emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Fűkasza vagy fűnyíró? Mikor kell fűkaszát használni?

Ahogy közeledik a tavasz, egyre inkább visszatérő gondolat minden telektulajdonosnál, hogy „hamarosan megint nyírhatom a füvet”. Persze aligha ilyen finoman megfogalmazva, ám ettől függetlenül a fűnyírás olyan munka, amit csak kevesen szeretnek.

Ha pedig nem csupán egy sima gyepet kell egyenletesre nyírni, de a telek tele van bokrokkal, tereptárgyakkal és még árokpart is tartozik hozzá, a fűnyírás egész napos, undok munkává válik.

Kivéve, ha megfelelő célszerszámok állnak rendelkezésre, hogy jóval kevesebb erőfeszítéssel, sokkal hamarabb rendet vághasson az elburjánzó otthoni természetben.

Mi a különbség fűkasza, fűnyíró és fűszegélynyíró között?

Viszonylag könnyű különbséget tenni fűkasza és fűnyíró, illetve fűszegélynyíró között, habár egészen hasonló kerti szerszámok, amiknek közös a célja, azaz a gyep és a lágyszárú növényzet karbantartása.

Az eltérés a részletekben rejlik, hiszen ezen három kerti szerszám mindegyike alapvetően másként segítheti a munkánkat. A fűnyíró elsősorban az egyenletes terepen való fűnyírásra való, és ebben a legjobb – ugyan próbálkozhatunk fűszegélynyírásra használni vagy bokros terület karbantartására, de ne várjunk sok csodát.

Ahol nagyobb mennyiségben nőnek az erősebb szárú növények, mint pl. bokrok, bozótos, az sok nehézséget okoz egy fűnyírónak – de nem egy fűkaszának! Az elvadult növényzet, a hepehupás terep, a murvás útszegélyek, a bokrokkal sűrűn tarkított pázsit esetében egy fűkaszával prímán elboldogulhatunk.

Nehéz is volna összetéveszteni egy egyszerűbb fűnyírót és fűkaszát, hiszen az előbbi jellemzően egy kerekekkel felszerelt, nyeles dobozra hasonlít, az utóbbi pedig lényegében egy hosszú nyél végére erősített vágófej.

Ami inkább kavarodást okoz a laikusok számára, az a fűkasza és a fűszegélynyíró keverése. Ez utóbbi jellemzően hajlított nyéllel bír, bowdenes meghajtású a vágófeje, amin szinte mindig csak damil gondoskodik a növényzet ritkításáról.

Emellett jellemzően gyengébb teljesítményre képes, de hát nem is az a célja, hogy az egész település minden árokpartját egy szegélynyíróval tartsák rendben! Arra szolgál, hogy a kertben vagy parkban a nehezen elérhető részeken, mint amilyen a padok lábai vagy sziklák körüli rész vagy az útszegély, lenyírja a füvet és a lágyabb szárú növényeket.

Mikor használjunk fűnyírót és mikor fűkaszát?

Az egyenletesen nyírt, gondozott és egészséges gyephez bizony elengedhetetlen a megfelelő minőségű fűnyíró, illetve fűkasza. De mikor melyiket válasszuk, egyáltalán, kell-e választani?

Ahogy fentebb röviden bemutattuk, előfordulhat, hogy a fűnyíró mellett fűkaszára is szükség lesz, sőt olyan helyzet is előállhat, hogy valaki csak fűkaszával oldja meg a gyep gondozását. Tény, hogy gyakorlás szükséges hozzá, ám egy damilos vágófejű fűkasza, hozzáértő kezekben, helyettesítheti a fűnyírót.

A terep és a növényzet határoz meg mindent

A legelső, amit tisztáznunk kell, mert tényleg ez határozza meg a választandó célszerszámot, hogy mennyire egyenletes a terep, illetve jellemzően milyen növényzet található ott. Egy minimális hepehupával bíró gyep, aminél pár bokrot és fát találunk, egy fűnyíró tökéletesen elegendő lehet, legfeljebb kicsit ügyeskedni kell a sarkoknál és a bokrok, fák tövénél. Ugyan egy kézi fűkaszával is egyenletesre nyírhatjuk a gyepet, ez azonban több gyakorlatot és erősebb karizmokat igényel – igaz, tökéletesen beválik kerti fitnesz edzésnek.

Mivel a hazai kertek és telkek többségére általában jellemző a kisebb méret és az egyenletes felszín, ezért elmondhatjuk, hogy ilyen esetekben nem érdemes fűkaszát választani – persze, ha gyakorta szeretnénk ritkítani erősebb növényzetet, akkor még egy kompromisszumos megoldás is beválhat.

A HECHT 587 Alternáló fűkasza például kerekekkel rendelkezik, így nem kell kézben tartani a munka során, viszont nagyon alkalmas az erősebb szárral rendelkező, magasra növő növények (pl. gaz, fű, parlagfű) vágására. A 173 cm3-es, négyütemű Hecht OHC motorja 4 LE teljesítményű, így nem csak kerteket, de parkokat is gondozhatunk vele.

Persze fűnyíróból is találunk strapabíróbb kialakítású, hengerkéses, sarlókéses, valamint mulcsozó fűnyírót, vagy használhatunk a nagyobb telkek, sportpályák, parkok füvének karbantartására fűnyíró traktort.

Például a MTD 96 oldalkidobós fűnyíró traktor rendkívül praktikus és kényelmes megoldás azoknak, akik nem szeretnék gyűjteni a levágott füvet, és bőven elegendő nekik, hogy sok ezer négyzetméteren is érdemi fáradtság nélkül, remekül szórakozva nyírják le a gyepet.

Mikor érdemes fűkaszát használni?

A fűkasza választását az egyenetlen terep, a sok erősebb szárú növényzet indokolja – ahol egy fűnyíróval kész szenvedés rendezni a kertet, ott a fűkaszával vígan elboldogulhatunk.

Ilyen terület például a vizes árkok, és általában a víz körüli térség, továbbá a kert visszahódítása az elvadult növényzettől. Az Emaki.hu kínálatában benzines, elektromos és akkumulátoros fűkaszákat egyaránt megtalál, hogy diadalmaskodhasson a túlburjánzott kertje fölött.

Röviden megfogalmazva, ha fel kell kössük a Rambo-kendőt a homlokunkra, hogy dzsungelharc közepette vágjuk rendbe a területet, akkor garantáltan fűkaszára lesz szükségünk!