emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Wellness

Himalája fürdősó jótékony hatásai

A Himalája vidékéről származó sónak számos jótékony hatást tulajdonítanak, és egyaránt kapható belőle érkezési célra szánt asztali só és fürdőzéshez használható, igazi kényeztető wellness alkalomra szánt Himalája fürdősó.

Ez utóbbi termékfajta jól ismert idehaza is – a középkorúak még biztosan emlékeznek a „Sárvári termálkristályra”, az első magyarországi gyártású, természetes fürdősóra. A különböző díszes kiszerelésű fürdősókat már több évtizede megtalálhatjuk a drogériák polcain.

Ezek azonban többnyire színezett, szárazanyaggal vagy illóolajokkal illatosított hagyományos tengeri sók. Sokak számára hathat ezért az újdonság erejével, hogy a fehéres színű tengeri és kősón kívül léteznek másfajta sók is, amelyeket nem tesznek ki különböző vegyi kezeléseknek, sem fehérítésnek.

Mi az a Himalája só és miért szeretjük annyira?

A Himalája só is egy ilyen, napon szárított, kézzel tördelt, természetes só, amely a Himalája hegység felemelkedésével jött létre. A kontinentális mozgások felgyűrték a hegységet és annak belsejében, igencsak extrém nyomásviszonyok között kristályosodott ki a só.

A Himalája sóban a nátrium-kloridon (86%) túl számos hasznos nyomelem, magnézium, kálium, kalcium, bromid, stroncium, hidrogén-karbonát, fluoridok, szulfátok és elektrolitok, továbbá több, mint 90 fajta mikroelem található ezért rendkívül sokoldalúan használhatjuk azt fel mindennapos jólétünk támogatására.

A Himalája só, mint étkezési só

Ételeink ízesítésére használva jótékonyan hat a test kémiai és fizikai folyamataira, támogatja az anyagcsere-folyamatokat, segíti a méregtelenítést, javítja a sejtek valamint a keringési-rendszer és az idegrendszer működését.

Ezeken túl pedig kívül-belül hidratálva, az elektrolit-háztartásra hatva szabályozza a vízháztartást, a kiválasztást és védi a húgyutak egészségét.

Himalája só, mint sópárna

Melegen és hűtve is hatékonyan alkalmazható bizonyos fájdalmak és gyulladás kezelésére.
A sópárnát 40°C körüli hőmérsékletre melegítve a fájós testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat, a hát és vesetáji panaszokat, menstruációs görcsöket, továbbá csökkentheti a fül fájdalmát.

A fagyasztóban 20-30 percig hűtött sópárna segíthet rándulás, ficam és húzódás esetén valamint egyes köszvényes panaszokra is jótékony hatással lehet.

Himalája só, mint légzéskönnyítő sókristály

Só-homokozók feltöltésével a Himalája só jótékonyan hat az eldugult légutakra, segíti a tüdőben letapadt váladékok oldását, felső légúti panaszok esetén könnyíti a légzést és jelentősen csökkenti a felülfertőződés esélyét.

Légzéskönnyítő olajokkal együtt tehetjük szobai párologtatóba vagy inhalálhatunk is a Himalája sóval. A hagyományos gőzöléshez is felhasználhatjuk, vízben oldva ugyanis szinte gyógyírként hat nátha, allergia, asztma, torokgyulladás és a hörghurut esetén.

Himalája só, mint masszázskő

A 40-50 Celsius fok közötti hőmérsékletre melegített masszázskőből áradó, tápanyagokkal párosuló hő a kezelt testrész felületén kellemes érzetet keltve az izmokban nyugtató-lazító hatást fejt ki. Segíti a meditáció előtti ellazulást, csökkenti az izmok feszülését és elősegíti a lelki-fizikai stressz oldását.

A Himalája só, mint sószappan

Reggeli arcmosáshoz rendszeresen alkalmazva jótékony hatással van több bőrproblémára is: optimalizálja a faggyú túltermelést, eltávolítja az elhalt hámsejteket, csökkenti a bőr gyulladásos folyamatait enyhíti a bőrpírt és az irritáció jeleit.

Minden bőrtípusra ajánlott, mert használatával a bőr hidratálttá válik és visszanyeri rugalmasságát.

A Himalája só, mint fürdősó

Az Emaki.hu kínálatában kapható Himalája só hatása nagyon is többrétű. Belső, egészségügyi cél esetén a vízben feloldott Himalája fürdősó gőze is jótékony hatású, hiszen tisztítja a légutakat, enyhíti a légúti panaszokat, asztmát, hörghurutot, továbbá nyugtat és oldja a stresszt, egészségügyi vonzatai azonban nem merülnek ki pusztán ennyiben.

A Himalája só, összetételéből adódóan az egész szervezetre pozitívan hat, segíti az izmok ellazulását, enyhíti az ízületi és a reumatikus fájdalmakat, valamint serkenti a mikrokeringést, regenerálja a fáradt, sérült bőrszövetet, miközben táplálja, puhítja, revitalizálja a bőrt és a kötőszövetekre is jótékony hatást gyakorol. Szépítő hatása is legfőképpen ezen alapszik.

A külső, esztétikai hatását is sokan élvezhetik. Kedvezően hat bőrünk állapotára azzal, hogy alapos munkát végezve a bőr mélyebb rétegeiben is, megszabadítja azt a szennyezett levegőből rárakódott és a kozmetikai szerekből beivódott káros anyagoktól, ezzel is erősítve és esztétikussá, fiatalossá varázsolva a bőr hám és kötőszövetét.

Egy kellemes, nyugtató Himalája sófürdő lehet relaxáló, nyugtató hatású épp úgy, mint frissítő, energiával feltöltő. Hatása attól függően változhat, hogy milyen illóolajjal keverve alkalmazzuk.

Az illatos illóolajokkal kiegészített Himalája fürdősó az olyan mentális vagy épp lelki eredetű problémákra is gyógyírként szolgálhat, mint a sokaknál oly gyakori téli hangulatingadozás és depresszió vagy a főként stresszes élethelyzetekben gyakori alvászavar.

Egy-egy fárasztó nap végén elég a testi-lelki újjászületéshez és ahhoz, hogy kívül-belül harmóniát teremtsünk egy pár csepp kellemes, nyugtató aromájú illóolaj és egy Himalája fürdősóval elkészített, finom, meleg fürdő. Próbáld ki Te is!