegben 8-10l/m2).

3.      A füves területek és a gyep gondozása

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindig ugyanakkorára állítják – vagyis nem állítják – a fűnyíró vágásmagasságát. Általában a fű zöldállományának nagyjából az egyharmada távolítható el a növény károsodása nélkül, mivel a fű a levelében tartalékolja a víz- és tápanyagszükségletének nagy részét.

Nagy hőségben, valamint nyár derekán azonban mondhatni tilos a mélyvágás, ugyanis árnyékolás híján a nap egyszerűen kiégeti a rövidre nyírt szálakat és felperzseli a földet.

Érdemes ennek elkerülésére és ellenálló képességének növelése érdekében minimum 5, de inkább 8-10cm magasan tartani a füvet és rendszeresen öntözni, időről-időre gereblyével vagy gyepszellőztetővel levegőztetni, trágyázni azt.

4.      Az elvirágzott, télálló évelők visszametszése

Kevesen foglalkoznak vele pedig sok évelő másodvirágzását élvezhetjük, ha az elnyílt virágokat egy metszőollóval eltávolítjuk róluk, vagy az olyan virágok esetében, mint például a szarkaláb, erőteljesen visszametsszük a növényt.

5.      Az érett gyümölcsök, termések leszüretelése

Miként egy régi székely vicc is mondja:
– Mi lesz ebből a sok gyümölcsből édesapám?
– Hát, ha anyád meggyógyul, lekvár. Ha nem, akkor pálinka.

Mert hát nyugaton ezt aligha értik, de errefelé alapmondás, hogy amelyik gyümölcsből nem lesz lekvár, az pálinka lesz.

Viccet félre téve: minden beérett gyümölcsöt el kell távolítani a fáról annak érdekében, hogy a fát ne támadják meg a fán maradt, aszalódott, poshadásnak, rothadásnak indult gyümölcsrészek miatt gomba- és egyéb fabetegségek.

Egy hagyományos, mindenféle gyümölcstermő fát tartalmazó, gondozott kert pedig bizony kora nyártól egészen késő őszig ad elég szüretelési „feladatot”.

6.      Szüretet követő nyári zöldmetszés

Egyes csonthéjas gyümölcsök esetében, mint például a korai meggy és szilva vagy épp a kajszibarack, a nyár dereka a legideálisabb elvégezni a zöldmetszést.

A gyümölcsök beérését követően, a nyári metszés során célszerű a korona belsejében sűrűsödő, befele növő hajtásokat ágvágóval vagy metszőollóval eltávolítani és a jobb benapozás érdekében kissé megritkítani a perifériás részek volumenét.

7.      Rózsák tápanyagpótló trágyázása

Érdemes kifejezetten rózsák számára készült tápoldatokkal, műtrágyával támogatni a rózsák virágzását, a tápanyag utánpótlása ugyanis akár egészen ősz végéig garantálhatja a dús virágözönt.

Bár a fentiek nem kőbe vésett íratlan vagy írott szabályok, de ennek ellenére igaz az, hogy az ördög a kertgondozás terén is bizony a részletekben lakozik.

Ha tehát mindenre odafigyel, és nem hanyagolja el a fentebb felsorolt nyári ház körüli teendőket a kertje garantáltan még a legforróbb hetek alatt is egy üde, zöld oázis lehet családja és házi kedvencei számára.