emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Horgászat

Milyen horgászfelszerelést vegyek? 10 tipp kezdőknek

Miként bármely más komoly sport vagy hobbi, a horgászat is költséges mulatság, hiszen a legolcsóbb pontyozó feederes szett ára is valahol 10 ezer forintnál kezdődik. Ez az ár ráadásul csak a botot és az orsót fedi.

A horgászat azonban több mint hobbi: ez egy életstílus. A következőkben tíz tippet adunk azoknak, akiket most fog beszippantani a horgászat, hogy felkészült félprofiként mehessenek a legközelebb a vízpartra.

Mindig a célnak megfelelően válasszunk horgászfelszerelést

Azoknak az elszánt kezdőknek azonban, akik már túl vannak a zsebpecás, spiccbotos korszakukon, egyértelműen a célnak megfelelően érdemes botot és kiegészítőket (orsót, damilt, ütközőket, ólmokat, horgokat, előkéket, műcsalit stb.) választani.

Azonban a nagy lelkesedés következtében az alap, induló horgászfelszerelésünk végösszege igen hamar akár 50-70 ezer forintra is felkúszhat. Sőt, vannak, akik már a kezdetekkor több olyan specifikus botot és orsót megvásárolnak, amelyek hosszabb távon komoly társaik lehetnek a horgászatban.

Ezeknek a botoknak az alapára azonban 15-20 ezer forint is lehet, és ez még mindig nem esik olyan prémium kategóriába, mint például a botba épített kapásjelzővel ellátott, DAM Tact-X Feeder bot.

Érdemes hát előre elgondolkodni azon, hogy milyen összeget szánunk arra, hogy belekóstoljunk a halfogás azon gyönyörűségeibe, amelyekről még a „nagyöregek” is könnyes szemmel mesélnek a csillagos ég alatt.

Tíz hasznos tanács (abszolút) kezdő pecásoknak

Az alábbi tanácsainkat azért állítottuk össze, hogy könnyebb legyen eldönteni, kezdőként hogyan, milyen szempontok szerint válasszunk megfelelő felszerelést

  1. A hangsúly a megfelelőn van, ami nem feltétlen a drága, márkás termékeket jelenti.
  2. Horgászfelszerelést tehát érdemes annak megfelelően választani, hogy a sikeres horgászvizsga birtokában, a szükséges engedélyek kiváltását követően elsődlegesen hol, milyen körülmények között, milyen módszerrel (pergetés, úszóság, fenekezés) és milyen halakra (kisebb, snecikre, erőteljesebb rablóhalakra, fenéklakókra stb.) tervezünk a jövőben horgászni. Egészen más felszerelés kell ugyanis, attól függően, hogy természetes tóban, folyóban, patakban, netán tengeren szeretnénk sikereket elérni.
  3. Úszós horgászathoz, állóvízi, kis keszegezéshez, dévérezéshez, törpeharcsázáshoz tökéletes egy olyan könnyebb üvegszálas, rugalmas, de feszes tartású, átlagos (3m) hosszúságú spiccbot, mint az EUROSTAR D-MAX FUEGOS TELE POLE hosszú (két ponton rögzített) úszóval szerelve. Mivel ennél a felszerelésnél korlátozottak a fárasztási lehetőségeink, ezt azzal kompenzálhatjuk, ha magasságunknak, karjaink erejének, testalkatunknak, valamint annak megfelelően választunk botot, hogy milyen mély vízben és a parttól (csónaktól) milyen távolságban kívánunk horgászni.
  4. Az optimális zsinór hosszt beállításánál figyeljünk, hogy az ne érjen túl a boton. Botból pedig az ideális méret az, amelynek tartása kezdőként sem foghat ki rajtunk, természetesen ez testi adottságaink függvényében változó lehet.
  5. Az összeállított szerelék sikeressége azonban még így is nagyban függ a megfelelő horogmérettől (6-14es) és az ólmozástól. A legjobb, ha a felszínen lebegtetett úszó egyensúlyban van a finom súlyozással, és ha a kishalnak minél kevesebbet kell emelnie, vagyis fentről, lefelé csökkentve osszuk be a sörét és a stil ólmot.
  6. A spiccbotozás nagyon jó módszer az abszolút kezdőknek, ugyanis sok sikerélményt képes nyújtani egy jó szerelék használata.
  7. Az állóvízi fenekezés nem a kezdők sportja, a siker ugyanis több dolgon is félrecsúszhat. Így a nagyobb dévérek, márnák, pontyok vagy épp egy méretes harcsa kifogásához nem megfelelő egy „mindenes bot”. Erre a célra érdemes a felszerelésünkben tartani egy olyan megbízható, kiváló karakterisztikájú parabolikával rendelkező, kifejezetten fenekezős, távdobó botot, mint a DAM CAMARO TELE (50-100gr), vagy a pontyozáshoz kiváló DAM MAD OLD SKOOL G2. Fenekezéshez az optimális botot könnyű futtatású, több golyóscsapággyal rendelkező, nyeletőfékes eszközzel, valamint vastagabb damillal szereljük fel. Kezdetben érdemes a féket erősebbre állítani a gyakorláshoz.
  8. Átfolyókban, keresztgátnál vagy folyóvizekben pergetéshez, ragadozó halakhoz (balinozáshoz, csukához, süllőzéshez), a felszerelés legyen könnyű orsós, gyors csalis (a pergetéshez használt műcsaliknak pl. a csévélés közbeni vibrációja felettébb jó), a vontatott wobbler pedig vízmélységtől függően nagyobb csőrű (mélyvízhez), törtcsőrű (félvízen) vagy sima (felszín alatt úszó).
  9. Pergetéshez olyan botot javasolt választani, amelyik átlag 2,50-3,30m hosszú, rugalmas, gerinces, nagyon erős (kevlár szállal erősített, boron vagy spirálkarbon erősítéses grafit), valamint a gyűrűi kopásállóak (pl. alumínium-oxid, vagy titánium SiC ötvözet). Ezzel a módszerrel ugyanis épp úgy akaszthatunk tenyérnyi dévért, mint esetleg 100 kilós harcsát. A lényeg, hogy körültekintően vásároljuk, mert ennél a horgászmódszernél a legkönnyebb bevásárolni olyan „tetszetős”, drága, ám haszontalan eszközöket, amelyeknek eredménytelen használata könnyen meghátrálásra késztetheti a kezdő pecásokat.
  10. A tökéletesen összeállított felszerelésen kívül befolyásolhatja a sikert az etetés üteme, pontossága, valamint az is, hogy milyen időjárási és vízi látási viszonyok között, milyen színű, aromájú etetőanyagot használunk.

Az eszközök ajánlása során igyekeztünk a kezdőknek való, minőségi felszerelésekből válogatni, amelyekkel egy teljesen amatőr pecás is megtapasztalhatja a horgászat semmihez sem hasonlítható, lélekemelő élményét.

Ha pedig kíváncsi valaki a legkomolyabb felszerelésekre is, nézze meg az Emaki.hu teljes horgászfelszerelés kínálatát.