emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szauna

Infraszauna méretek: mekkora az ideális szauna otthonra?

Egy otthoni infraszauna beszerzése mindenki számára „melegen” ajánlott, akinek fontos az egészsége. Számos jótékony hatással bír önmagában és a hagyományos szaunákhoz mérten egyaránt.

Napjainkban ráadásul már egyáltalán nem meglepő az igény, hogy otthon rendezzük be a saját kis wellness részlegünket.

Mindez egészen egyszerű addig, amíg csak néhány illatos gyertyáról vagy egy hangulatos fürdőszoba csempéről van szó. De mi a helyzet akkor, ha egy saját szaunát szeretnénk beszerezni?

Így válaszd ki a megfelelő infraszaunát

Ahhoz, hogy megtalálhassuk a tökéletes szaunát, több tényezőt is szem előtt kell tartani. Ilyen a szauna mérete, milyen burkolatot szeretnénk hozzá, és persze azt, hogy mekkora összeget szeretnénk rászánni.

Utóbbira nemcsak a beszerzési ár, de az üzemeltetés miatt is fontos gondolni. A helyiség felfűtése ugyanis további költségekkel terheli majd a számlákat.

Ugyanakkor, ha lehetőség van rá, akkor mindenképpen érdemes élni az infraszauna lehetőségével.

Az infraszauna jótékony hatásai

Rendszeres használatával elősegíthetjük a fogyást, a koleszterinszint csökkentését, illetve a vérnyomás szabályozásában is jelentős szerepe lehet. Emellett a bőrre is kifejezetten jótékony hatással van, mivel feszesíti azt, így felvehetjük a harcot a narancsbőrrel és az öregedéssel is.

A finn szaunával ellentétben bárki számára használható, akár idősek és szívbetegek is bátran beülhetnek a kabinba. Emellett a fenntartási költségek is jóval alacsonyabbak, mivel kevesebb teljesítményt igényel és a kabin forrósítása is gyorsabb.

Az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően pedig kiélvezhetjük a szaunázás minden előnyét anélkül, hogy az komoly megerőltetést jelentene.

A pozitív hatások közé sorolhatjuk a kikapcsolódást is, amit egy kiadós szaunázás élménye jelent. Sokan itt tudnak igazán kikapcsolódni, miközben a testük megszabadul a méreganyagoktól.

Különösen igaz ez akkor, ha mindezt nem egyedül tesszük, hiszen így a szauna a mély beszélgetések színtere is lehet egyben.

Az infraszauna helyigényes, de kisebb, mint egy hagyományos szauna

Mindenképpen számítani kell arra, hogy egy saját szauna abban az esetben is sok teret igényel, ha csak egyszemélyes. Ha pedig ketten vagy többen szeretnénk használni egyszerre, akkor természetesen még nagyobb helyet kell majd biztosítani neki.

Ez a fenntartási költségeket is megnöveli, hiszen egy nagyobb helyiséget tovább tart felfűteni.

Azt a kérdést, hogy hány személyes legyen a kabin, célszerű több szempontból is körbe járni. Például ha szeretnénk kinyújtóztatni a tagjainkat odabenn, akkor jobban járhatunk egy kétszemélyessel, akkor is, ha csak egyedül használjuk.

Ha pedig soktagú családban élünk, arra is érdemes gondolni, hogy vajon mindenki fogja-e használni és hogy ezt egy időben teszik-e majd. Ablakon kidobott pénz volna megvásárolni a legnagyobbat, ha később nem lesz kihasználva.

A legkisebb, egyszemélyes szaunák többnyire 90×90 cm-esek, a kétszemélyesek 130×110 cm körül mozognak, míg a legnagyobbak legalább 150 cm-esek.

Ezektől a méretektől természetesen el lehet térni, ám a leggyakrabban választott kabinokat egy helyen biztosan megtalálja: az Emaki.hu inraszauna kínálatában.

Van lehetőség egyedi kialakítású kabinok beszerzésére is

Ezeknek az ára természetesen borsosabb lehet, mint kész társaiké, de nagy előnyük, hogy biztosan illeszkedni fog és az igényeknek is pontosan megfelel majd.

Mint arra már a cikk elején is felhívtuk a figyelmet, a kiválasztásnál fontos szempont, hogy hová kerül majd a szauna. Fontos tudni, hogy kültéri típust is választhatunk. Ez nagyobb szabadságot ad a méretválasztás során.

Ha a kertben helyezzük el a szaunát, akkor megkímélhetjük magunkat a ház bővítésével járó hosszadalmas munkálatoktól és a szabad szobáink is megmaradnak.

Hova rakjuk az infraszaunát lakáson belül?

Egy otthoni szaunát általában családi házban célszerű felállítani, mivel a panellakások szűkös méretei miatt az esetek többségében legfeljebb egyszemélyes modellt lehet bennük elhelyezni. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy így több lehetőségünk nyílik a tökéletes hely megtalálására.

Lehet ez a fürdő, a terasz, vagy akár egy teljesen új szoba, amit kifejezetten wellness célokra alakítunk ki. Azt viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy a helyiségben megoldható legyen a megfelelő szellőztetés és áramellátás.

Miért előnyös a saját wellness helyiség?

Egy wellness szoba vagy a fürdő azért is jó választás, mivel így egy kiadós szaunázás után azonnal beléphetünk a zuhany alá és a pihentetést segítő kiegészítők is mindig kéznél lesznek. A pára miatt sem kell aggódni, mivel a kabinok jól alkalmazkodnak az ilyen típusú környezethez is.

Amennyiben mégis ragaszkodnánk a szaunához, de emeletes házban kell elhelyezni, van rá megoldás. Számos olyan, egyszemélyes kabin létezik, amelyek mérete nem haladja meg egy zuhanykabinét.

A méretüknél fogva ráadásul ezek kifejezetten gazdaságos modellek, hiszen egészen kis területet kell hővel ellátni.

Hogyan lesz gazdaságosan üzemeltethető egy infraszauna?

A fenntartási költségeken a megfelelő burkolat kiválasztásával is spórolhatunk. Habár egy üvegkabin kellemes látvány, ráadásul odabent sem unatkozunk majd, ha a falakon kívül mást is láthatunk.

Az üveg viszont nem túl jó hőszigetelő, így az a legjobb, ha csak az egyik oldalon választjuk ezt a megoldást, míg a többi inkább készüljön fából.

A vásárlást megelőzően tehát mindenképpen készítsünk egy költségvetést, melyben benne van a beszerzési, beépítési és a fenntartási költségek egyaránt. Itt is érdemes elsőként körbenézni az Emaki.hu inraszauna kínálatában!

Ha viszont ez már megvan, akkor nincs más hátra, minthogy munkához lássunk, így annál hamarabb kiélvezhetjük a saját, otthoni infraszaunánk minden előnyét.