emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Hogyan használjunk biztonságosan egy láncfűrészt?

Biztos előfordult már veled, hogy ki kellett volna vágni egy fát, ám a szakemberek annyit kértek, amennyiből már egy vadonatúj láncfűrészt is vehettél volna. Pedig valójában meg tudnád te is csinálni, sőt a faanyagot utána eladhatod a szomszédnak vagy akár saját kályhában, kandallóban is eltüzelheted.

Azon felül, hogy a láncfűrész már önmagában véve is hasznosnak szokott bizonyulni, ha kerti munkákról van szó (például fát kell aprítani télire, vagy a lombot kell ritkítani, esetleg ácsmunkát végzel), még rengeteg időt is meg lehet vele spórolni.

Beszéljünk a biztonságról, mert a láncfűrész veszélyes munkagép

Mindenképpen érdemes pár dolgot tisztázni a láncfűrészek kapcsán, mielőtt az emaki.hu láncfűrész kínálatából beszereznéd a leginkább tetszésedre való gépet!

Egy láncfűrész, mint sok munkagép, komoly károkat tud okozni a használójában és a környezetében egyaránt. Gondold meg, száz éves, élő, erős fákat képes átvágni!

Ahogy bármely másik szerszám esetében, a nem rendeltetésszerű használata könnyen kórházba juttathatja az embert, csak a láncfűrész sokkal veszélyesebb, mint egy csavarkulcs vagy bontókalapács.

Láncfűrészt akkor használj, ha már biztonsággal tudod kezelni

De ez még nem minden. Még ha a láncfűrésszel önmagában, közvetlenül nem is okozol kárt, de közvetetten még előidézhet komolya galibákat. Ha nem tudod, hogyan vágj ki meg megfelelően egy fát, hogy az arra dőljön, amerre szeretnéd, akkor kérj tanácsot egy szakembertől!

Láncfűrészt mindig a lehető legnagyobb körültekintéssel, és mondanunk se kell, józanul szabad csak használni!

A láncfűrész a védőfelszereléssel lesz teljes!

Először is essen pár szó a védőfelszerelésről. Mindenek előtt szükséged lesz:

  • munkavédelmi sisakra és szemüvegre,
  • fülvédőre,
  • acélbetétes munkásbakancsra,
  • munkavédelmi nadrágra és ingre,
  • védőkesztyűre.

A láncfűrész a védőfelszerelés viselete nélkül is működik, de nem véletlenül ajánljuk őket. Olyanok, mint a biztonsági öv és a légzsák: a használatuk képes mérsékelni vagy akár meg is akadályozni a legtöbb sérülést.

Gondolj például a kevlar béléses lábvédőkre, amelyek konkrétan képesek lehetnek megmenteni valakinek a lábát, ha esetleg a láncfűrész elszabadulna vagy megugrana a kézben. Szóval egy ilyen védőöltözet aranyat ér.

Biztosítsd a munkaterületet, mielőtt beindítod a láncfűrészed!

Mielőtt akár csak kézbe vennéd a vadonatúj láncfűrészt, amit beszereztél az emaki.hu láncfűrész kínálatából, gondoskodj a biztonságos munkaterületről. Magától értetődő, hogy se gyerek, se illetéktelen személy, se háziállat ne legyen a közelben, és ne is léphessen (szökhessen) be a munkaterületre, amíg a láncfűrész működik.

Alkohol, vagy bármilyen tudatmódosító szer használata éppen annyira tilos, mint bármely más, veszélyes szerszám vagy munkagép használata előtt!

A második lépésben bizonyosodj meg arról, hogy milyen dolgokban és hol tehet kárt egy rossz irányba dőlő fa, vagy a szétrepülő forgács. Azt is meg kell nézni, hogy milyen irányba tudsz menekülni, ha esetleg téged céloznának meg a dőlő tönkök. Néha nagyon alattomosak az életerős fák!

Fontos szemügyre venni, hogy a fa valamely ponton vagy pontokon el van-e öregedve vagy gyengülve. Milyen irányból fúj a szél? Komfortosan érzed magad az előtted álló feladat elvégzése miatt? Van bármi kételyed?

Ezek mind kiemelten fontos szempontok, amik befolyásolhatják a munka kimenetelét. Ha túl nagy a kockázat, inkább kérj segítséget egy profitól, és halaszd el a feladatot. Biztos, hogy többen jönnek segíteni, ha megmondod, hogy van láncfűrészed a munkához, csak meg akarod tanulni kezelni.

A láncfűrészes fakivágás három szakaszra osztható

Az első a gallyazás, amikor megszabadítjuk a fa törzsét a kiálló ágaktól és gallyaktól. A második szakaszban úgy vágjuk meg a fát, hogy az a kívánt irányba dőljön, majd végül, a harmadik szakaszban a kidöntött törzset felaprítjuk.

Mielőtt azonban nekikezdenél az első szakasznak, bizonyosodj meg róla, hogy minden feltétel adott a munkához!

Tegyük fel, minden védőfelszerelés rajtad van, a munkaterületen rajtad kívül csak pár bogár tartózkodik, a fa dőlése biztosított, a sör a hűtőben (vagy a bor a pincében) várakozik, és a család meg a szomszédok tisztes távolból szurkolnak.

Ekkor jöhet az ellenőrzés, hogy műszakilag minden rendben van-e a láncfűrésszel. Fontos, hogy az új gépednél is győződj meg annak megfelelő állapotáról!

Ellenőrizd le, hogy – benzines láncfűrész esetén – feltöltötted-e megfelelő mennyiségű üzemanyaggal és olajjal a láncfűrészed. Alapvetően ugyanolyan motor hajtja meg a gépet, mint egy benzines járművet, tehát ha a benzin kifogy, az még nem nagy gond, de az alacsony olajszint károsíthatja a motort!

A láncfűrész biztonságos beindítása

Ha minden rendben van, akkor végre életre keltheted a láncfűrészed! A gépet vagy a földre helyezd, vagy állj kis terpeszbe, és a lábaid között indítsd el. Ügyelj a helyes testtartásra, karjaidat minimálisan behajlítva tartsd, ne görcsösen.

A gépet mindig biztos kézzel tartsd, és a fára merőlegesen, vagy éles szögben kezdd meg a vágást. A visszarúgások néha váratlanul érhetnek. Ilyen alkalmakkor a láncfűrész felfelé ugrik meg. Nagyon fontos, hogy a fölső részével sose próbáljunk meg semmit sem elvágni, mindig az alsó felével dolgozunk!

Még a legkisebb láncfűrész is kétkezes. A fogásod legyen stabil, és a védőkesztyű gondoskodik a csúszásmentességről is. Inkább több, apróbb vágást ejts a fán, mint kevés hosszabbat. Ez segít kontrollálni is a fűrészt amellett, hogy kevésbé lesz hajlamos a túlmelegedésre.

A legfontosabb pedig: ha bármikor elbizonytalanodsz, állítsd le a fűrészt és gondold át a következő lépést!